Apple bevestigt: de volgende iPhone krijgt een USB-C-aansluiting

De Lightning-connector van Apple lijkt nu toch écht zijn langste tijd te hebben gehad. De nieuwe iPads beschikken vandaag al over USB-C. © Getty Images

De iPhone van Apple krijgt een USB-C-aansluiting om aan de wetgeving van de Europese Unie te voldoen. Marketingbaas Greg Joswiak van het techbedrijf heeft dat tijdens een conferentie van The Wall Street Journal gezegd. Wanneer Apple van zijn eigen Lightning-kabeltjes afstapt, zei Joswiak niet.

Greg Joswiak benadrukte nog wel dat Apple het niet eens is met de wetgeving in de EU die USB-C als standaard voorschrijft. Zo herinnerde hij eraan dat de EU al ruim tien jaar bezig is met vergelijkbare wetgeving en dat ooit het doel was om micro-USB als standaard in te voeren. Als dat was gebeurd, waren (het technisch meer geavanceerde, nvrd.) Lightning en USB-C volgens Joswiak nooit ontwikkeld.

Apple heeft zich lang verzet tegen de Europese verplichting met precies dat argument. Volgens het bedrijf wordt innovatie in de weg gezeten door een bepaalde standaard te verplichten.

De EU wil het voor consumenten makkelijker maken en zorgen dat ze niet steeds allerlei kabeltjes hoeven te kopen, maar Apple ziet ook weinig in dat argument. De iPhone-maker zei eerder al dat er inmiddels twee standaarden zijn, USB-C en Lightning, en dat iedereen daarvoor kabeltjes heeft liggen. Als Apple overstapt op USB-C ontstaat er daarom ook veel nieuw afval, stelt het bedrijf.

Apple is overigens al bezig om iPads en ook randapparatuur van USB-C-poorten te voorzien. Volgens persbureau Bloomberg krijgt de iPhone 15 die volgend jaar geïntroduceerd wordt ook zo’n aansluiting.

Partner Content