Amazon-topman Jeff Bezos gaat in juli zelf de ruimte in

Testlancering van de New Shephard.

Amazon-baas Jeff Bezos gaat volgende maand de ruimte in. Bezos, de rijkste mens op aarde, heeft ook een eigen ruimtevaartbedrijf, dat op 20 juli voor het eerst toeristen naar de ruimte wil brengen. Hij heeft maandag bekendgemaakt dat hij en zijn broer Mark dan meegaan aan boord.

Het ruimtevaartbedrijf van Bezos, Blue Origin, heeft een raket gebouwd, de New Shepard, die na lancering in Texas naar een hoogte van ruim honderd kilometer moet gaan. De inzittenden zijn daar een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde. Daarna zakt het vaartuig terug de dampkring in om weer op aarde te landen. De New Shephard gaat niet hoog en niet snel genoeg om daadwerkelijk in een baan rond de aarde te komen.

Blue Origin had de plannen voor de eerste vlucht in mei naar buiten gebracht. Een van de plekken aan boord wordt geveild. Tot nu toe hebben bijna zesduizend mensen uit 143 landen een bod uitgebracht. Volgens Blue Origin staat het hoogste bod op ongeveer 2,8 miljoen dollar, omgerekend 2,3 miljoen euro.

Concurrent SpaceX van zakenman Elon Musk (ook de topman van Tesla) brengt al professionele astronauten naar ruimtestation ISS. Later dit jaar wil hij een paar burgers een kans geven om naar de ruimte te gaan. Musk wil over enkele jaren een Japanse zakenman een rondje rond de maan laten vliegen. Bovendien wil SpaceX astronauten op de maan zetten en hen veilig terug naar de aarde brengen. Musk kreeg die miljardenopdracht van ruimtevaartorganisatie NASA. Blue Origin, dat naast de order greep, vecht het besluit aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content