Ook Proximus gaat zijn 3G-netwerk afschakelen

© Getty Images

Proximus zal tegen eind 2024 het 3G-netwerk afschakelen. De vrijgekomen bandbreedte en infrastructuur zal de telecomoperator aanwenden om de snellere 4G- en 5G-netwerken verder te versterken. Eerder namen Orange en Telenet/Base, de andere grote operatoren met een eigen fysiek netwerk, de beslissing om het oudere 3G-net stop te zetten.

Proximus zegt zich te engageren om tot eind 2024 3G-dekking te blijven voorzien. Het bedrijf verwacht tegen die periode het 3G-net af te kunnen schakelen. In de aanloop naar de stopzetting en erna wil Proximus de overgebleven 3G-toestellen zoveel mogelijk inzamelen en recycleren.

De telecomoperatoren trekken de stekker uit het tragere 3G-netwerk omdat de grote meerderheid van de klanten inmiddels een mobiel toestel heeft dat het snellere 4G-datanetwerk ondersteunt of 5G, dat momenteel uitgerold wordt. Telenet/BASE schakelt in september 2024 3G af, Orange vanaf medio 2023 om het in 2025 volledig stop te zetten.

2G tot 2027

De minderheid van klanten met een oud toestel zal nog steeds kunnen bellen en sms’en, klinkt het bij Proximus. Dat gebeurt dan via het 2G-netwerk, zonder impact voor de gebruiker. Deze dienstverlening blijft volgens de operator minstens tot eind 2027 beschikbaar.

‘Voor dataverkeer is de impact bij residentiële klanten erg beperkt: de hoeveelheid data die via 3G worden verzonden over het Proximus-netwerk, maakt vandaag minder dan twee procent van het totale dataverkeer uit, waarvan slechts een fractie afkomstig is van toestellen van residentiële klanten’, legt Proximus uit. Bovendien wordt het merendeel van die trafiek gegenereerd door toestellen die ook 4G ondersteunen, en die dus kunnen overschakelen.

Bedrijfsklanten die 3G gebruiken voor data-applicaties en communicatie tussen apparaten (het Internet of Things) worden de komende maanden nader geïnformeerd.

Afscheid van een periode

‘Hoeveel mensen er vandaag exact in België nog mobiel via 3G surfen weten we niet, maar de cijfers van Proximus geven een beeld’, verwijst minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) naar de hoeveelheid data, minder dan twee procent dus, die bij Proximus nog via de 3G-masten passeert. ‘Door het 3G-signaal binnen twee jaar uit te schakelen, nemen we ook afscheid van een periode waarin 3G voor velen synoniem was voor een snelle mobiele verbinding.’

Proximus is voor ruim 53 procent in handen van de Belgische staat.

Partner Content