Op zoek naar een nieuwe laptop? Raadpleeg onze vergelijkende test
We testten elf high-end laptops van zeven fabrikanten. Behalve traditionele laptops komen ook hybride en converteerbare laptops aan bod die dubbel dienst doen als Windows 10-tablet.
De laptops in deze test gebruiken mobiele Intel-microchips van de generaties Kaby Lake R (2017), Coffee Lake (2017) en Whiskey Lake (2018), allemaal variaties op de zesde-generatie Skylake-architectuur die van 2015 dateert. Later dit jaar wordt aan dit rijtje de Comet Lake-generatie toegevoegd.
Apple, Fujitsu-Siemens en Dell ontbreken in deze review. De eerste twee fabrikanten lanceerden tijdens de reviewperiode nieuwe modellen waarvan nog geen samples beschikbaar waren. Dell vindt de Belgische markt blijkbaar niet meer zo heel belangrijk, want het leent niet langer review-samples uit aan journalisten in de Benelux.
Testmethode
De prestaties meten we met UL Futuremark PCMark 8 en PCMark 10 Extended. Deze benchmarkprogramma’s gebruiken verschillende belastingscenario’s op basis van populaire applicaties (internetactiviteit, video conferencing, zakelijke productiviteit, en het creëren van digitale inhoud). De grafische prestatie meten we met UL Futuremark 3DMark Professional Edition. Ook deze benchmark voert belastingscenario’s uit die gebaseerd zijn op echte video- en multimediafragmenten.
Op basis van verschillende benchmarkcijfers berekenen we een gewogen prestatiescore. In de weging houden we in het bijzonder rekening met de softwareprestaties, de snelheid van het opslagsysteem, het gewicht en de autonomie en minder met de 3d-grafische prestaties. Vaak wordt dit soort laptops onderweg gebruikt, zodat ook gewicht, autonomie en veiligheidsvoorzieningen belangrijke selectiecriteria zijn.
Alle testresultaten, de wegingen, de testscores, de adviesprijzen en de technische productinformatie vindt u in deze Excel-tabel. Hierna belichten we omwille van plaatsgebrek alleen de opvallendste positieve en eventueel negatieve punten van elke laptop.
Opgegeven versus gemeten autonomie
Fabrikanten hanteren hun eigen benchmarks en niet geheel onverwacht laten die nogal eens betere scores zien. Vooral bij de accuduur valt dit op. Gemiddeld is de met Futuremark PCMark8 gemeten accuduur ongeveer de helft van de officiële fabrikantenwaardes. De nieuwe PCMark 10 Battery Benchmarks die UL eind mei vrijgaf, geven autonomiecijfers die meer aanleunen bij typische gebruiksscenario’s zoals kantoorwerk of het afspelen van video. We vermelden deze autonomiecijfers waar mogelijk voor het eerst, maar houden er nog geen rekening mee bij het berekenen van de eindscores omdat deze nieuwe benchmark nog niet beschikbaar was tijdens de test van een aantal laptops.
Acer TravelMate X5
De TravelMate X5 is een traditionele laptop met 180-graden openklappend Full HD IPS Pro led-scherm. Zijn gewicht is opvallend laag (980 g). Ook het chassis is met 14,7 mm erg plat. Dat chassis is samengesteld uit diverse metaallegeringen en voelt licht maar stevig aan. Zo buigt het dunne, niet-aanraakgevoelige 14-inch scherm nauwelijks wanneer u beide zijkanten beetpakt. Het verlichte toetsenbord is groot en comfortabel; de Home- en End-toetsen vergen wel het gebruik van de Fn-toets. De stroomtoets bevindt zich handig in de rechterkantbovenhoek van het comfortabele toetsenbord. Rechts is in de brede polssteun een kleine EgisTec-vingerafdruksensor met Windows Hello-compatibiliteit geïntegreerd.
De lage prijs in vergelijking met de andere geteste laptops kunnen we gedeeltelijk verklaren door het iets bescheidener uitrustingsniveau: Intel Core i5 in plaats van i7 CPU (weliswaar een recente Whiskey Lake CPU); 8 GB in plaats van 16 GB RAM; en 256 GB in plaats van 512 GB NVME SSD (met nog 201 GB vrij na installatie). De TravelMate X5 is overigens voor honderd euro méér ook leverbaar met een 512 GB SSD. Deze Acer presteert goed, zeker in de benchmarks die zakelijk gebruik simuleren. Ook de autonomie valt behoorlijk mee. Kijken we naar de verhouding tussen prijs en prestatieniveau, dan steekt deze laptop ver boven de concurrentie uit.
