Alle nieuwe wagens in Duitsland zijn vanaf 2030 elektrisch

© BELGA
Wim Kopinga Freelance journalist

In navolging van een aantal andere landen maakt ook Duitsland de beslissing om in 2030 enkel nog elektrische auto’s te verkopen. Het gaat om nieuwe auto’s; er komt geen verbod op brandstofwagens die voor die tijd verkocht zijn.

Met het voorstel dat nu besproken wordt binnen de regering lijkt het dat Duitsland het eerste grote land is dat overgaat tot zo’n regeling. India is iets soortgelijks van plan tegen 2030, Noorwegen wil ook in 2030 overgaan op volledig elektrisch rijden en ook in Nederland worden soortgelijke plannen besproken – maar daar in al die landen is er nog geen akkoord bereikt.

Duitsland heeft nu 45 miljoen wagens op de weg, waarvan er 150.000 hybride zijn en 25.000 volledig elektrisch. Er is dus nog een lange weg te gaan de komende 14 jaar, maar Duitsland wil er met het plan voor zorgen dat alle wagens in 2050 volledig uitstootvrij zijn.

Volkswagen wijzigt koers

Het nieuws van de regering kwam er op de dag dat VW bekendmaakte dat er een koerswijziging gaande is. Tegen 2025 wil de Duitse autobouwer meer dan 30 elektrische wagens op de markt brengen die goed moeten zijn voor een vierde van de verkoop. Daarnaast wil Volkswagen een afdeling “mobiliteitsoplossingen” in het leven roepen. Die zal eigen diensten ontwikkelen of andere overnemen in het gebied van autodelen, robo-taxi’s of Uber-achtige mobiliteitsdiensten.

Partner Content