Frauduleuze smartphoneverzekeraar Indexia in gerechtelijke vereffening

© Getty Images

De Parijse handelsrechtbank heeft Indexia en tientallen entiteiten van de Franse groep woensdag in gerechtelijke vereffening geplaatst. Het bedrijf was in ons land actief als Hubside (de vroegere Apple-verdeler Switch), SFAM, Cyrana en Cellside.

De beslissing komt bijna een maand na de vereffening van SFAM, de vennootschap met de vroegere naam van de groep.

Het parket van Parijs had de vereffeningen gevorderd. Ze komen er terwijl de topman van Indexia, Sadri Fegaier (44), en meerdere entiteiten uit zijn imperium worden vervolgd voor misleidende handelspraktijken.

Hubside/Switch

Een van de onderdelen in vereffening is Hubside. De keten van winkels voor refurbished smartphones, computers en tablets was ook in België actief, met tot voor kort nog een handvol vestigingen. Het ging om de opvolger van Switch, nadat die keten haar contract als verkoper van Apple-producten in 2022 had verloren.

Ook in België kwam Indexia in opspraak door omstreden verkooptechnieken. Klanten zaten na de aankoop van een smartphone, tablet of computer met een verzekeringscontract opgezadeld dat ze eigenlijk niet wilden. Ondanks harde bewijzen bleef het bedrijf de wanpraktijken minimaliseren.

Bij de Belgische Switch-winkels leidden klachten in 2022 tot inspecties van de financiële regulator FSMA, die inbreuken vaststelde en Switch verbood om nog verzekeringen te verkopen. De keten deed uiteindelijk zelf afstand van zijn inschrijving in het register van verzekeringstussenpersonen en stopte sindsdien met de verzekeringsdiensten Cyrana en Hubside.

Fnac & Vanden Borre

Ook bij Fnac en Vanden Borre werden verzekeringen van SFAM/Indexia aangeboden tussen 2017 en 2019. De Franse groep boven de retailers, Fnac Darty, stapte vorige maand nog naar de rechtbank in verband met de praktijken van de verzekeraar.

Een eerste onderzoek van het Franse directoraat-generaal Concurrentie, Consumentenzaken en Fraudebestrijding (DGCCRF) naar SFAM wegens oneerlijke praktijken leidde in 2019 al tot een schikking van 10 miljoen euro. Een tweede onderzoek mondde uit in een doorverwijzing naar de correctionele rechtbank: de zaak staat vanaf 23 september tot en met 2 oktober op de rol. Er lopen ook burgerlijke procedures van benadeelde klanten die terugbetalingen eisen.

Partner Content