– Prestatiescore: 66/100
– Autonomie kantoor: 452 minuten
– Autonomie video: 503 minuten
– Prijs getest model (excl. btw): 799 euro
Asus ZenBook Flip 15 en Pro 14
Het was een tijdje geleden dat Asus nog deelnam aan onze jaarlijkse laptoptest, maar dit jaar stuurde deze fabrikant ons twee high-end laptops. De ZenBook Flip 15 is een laptop met 360° kantelbaar 15,6-inch 4K-aanraakscherm zodat u er ook een (vrij forse) tablet van kan maken. Het ruime, verlichte toetsenbord heeft een apart numeriek klavier. De ZenBook Pro 14 is een compactere, traditionele 14-inch laptop met Full HD-scherm. Asus levert beide laptops met verschillende uitrustingsniveaus, maar onze testexemplaren hadden met uitzondering van de schermen en accu’s grotendeels dezelfde hardware-uitrusting: ‘Whiskey Lake’ Intel Core i7 CPU met vier processorkernen, 16 GB RAM, 512 GB NVME SSD (met respectievelijk 406 en 475 GB vrije ruimte) en extra Nvidia GeForce GTX 1050 Max-Q GPU met 2 GB eigen VRAM.
De ZenBook Pro 14 heeft een niet-aanraakgevoelig scherm, maar beschikt wel over aanraakgevoelig Full HD IPS+-minischerm met een schermdiagonaal van 5,5 inch. Dit ‘ScreenPad’ kan u met behulp van een functietoets uitschakelen en functioneert dan als klassiek multitouch-aanraakvlak. U kan dit kleine scherm ook gebruiken als uitbreiding van het hoofdscherm. Of u gebruikt het als apart minischerm. Zo kan u er vanuit Windows-programma’s die dit ondersteunen (bijvoorbeeld Adobe-software) loskoppelbare menu’s naartoe slepen. Of u plaatst er bijvoorbeeld een rekenmachine op en gebruikt het kleine scherm als numeriek klavier. Ook is het mogelijk dit scherm als audio- of videospeler in te zetten. Wat op het eerste zicht misschien een gimmick lijkt, blijkt in de praktijk een slimme uitbreiding die in veel gebruiksscenario’s nuttige diensten bewijst. Dit extra scherm verbruikt uiteraard stroom, iets om rekening mee te houden wanneer u deze laptop los van het stopcontact gebruikt. In de accu-benchmarks schakelden we het ScreenPad-scherm uit om de vergelijking met de andere laptops eerlijk te houden.
– Prestatiescore: 76/100 (ZenBook Flip 15); 79/100 (ZenBook Pro 14)
– Autonomie kantoor: 551 minuten (Flip); 330 minuten (Pro)
– Autonomie video: 753 minuten (Flip); 347 minuten (Pro)
– Prijs getest model (excl. btw): 1.456 euro (Flip); 1.239 euro (Pro)
HP Spectre x360 Convertible, Envy Laptop 13 & EliteBook 840 G5
Van HP testten we een converteerbare laptop en twee standaard notebooks. De Envy Laptop is verkrijgbaar met 17,3- en 13,3-inch schermen, in verschillende hardwareconfiguraties. Duurdere modellen hebben krachtige processoren, een aparte Nvidia GeForce MX150- of MX250-videokaart, tot 1 TB opslag en een 4K-scherm. Maar het algemene design is bij alle varianten hetzelfde als bij het door ons geteste 13,3-inch model, dat voorzien was van een Kaby Lake R-generatie Core i5 CPU. Vertrouwelijke en persoonlijke data maakt u met de privacyscherm-functie met één druk op de knop onzichtbaar voor derden. Is die ingeschakeld, dan kan u het scherm alleen zien als u er recht voor zit. Een uitgebreide review van deze slanke, stijlvolle laptop vindt u hier.
Ook de EliteBook 840 G5, een zakelijke laptop met veel beveiligingsopties, is leverbaar met 14-inch HP SureView privacyscherm, samen met tal van andere hardware-opties die bedrijven vrij kunnen specificeren. Vorig jaar testten we generatie G4, abonnees kunnen die review in ons archief nalezen. Generatie G5 gebruikt recentere Intel-processoren (Kaby Lake R) en is daarmee enkele procenten sneller. Voor het overige is er weinig gewijzigd. Wij testten een duurder model, met Full HD aanraakscherm en ingebouwde 4G-module.
