Softwareleverancier Microsoft en grafische chipmaker Nvidia hebben een geheime afspraak dat Microsoft het eerste en laatste woord heeft over wie Nvidia mag overnemen, als er een bod wordt gedaan op meer dan 30 procent van de aandelen van de Californische hardwareleverancier. Dat blijkt uit documenten van de Amerikaanse beurswaakhond Security and Exchange Commission (SEC).

De afspraak dateert uit 2000 toen Microsoft en Nvidia een overeenkomst sloten over de levering van grafische chips voor het gamesysteem Microsoft Xbox, dat later een succes werd. Nvidia kreeg van Microsoft een kapitaal om de chips te ontwikkelen, maar Microsoft wilde wel daarvoor een commitment van Nvidia dat het niet door spelletjesmakers Nintendo of door Sony zou worden overgenomen.

Microsoft gebruikt overigens voor de nieuwste Xbox 360 geen grafische chips van Nvida. Ook niet voor de nieuwe Windows Phone 7 (WP7), daarvoor worden chips gebruikt van leverancier Qualcomm. Microsoft en Nvidia geven geen commentaar op het SEC-document.

In samenwerking met Computable

Softwareleverancier Microsoft en grafische chipmaker Nvidia hebben een geheime afspraak dat Microsoft het eerste en laatste woord heeft over wie Nvidia mag overnemen, als er een bod wordt gedaan op meer dan 30 procent van de aandelen van de Californische hardwareleverancier. Dat blijkt uit documenten van de Amerikaanse beurswaakhond Security and Exchange Commission (SEC). De afspraak dateert uit 2000 toen Microsoft en Nvidia een overeenkomst sloten over de levering van grafische chips voor het gamesysteem Microsoft Xbox, dat later een succes werd. Nvidia kreeg van Microsoft een kapitaal om de chips te ontwikkelen, maar Microsoft wilde wel daarvoor een commitment van Nvidia dat het niet door spelletjesmakers Nintendo of door Sony zou worden overgenomen. Microsoft gebruikt overigens voor de nieuwste Xbox 360 geen grafische chips van Nvida. Ook niet voor de nieuwe Windows Phone 7 (WP7), daarvoor worden chips gebruikt van leverancier Qualcomm. Microsoft en Nvidia geven geen commentaar op het SEC-document. In samenwerking met Computable