ICT-mankementen brengen Nederlandse belastingdienst in gevaar

Pieterjan Van Leemputten

De Nederlandse belastingdienst riskeert in de toekomst ernstige problemen bij het innen van belastingen. De 600 verschillende ict-systemen zijn verouderd en de expertise verdwijnt.

De Nederlandse Volkskrant kon een interne evaluatie van de belastingdienst inkijken. Daarin staat dat de kennis van de huidige systemen, die in veel gevallen al verouderd zijn, steeds schaarser wordt. Experts veranderen van job of gaan simpelweg met pensioen. Intussen verouderen de systemen maar blijft opvolging uit.

De vaststelling is niet nieuw. Volgens de Volkskrant werd die conclusie eerder al gemaakt door de Algemene Rekenkamer en de controleur van Rijksfinanciën en twee topambtenaren.

Meer problemen – meer fouten

De problemen lijken zich vooral intern af te spelen. Maar hoe ouder en slechter onderhouden de systemen worden, hoe groter de kans dat brieven verkeerd worden bezorgd of aanslagen fouten bevatten. De krant waarschuwt ook dat it-systemen die miljoenen Nederlanders bedienen meteen ook voor miljoenen Nederlanders problemen kan opleveren.

Komt modernisering op tijd?

De woordvoerder van de Nederlandse belastingdienst zegt tegenover de krant dat de systemen momenteel worden vernieuwd en dat tegen 2020 alles weer op de rails moet staan. Maar in juni nog zou het Bureau ICT-Toetsing, dat namens Binnenlandse Zaken onafhankelijk doorlicht, dat het onwaarschijnlijk is dat de problemen tijdig worden aangepakt.

Nederland wordt doorgaans gezien als een voorloper op technologievlak, ook bij de overheid. Maar dat imago krijgt de laatste jaren regelmatig barsten. In 2014 bleek al dat slechts dertig procent van de ict-projecten succesvol waren. Dat leidde trouwens tot de oprichting van het bureau ICT-Toetsing. Al moet België zich niet op de borst kloppen want ook bij ons riskeert een ict-project bij de overheid te falen door voor de hand liggende valkuilen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content