De convertible Spectre x360 is even slank en stijlvol als de Envy hierboven, maar zijn 13,3-inch Full HD IPS WLED-scherm kan u volledig openklappen om er zo een 1,39 mm dunne Windows-tablet van te maken. Het gesynchroniseerde, draaibare scharnier houdt het scherm in elke positie stabiel (tent, display, tablet of laptop). Ook dit model bestaat in verschillende versies. Wij testten een champagne- en goudkleurige variant met Intel ‘Kaby Lake R’ Core i7 CPU, 8 GB RAM en 512 GB SSD met nog 388 GB vrije ruimte en twee USB Type-C poorten, waarvan één met Thunderbolt 3 die dus ook als videopoort kan dienen. Opvallend is de omvang van de chicklet-toetsen in het erg comfortabele toetsenbord. Die benaderen de kwaliteit van het beste keyboard in deze test, namelijk dat van de Lenovo ThinkPad. De webcam kan u met behulp van een schuifschakelaar uitschakelen. Deze converteerbare laptop heeft een uitstekende autonomie.
– Prestatiescore: 68/100 (Spectre); 66/100 (Envy); 61/100 (EliteBook)
– Autonomie kantoor: 991 minuten (Spectre), 898 minuten (EliteBook)
– Autonomie video: 819 minuten (Spectre), 858 minuten (EliteBook)
– Prijs getest model (excl. btw): 1.179 euro (Spectre x360); 950 euro (Envy Laptop); 1.879 euro (EliteBook)
Huawei MateBook X Pro
De MateBook X Pro is de eerste laptop van de Huawei Consumer Business Group die ook bij ons te koop is. Deze traditionele laptop met 13,9-inch 3K-aanraakscherm valt op door de uiterst smalle, opvallend stevig aanvoelende schermrand. 91 procent van het deksel is scherm, de rand neemt de overige negen procent in beslag. Dat resulteert in een zeer compacte laptop die maar 14,6 mm dik is en net geen 1,33 kg weegt. In de smalle schermrand is natuurlijk geen ruimte voor een camera. Die zit verzonken in het toetsenbord. Op die manier is ook de privacy van de gebruiker gegarandeerd: alleen wanneer u op de cameratoets drukt, werkt de camera. De MateBook X Pro bestaat in Intel ‘Kaby Lake R’ Core i5- en i7-versies. Hier vindt u een uitgebreide bespreking van de i7-variant.
– Prestatiescore: 65/100
– Prijs getest model (excl. btw): 1.404 euro
Lenovo ThinkPad X1 Exteme
De Lenovo ThinkPad X1 Extreme is een zeer draagbare traditionele 15,6-inch laptop die verkrijgbaar is met verschillende hardware-opties voor een prijs die start aan 1.586 euro, exclusief btw. Wij testten één van de duurdere modellen met Intel ‘Coffee Lake’ Core i7-CPU, Nvidia GPU en 15,6-inch 4K-aanraakscherm. Zijn gewicht van 1,8 kg is gezien de uitrusting relatief laag. Bovendien is deze laptop maar 1,84 cm dik en oogt hij dus vrij slank, ondanks het feit dat er bijvoorbeeld tot twee SSD’s in passen voor een maximale opslagcapaciteit tot 2 TB. Deze laptop is verkrijgbaar met een gewone 720p-webcam en is dan voorzien van een privacy-sluiter. De Windows Hello-compatibele IR-camera op ons testmodel heeft dergelijke privacy-sluiter niet. Op onze website vindt u een uitgebreide test van deze zeer performante laptop met uitstekend toetsenbord, maar met eerder beperkte autonomie.
– Prestatiescore: 72/100
– Autonomie kantoor: 352 minuten;
– Autonomie video: 226 minuten
– Prijs getest model (excl. btw): 2.222 euro
Microsoft Surface Laptop 2 & Surface Pro 6
Microsoft leverde ons verschillende uitvoeringen van de tweede generatie Surface Laptop en zesde generatie Surface Pro-tablet. De hier gepubliceerde scores zijn die van de zakelijke Core i7-varianten. Op onze website vindt u uitgebreide reviews van andere versies. De Surface Laptop 2 verschilt uiterlijk bijna niet van de eerste generatie. Het blijft een lichte, stevige 13,5 inch-laptop met een body van CNC-gefreesd aluminium, verkrijgbaar in vier kleuren. Ook het concept van de Surface Pro Windows 10-tablet blijft ongewijzigd tegenover de vorig jaar geteste vijfde generatie. Het 12,3-inch PixelSense-aanraakscherm is nog altijd hetzelfde als dat van de Surface Pro 4 en 5. De zilverkleurige magnesium-uitvoering wordt nu aangevuld met een zwarte variant.
