‘TSMC gaat Intels chipfabrieken mee uitbaten’

© REUTERS
Pieterjan Van Leemputten

Chipmakers Intel en TSMC hebben een voorlopig akkoord om samen de chipfabrieken van Intel uit te baten. Dat moet helpen het Amerikaanse bedrijf weer op de rails te krijgen.

Volgens bronnen van The Information sluiten de twee een voorlopig akkoord voor een joint-venture om de chipfabrieken van Intel aan te sturen. Daarbij zou TSMC een belang van twintig procent hebben in die samenwerking.

Het, voorlopig onbevestigde, bericht van de samenwerking komt niet onverwacht. Een aantal strategische en technologische obstakels de afgelopen jaren doen de motor van Intel sputteren. Onder de vorige CEO Pat Gelsinger kwam er het plan om voortaan ook chips voor anderen te maken (Intel Foundry Services). Maar die afdeling levert momenteel nog niet de benodigde kwaliteit.

In die context zou de Amerikaanse regering gevraagd hebben aan TSMC om Intel te ondersteunen. Enkele weken geleden klonk het nog dat het dat zou doen samen met Nvidia, Broadcom, AMD en mogelijk Qualcomm, maar zij worden momenteel niet genoemd bij The Information, dat zich baseert op bronnen bij de betrokken partijen. Intussen heeft Intel met Lip-Bu Tan een nieuwe topman.

Intel en TSMC zijn ook concurrenten, maar in een iets andere verhouding. Intel produceert chips die het zelf verkoopt, maar wil ook via haar Intel Foundry Services chips produceren voor anderen. Het Taiwanese TSMC is de grootste chipproducent ter wereld, maar doet dat door alleen maar chips voor anderen, onder meer AMD, Nvidia en Qualcomm, te produceren.

In dat opzicht is de samenwerking al bijzonder. TSMC gaat Intel helpen met een dienst die in weze concurreert met wat het zelf doet. Tegelijk is Intel ook een grote concurrent voor de klanten van TSMC.

Miljardenverlies

Voor Intel is het vijf voor twaalf om haar chipproductie weer op koers te krijgen. Het bedrijf heeft nog steeds een dominante positie op de chipmarkt, maar onder meer het missen van de mobiele revolutie meer dan vijftien jaar geleden en recenter het moeilijk kunnen opboksen tegen de AI-chips van onder meer Nvidia maken dat het bedrijf niet meer onaantastbare machine is van begin jaren 2000. Vorig jaar tekende het voor het eerst sinds 1986 een verlies op van maar liefst 18,8 miljard dollar.


TSMC van haar kant gaf eerder al aan dat het de komende jaren honderd miljoen dollar wil investeren in chipproductie in de VS, met extra chipfabrieken. Mogelijk komt een deel daarvan in de vorm van de samenwerking met Intel. Tegelijk is het niet ondenkbaar dat het bedrijf haar concurrent ondersteunt om vraag van de Amerikaanse regering, om zo zelf makkelijker te kunnen uitbreiden in het land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content