Zuckerberg: ‘Libra wordt pas gelanceerd na akkoord van Amerikaanse toezichthouders’

Mark Zuckerberg belooft dat Facebook zijn cryptomunt, de libra, pas lanceert als de autoriteiten in de Verenigde Staten daar toestemming voor geven. Tegelijkertijd verdedigt hij het belang van het project voor de Amerikanen. Die zouden achteropraken bij China als er niet op tijd wordt vernieuwd.

Een en ander staat in een vooraf gepubliceerde verklaring die Zuckerberg woensdag geeft voor het Huis van Afgevaardigden. Daar moet hij verantwoording afleggen over Facebooks virtuele betaalmiddel, waarmee gebruikers aankopen zouden kunnen doen in Messenger of WhatsApp. Wereldwijd bekijken overheden het libraproject met argusogen, omdat de munt langs allerlei toezichthouders zou kunnen glippen en daarmee de financiële stabiliteit in gevaar zou brengen.

“Ik wil helder zijn: Facebook zal nergens ter wereld de libra lanceren voordat Amerikaanse toezichthouders daar toestemming voor geven”, staat in Zuckerbergs verklaring. Daar voegt hij aan toe: “Maar terwijl wij discussiëren over deze kwesties, zit de rest van de wereld niet stil. China werkt hard om komende maanden hetzelfde soort ideeën te lanceren.”

Het Libra-project werd in juni aangekondigd door Facebook, samen met 27 partners. Sinds de aankondiging hebben verschillende overheden, bankinstanties en privacy-activisten zich bezorgd uitgesproken over het idee. Begin deze maand besloten creditcardverstrekkers Visa en Mastercard, betalingsbedrijven Stripe en Paypall en webveiling eBay uit het Libra-project te stappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content