Belangrijkste nieuwigheid voor beide apparaten zijn de beter presterende ‘Kaby Lake R’-generatie Intel Core i5- en i7-processoren. Ook nieuw zijn de zakelijke varianten van deze apparaten. Die worden standaard geleverd met Windows 10 Pro in plaats van Home en de Microsoft Advanced Exchange garantiedienst, met onder andere kosteloze vervanging van opgestuurde toestellen.
Microsoft blijft helaas zweren bij zijn eigen Connect-poort en negeert USB-C en Thunderbolt 3. Wilt u een hub, dan bent u verplicht om de Microsoft USB-C adapter (€ 80,-) of Surface Dock (€ 229,99) te kopen. U kunt geen goedkopere standaard USB-C dock gebruiken. De Microsoft Surface Laptop 2 is goedkoper in vergelijking met de eerste generatie, terwijl de prestaties gelijk bleven of zelfs verbeterden (bijvoorbeeld de autonomie). De Microsoft Surface Pro 6 blijft een stijlvolle, goed presterende Windows 2-in-1 tablet, die echter verhoudingsgewijs duur is.
– Prestatiescore: 63/100 (Surface Laptop); 63/100 (Surface Pro)
– Autonomie kantoor: 795 m (Surface Laptop), 579 (Surface Pro)
– Autonomie video: 871 m (Surface Laptop), 710 m (Surface Pro)
– Prijs getest model (excl. btw): 1.941 euro (Surface Laptop 2) : 1.694 euro (Surface Pro)
Toshiba Portege X30T-E-1F7
Vorig jaar testten we de laptopuitvoering van deze Portege (X30E). X30T is de tabletversie, eveneens met 8ste generatie Intel ‘Kaby Lake R’-chips. Het design doet sterk denken aan dat van Microsofts Surface Pro-tablet, compleet met traploos regelbare ‘kick’-stand aan de achterkant van de tablet. Het verschil is wel dat het afkoppelbare toetsenbord bij Toshiba steviger aanvoelt en bovendien een eigen, extra accu bevat. Die combinatie levert erg goede autonomiecijfers. Ook de vorig jaar geteste laptopvariant had een uitstekende autonomie. Wel is de combinatie tablet met toetsenbord bij Toshiba iets dikker (22,1 tegenover 13,1 mm) en iets zwaarder (1,4 tegenover 1,08 kg) dan bij Microsoft. Maar het Toshiba-toetsenbord typt duidelijk comfortabeler dan dat van Microsoft. Een stylus en vele andere opties zijn apart verkrijgbaar. Daaronder ook een lichter reistoetsenbord dat van plastic in plaats van magnesium is vervaardigd. Deze tablet doorstond trouwens verschillende MIL-STD 810G-duurzaamheidstests (temperatuur, stof, shock, gewicht enzovoort). Toshiba gebruikt ook standaard USB-C poorten; zelfs de compacte voeding is van het USB-C Type.
Toshiba Client Solutions is sinds oktober vorig jaar een onderdeel van de Sharp Group. Begin april wijzigde de merknaam in Dynabook, maar deze Portege’s dragen nog het Toshiba-logo. Dynabook is overigens de naam van de allereerste laptop die Toshiba in 1989 op de markt bracht.
– Prestatiescore: 65/100
– Autonomie kantoor: 679 minuten
– Autonomie video: 654 minuten
– Prijs getest model (excl. btw): 1.813 euro
Conclusie
De geteste laptops verschillen te zeer om een unieke testwinnaar uit te roepen. Het is een cliché, maar een slechte laptop zijn we in deze review niet tegengekomen. Het hangt sterk van uw behoeften af. Aan welk design en uitrustingsniveau geeft u de voorkeur? Acer, dat voor een relatief lage prijs veel kwaliteit levert, verdient een eervolle vermelding. We waren ook gecharmeerd door het mooie design van de HP-laptops, dit voor een al met al redelijke prijs. De converteerbare laptop van HP combineert dat mooie design overigens met een uitstekende autonomie. Bij Asus en Lenovo kan u terecht voor zeer snelle laptops, al houdt u dan best een stopcontact in de buurt.
Hier vindt u een rekenblad met uitgebreide productinformatie en testscores.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier