Alle nieuwe Chromebooks zullen Linux kunnen draaien

Asus Chromebook 12 C223

Alle toekomstige Chromebook-modellen zullen Linux ondersteunen. Het besturingssysteem kan dan eenvoudigweg als virtuele machine binnen Chrome OS gedraaid worden.

Vorige week kondigde Microsoft aan dat het een volwaardige Linux-Kernel in Windows 10 gaat voorzien. Google wil niet achterblijven en gaat ervoor zorgen alle toekomstige Chromebooks in staat zullen zijn om Linux-applicaties te draaien. Dat liet het bedrijf terloops weten op haar ontwikkelaarsconferentie I/O, zo merkte techsite ZDnet op.

Chromebooks draaien op Chrome OS, een besturingssysteem dat op basis van de Linux-kernel gebouwd is. Wie zelf aan de slag ging en een aantal beveiligingsfuncties omzeilde, kon z’n Chromebook al langer ombouwen tot een Linux-laptop (via de ontwikkelaarsmodus en de installatie van Crouton ofte de Chromium OS Universal Chroot Environment). Google wil Linux-liefhebbers dat geklooi nu besparen, door haar Chromebooks van bij de start klaar te maken voor Linux-gebruik.

Vorig jaar voerde het bedrijf al Crostini in, een functie waarmee je Linux-apps kan installeren. Crostini werd echter maar op een beperkt aantal Chromebooks ondersteund, waaronder Google’s eigen Pixelbook. Voortaan zullen alle nieuwe Chromebooks over de functie beschikken, zowel toestellen met Intel-processor als toestellen met ARM-processor.

Concreet hoef je dan enkel nog ‘Terminal’ in te geven, waarna Debian 9.0 Stretch als virtuele machine gedraaid wordt (ook Ubuntu of andere Linux-distributies zijn mogelijk). Het gaat dus niet om een dual-boot (waarbij je bij het opstarten kiest voor één van beide besturingssystemen). Chrome OS en Linux draaien tegelijk. Dat betekent dat je een bestand vanuit Chrome OS meteen kan openen met bijvoorbeeld het opensourcesoftware LibreOffice, zonder dat je daarvoor Linux hoeft op te starten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content