Belgisch leerplatform wil wereldrecord rekenoefeningen vestigen

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Een Limburgse startup wil met haar platform in maart honderden klassen laten deelnemen aan de wereldrecordpoging rekenoefeningen.

Automatus, een platform waar leerlingen basisberekeningen kunnen oefenen, wil op 14 maart tussen 11 en 12 uur zo veel mogelijk rekenoefeningen op één uur tijd maken. ‘We hopen op minimum één miljoen oefeningen,’ zegt medeoprichter Seppe Van Daele aan Data News.

Van Daele gaat die oefeningen niet alleen maken, hij wil zo veel mogelijk scholen warm maken om klassen te laten deelnemen. ‘het gaat specifiek om basisbewerkingen: splitsen, optellen, maaltafels, deeltafels… Er zit ook een beetje geldrekenen, breuken en procenten bij, maar dat is beperkt.’

Momenteel zijn er al zo’n tweehonderd klassen, ongeveer vierduizend leerlingen, ingeschreven. Honderd kinderen zullen ook fysiek deelnemen vanop de Corda Incubator in Hasselt.

Op zich is het al bijna een gegarandeerd succes. Er is immers nog geen wereldrecord rekenoefeningen, dus elk resultaat zal een wereldrecord zijn. Maar Van Daele benadrukt wel dat het resultaat wordt bijgehouden en als wereldrecord zal worden erkend. ‘Elke deelnemer kan als wereldrecordhouder naar huis gaan.’

Wijsr, het bedrijf achter Automatus, is het project van vader Marc Van Daele en zoon Seppe. Het platform om de oefeningen te maken is normaal betalend, maar deelnemen aan de wereldrecordpoging is volledig gratis.

Met het platform willen ze een digitaal alternatief bieden voor de klassieke rekenblaadjes, met als voornaamste doel van rekenen een gewoonte te maken. ‘Maak je voor de eerste keer een bepaalde berekening, dan geraakt je menselijk ‘werkgeheugen’ net zoals bij een computer ook wat overbelast. Maar net door het vaak te oefenen, gaan kinderen het sneller kunnen, zonder veel moeite,’ besluit Seppe Van Daele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content