Windows 10-beveiliging leunt op biometrie

© iStock

Microsoft wil het gebruikers van het toekomstige Windows 10-besturingssysteem zo gemakkelijk mogelijk maken om ter identificatie alternatieven in te zetten voor de kwetsbare combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord.

Windows 10 zal de aankomende versies van de Fast IDentification Online-specificaties (FIDO) ondersteunen.

Deze standaard belooft een eenvoudige inzet van biometrische identificatie-apparatuur van verschillende leveranciers: een vingerafdrukscanner, security-chips, stem -of gezichtsherkenning… Het initiatief voor de standaard heeft inmiddels de steun gekregen van veel grote bedrijven uit de technologiesector (met naast Microsoft ook onder meer Google en Samsung) en de financiële wereld.

De FIDO-standaard is erop gericht de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord volledig te vervangen, en in plaats daarvan de biometrische hulpmiddelen in te zetten als extra beveiligingsoptie. Toch kan de biometrische identificatie ook naast de klassieke authenticatie worden gebruikt. Bovendien zorgt de standaard ervoor dat er geen biometrische gegevens van de gebruiker centraal worden opgeslagen. Het systeem regelt alle authenticatie lokaal.

Microsoft kondigde de ondersteuning van FIDO aan ter gelegenheid van de Cybersecrity-top in Silicon Valley. De eerste versie van de FIDO-standaard werd in januari vrijgegeven. Windows 10 gaat gebruik maken van de versies 2.0 en hoger.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content