Nokia wil Alcatel-Lucent: “Een goede zaak voor iedereen”

© .

Nokia heeft plannen om Alcatel-Lucent volledig over te nemen. Volgens een telecomanalist van KBC is dat een goede zaak, zelfs voor de concurrenten van Nokia.

De overname is nog niet officiëel maar bronnen van Bloomberg spreken van vergevorderde gesprekken en intussen heeft Nokia zelf bevestigd dat het aast op de Frans-Amerikaanse groep.

Alcatel-Lucent is voor Nokia vooral interessant omwille van de draadloze netwerkdivisie. De drie grote spelers op die markt, Nokia, Ericsson en Huawei hebben samen zo’n tachtig procent marktaandeel. Alcatel-Lucent bezit momenteel zo’n tien procent van de markt.

Kurt Ruts, Telecomanalist bij KBC Asset Management, zegt dat een eventuele overname voor de hele sector positief kan zijn. “De sector staat al een tijd onder druk en sinds de komst van aziatische spelers zijn de winstmarges gedaald. Voor Nokia is het een goede zaak omdat het tien procent marktaandeel wint. Maar ook voor de andere twee wordt de markt interessanter want het is makkelijker in een markt waar je met minder spelers rekening moet houden.”

Nokia heeft er enkele jaren terug met de verkoop van zijn gsm-afdeling aan Microsoft een hoop cash bijgekregen en maakte op dat moment al duidelijk dat het wil focussen op draadloze netwerken. In 2013 waaide het gerucht van een overname van Alcatel-Lucent al een even. Een overname biedt daarbij extra schaalvoordelen en samenwerkingsmogelijkheden. “Zeker in de netwerkdivisie van Alcatel-Lucent zitten synergiemogelijkheden. Daarnaast focust Alcatel-Lucent ook op IP Networking en ultra broadband, daar speelt de schaalgrootte minder, maar ook dat zijn interessante divisies om in huis te halen.”

Alcatel-Lucent voerde de afgelopen jaren een paar herstructureringen door, gekoppeld aan ontslagrondes. Ook de enterprise-afdeling werd vorig jaar verkocht. Maar volgens Ruts maakt dat wel dat het bedrijf vandaag gezond is. “Ze hebben een geslaagd herstructureringsverhaal. Er waait sinds 2013 een nieuwe wind ddoor het bedrijf en de nieuwe ceo heeft met een strategisch plan veel pijnpunten weggewerkt. Het bedrijf staat er beter voor dan twee jaar geleden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content