Omstreden nieuwe gebruiksvoorwaarden WhatsApp van kracht (buiten de EU)

© Getty Images

De omstreden nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp zijn sinds afgelopen weekend in grote delen van de wereld dan toch van kracht. Wie het nieuwe beleid aanvankelijk niet aanvaardt, zal de berichtendienst voorlopig nog wel kunnen gebruiken, maar verliest na een tijd wel de toegang tot zijn chats. De aanpassingen gelden vooralsnog niet voor de EU, waar de socialemediagigant zich neer lijkt te leggen bij de eisen van de Europese waakhond.

WhatsApp kondigde begin dit jaar nieuwe voorwaarden aan, maar die lokten meteen commotie uit. De berichtendienst mag volgens de nieuwe regels namelijk gegevens delen met moederbedrijf Facebook. WhatsApp zelf benadrukt dat de privacy van gebruikers hierdoor niet geschonden wordt. ‘Je persoonlijke gesprekken blijven beveiligd met end-to-endversleuteling. Dat betekent dat niemand buiten je chats je berichten kan lezen of beluisteren, zelfs WhatsApp of Facebook niet’, klinkt het.

Maanden uitgesteld

Het Californische bedrijf had door alle ophef de implementatie van de nieuwe voorwaarden al een eerste keer met drie maanden uitgesteld, tot 15 mei. Wie de nieuwe voorwaarden niet zou accepteren, zou na die datum geen berichten meer kunnen lezen en versturen.

Zaterdag werden de nieuwe regels effectief van kracht. WhatsApp heeft intussen wel laten weten dat het zeker geen accounts zal verwijderen of deactiveren wanneer mensen de nieuwe overeenkomst niet aanvaarden. Na een paar weken met waarschuwingen en herinneringen volgt echter wel het geleidelijke verlies van belangrijke functies. Gebruikers krijgen niet langer toegang tot hun lijst met chats, maar kunnen wel nog inkomende telefoon- en video-oproepen beantwoorden. Wie meldingen heeft ingeschakeld, kan erop tikken om ze te lezen, te reageren op een bericht of terug te bellen na een gemiste oproep.

Wie na die paar weken van beperkte functionaliteit de nieuwe voorwaarden nog steeds weigert, zal geen oproepen, meldingen of nieuwe berichten meer ontvangen. De exacte timing voor uitsluiting van functionaliteit kan volgens WhatsApp van gebruiker tot gebruiker verschillen.

Partner Content