Datacenters zijn onmisbaar geworden, maar ze nemen veel ruimte in en slurpen energie. De regio Amsterdam heeft inmiddels de meeste datacenters ter wereld. In afwachting van nieuw regionaal beleid hebben Amsterdam en Haarlemmermeer nu besloten een tijdelijke halt toe te roepen aan de bouw van nieuwe datacenters.

In een mededeling zegt de gemeente Amsterdam dat het datacenters zo min mogelijk beslag wil laten leggen op de ruimte en dat ze bij de bouw zo goed mogelijk worden ingepast in de omgeving. Maar de gemeente denkt ook na over zken als de restwarmte van datacenters die zou kunnen gebruikt worden om woningen te verwarmen.

Het is niet de bedoeling om de bouw van nieuwe datacenters stop te zetten. Ook lopende projecten in lijn van het nieuwe beleid worden nog steeds vergund. Eind 2019 moet dat nieuwe beleid klaar zijn.

Datacenters zijn onmisbaar geworden, maar ze nemen veel ruimte in en slurpen energie. De regio Amsterdam heeft inmiddels de meeste datacenters ter wereld. In afwachting van nieuw regionaal beleid hebben Amsterdam en Haarlemmermeer nu besloten een tijdelijke halt toe te roepen aan de bouw van nieuwe datacenters.In een mededeling zegt de gemeente Amsterdam dat het datacenters zo min mogelijk beslag wil laten leggen op de ruimte en dat ze bij de bouw zo goed mogelijk worden ingepast in de omgeving. Maar de gemeente denkt ook na over zken als de restwarmte van datacenters die zou kunnen gebruikt worden om woningen te verwarmen.Het is niet de bedoeling om de bouw van nieuwe datacenters stop te zetten. Ook lopende projecten in lijn van het nieuwe beleid worden nog steeds vergund. Eind 2019 moet dat nieuwe beleid klaar zijn.