‘Europa wil strikte regels rond gezichtsherkenning invoeren’

© iStock

De Europese Commissie wil strikte regels opstellen voor de toepassing van gezichtsherkenningtechnologie. Daarmee moet het alsmaar toenemende gebruik van deze techniek door bedrijven en overheden worden beperkt. Dat schrijft de Financial Times (FT) op basis van gesprekken met EU-ambtenaren.

De plannen om regulering in te voeren maken deel uit van een breder project om ervoor te zorgen dat artificiële intelligentie in Europa op een ethische manier wordt ingezet. De Europese Commisie stelde vorig jaar een expertengroep samen, die in april met zeven vereisten voor ethische AI naar buiten kwam. Een daarvan is het belang van privacy: iedereen moet de volledige controle over zijn eigen gegevens hebben en die gegevens mogen niet gebruikt worden om mensen te schaden of te discrimineren.

Nieuwe regulering moet EU-burgers nu duidelijk omschreven rechten geven over het gebruik van gegevens die door gezichtsherkenning zijn verkregen. Daarnaast krijgen burgers het recht om te weten wanneer en waarvoor die gegevens worden gebruikt.

Het initiatief van de Europese Commissie komt na onthullingen en ophef over het wijdverspreid en ongereguleerd gebruik van gezichtsherkenning in bijvoorbeeld Britse winkelcentra, die vorige week aanleiding gaven tot een onderzoek van de Britse gegevensbeschermingswaakhond.

Een nieuwe EU-wet die gericht is op het ‘ongeremde’ gebruik van de technologie zou naar verwachting van invloed zijn op de manier waarop zowel particuliere bedrijven als politie- en veiligheidsautoriteiten gezichtsherkenning mogen gebruiken bij het toezicht in openbare ruimtes, schrijft de FT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content