1,2 miljoen euro voor de Waalse EPN’s

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het aantal EPN’s (Espaces Publics Numériques – ‘digitale openbare ruimten’) is in één jaar gestegen van 70 naar 120.

Het aantal EPN’s (Espaces Publics Numériques – ‘digitale openbare ruimten’) is in één jaar gestegen van 70 naar 120.

Voogdijminister Philippe Courard heeft nu met een enveloppe van 1,2 miljoen euro een oproep voor projecten gelanceerd aan 80 instellingen (gemeenten, OCMW’s, …) die de drijvende kracht zijn achter de Waalse EPN’s. 72 gemeenten hebben een project ingediend.

Jean-Luc Raymond, operationeel coördinator van het ‘Centre de ressources des Espaces Publics Numériques de Wallonie’: “De oproep legt de nadruk op zes krachtlijnen. De EPN’s moesten minstens drie thema’s kiezen. Eén daarvan, meer aandacht voor de mogelijkheden en toepassingen van de elektronische identiteitskaart, is verplicht voor iedereen. De tweede krachtlijn mikt op multimedia-opvoeding met begrippen als veiligheid, persoonlijke gegevens, respect voor de privacy, … De derde optie steunt op een basisdoelstelling van de EPN’s: het dichten van de digitale kloof.”

De vierde krachtlijn wil de netwerking van de EPN’s bevorderen. Jean-Luc Raymond: “Het gaat om gezamenlijk uitgedokterde projecten. We denken aan e-learningopleidingen of pedagogische tools. Een première en dus het vermelden waard is de ontwikkeling van een opensource-oplossing voor het beheer van een EPN. Daar zijn vijf gemeenten bij betrokken, met Yvoir als proefgemeente. Open EPN, zoals dat dan heet, omvat verschillende modules: administratief beheer, beheer van gebruikers maar ook opleidingen. De eerste versie valt te bewonderen op de Waalse internetontmoetingsdagen voor de burger op 2 april aanstaande. Ook de vijfde as mikt op netwerking, maar dan tussen de EPN’s en de lokale organisaties en ondernemingen. De overlevingskansen van de EPN’s zijn immers nauw verbonden met deze partnerships. De zesde en laatste krachtlijn van de oproep tot projecten slaat op acties in overleg met de onderwijswereld. Per project is voor één jaar een budget van 15.000 euro beschikbaar.”

Opvallend is ook de toename van het aantal ‘gecertifieerde’ EPN’s: in één jaar van 50 naar 72 op een totaal van 80 instellingen of organisaties die meer dan 120 onthaalruimtes beheren (70 vorig jaar). De EPN’s, waarvoor nu een resourcescenter werd opgericht (http://www.epn-ressources.be), blijven in de eerste plaats een opleidingsplaats met een veertigtal thema’s per semester. Die worden ontwikkeld door Technofutur TIC en gefinancieerd door het Waals Gewest a rato van 4 miljoen euro over 4 jaar. De openbare ruimten verwelkomen steeds meer senioren en bereiken ook alsmaar kwetsbaardere bevolkingsgroepen.” Waar het meest vraag naar is? Sociale netwerken, natuurlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content