VS zet ook Chinese producenten van bewakingscamera’s en gezichtsherkenningssoftware op zwarte lijst

Hikvision installeert beveiligingscamera's in Bejing © Reuters

De Verenigde Staten zetten meerdere Chinese bedrijven op een zwarte lijst, waaronder de grote producent van bewakingscamera’s Hikvision. Door de maatregel kunnen ze geen Amerikaanse technologie meer kopen, vergelijkbaar met wat eerder bij telecomconcern Huawei werd gedaan in verband met spionageverdenkingen.

De regering van president Donald Trump zegt bezorgd te zijn over de rol die de bedrijven spelen bij de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren, een islamitische minderheid in het westen van China.

Zo zou de surveillanceapparatuur van Hikvision gebruikt worden in bijvoorbeeld interneringskampen waarin volgens schattingen 1 miljoen Oeigoeren worden vastgehouden. Hikvision is marktleider op het gebied van surveillanceapparatuur waaronder beveiligingscamera’s die wereldwijd worden verkocht.

Ook SenseTime en Megvii Technology, twee unicorns die gespecialiseerd zijn in deep learning voor gezichtsherkenning, zijn toegevoegd aan de zwarte lijst. Dat betekent dat ze niet langer mogen samenwerken met Amerikaanse bedrijven. Eerder was Huawei hetzelfde lot beschoren, waardoor de nieuwste smartphone van het bedrijf het zonder apps van Google moet stellen.

Handelsoverleg

Het bericht over de zwarte lijst kwam van het Amerikaanse ministerie van Handel. Min of meer gelijktijdig sprak president Donald Trump ten overstaan van Amerikaanse media over het handelsoverleg tussen China en de VS later deze week. Daarbij liet hij zich voorzichtig optimistisch uit: “We denken dat er een kans is dat we iets heel wezenlijks kunnen doen.”

Trump zei echter ook dat hij hoopt dat China een humane oplossing vindt voor de politieke protesten in Hong Kong en dat de situatie de besprekingen kan schaden. Daarnaast benadrukte de president dat hij geen genoegen zal nemen met een gedeeltelijke handelsdeal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content