Koninklijk bezoek bij Google en Microsoft

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Koning Albert II begaf zich gisteren naar het datacenter van Google en de kantoren van het Microsoft Innovation Center in Bergen. Nogmaals werd de wil benadrukt om de dynamiek in de regio aan te zwengelen.

Koning Albert II begaf zich gisteren naar het datacenter van Google en de kantoren van het Microsoft Innovation Center in Bergen. Nogmaals werd de wil benadrukt om de dynamiek in de regio aan te zwengelen.

Hoewel het datacenter van Google in Saint-Ghislain al open had moeten zijn, zal het pas draaiende zijn “in het eerste kwartaal van 2010”. Reden is, wordt ons gezegd, dat tijdens de werken nog de beslissing werd genomen om de capaciteit van het datacenter met de helft te verhogen. Maar van Google – u weet wel, specialist in het verschaffen van informatie op het internet – krijgen we geen cijfers over de omvang van het datacenter. We leren enkel dat het datacenter werk biedt aan 300 mensen voor de constructie ervan en, als het operationeel is, aan ongeveer “100 à 120 mensen”.

Google legt nog eens de keuze voor Saint-Ghislain uit: de nabijheid van een waterloop (koeling van de servers), de beschikbare oppervlakte (vandaag 100 ha, met mogelijkheid om ui te breiden, de beschikbare capaciteit en connectiviteit (fiber) en de overheidsinvestering.

Tweede halte van de Bergense tocht van onze vorst was het Microsoft Innovation Center (MIC). Dat past binnen de strategie van een ‘Digital Innovation Valley’ in Bergen met nu al een twintigtal hightechbedrijven, waaronder enkele start-ups (Acapela, I-Movex, Polymedis, Virtualis, …). Samen met enkele publieke (Centic, Forem, UCL, Awex, Technocité, …) en private partners (Microsoft voor de software, HP voor de hardware en Mobistar en Voo voor de draadloze en bekabelde netwerken) biedt het MIC 2000 m² kantooroppervlakte voor opleidingen en een incubator. Dat met een dubbele doelstelling: opleidingen geven rond nieuwe technologieën en start-ups helpen hun project vaart te geven. Eén sector heeft een geprivilegieerde status, de e-health. Tot dusver hebben 25 bedrijven interesse betoond. Het MIC hoopt 500 jongeren op te leiden en 250 jobs te creëren over 3 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content