Welke overnames kleurden 2017? (nationaal)

. © iStockphoto / PVL
Pieterjan Van Leemputten

Ook op Belgische bodem was 2017 een interessant overnamejaar. Na de opvallendste overnames internationaal een overzicht van de opvallendste koopjes in België.

Onderstaande lijst is voor alle duidelijkheid slechts een selectie. We lijsten de overnames op die ons zelf zijn opgevallen het afgelopen jaar. Niet omwille van het bedrag of het aantal, wel omdat ze vaak een trend aanduiden voor het bedrijf of de sector in kwestie.

Telecom

Telenet neemt IT-integrator Nextel (of beter gezegd moederholding TelelinQ) over voor een niet gekend bedrag. Daarmee krijgt het een speler in huis met ruim 5.000 klanten, 315 vaste medewerkers en 47 miljoen euro omzet in België plus bijna 8 miljoen euro in Nederland. De overname van het Brusselse SFR Belux van vorig jaar werd ook afgerond.

Ook bij concurrent Proximus werd er geshopt en viel het oog op app-ontwikkelaar Unbrace. De twee werkten al samen en de overname moet de expertise van Proximus rond mobiele apps verstevigen. Ook participeert het bedrijf sinds dit jaar in Co.Station.

De kleinere telecomintegrator Destiny zet zijn stevig groeiparcours intussen verder met de overname van Meritel en IT101. Daarmee wil het bedrijf zijn portfolio uitbreiden en evolueren van pure telecomspeler naar een cloud operator die ook naar Europa lonkt.

I(o)T

Rombit deed dit jaar zijn eerste overname met Sercotec, een beveiligingsbedrijf dat actief is in de Antwerpse haven. IoT-Installateur ESAS neemt dan weer een meerderheid in Groep TSB. Het Nijvelse EASI haalt op zijn beurt het Vlaamse Into IT Systems & Security in huis.

Copaco mag zich sinds begin dit jaar eigenaar noemen van het Zaventemse Thinfactory. Maar met vier werknemers krijgt de ict-dienstverlener vooral enkele Belgische datacenters in handen.

Vastgoed-aanbieder Immoweb nam in september ConstructR, de ‘Pinterest voor verbouwers’ over. Joyn, u bekend van de digitale klantenkaart, neemt de mobiele stadsgids Citie over.

Consultancy

Aan HR- en consultingkant neemt Pauwels Consulting Vandycke & Partners en dochter Mediconsult over. BDO doet hetzelfde met het Mechelse Crossroad, al blijft het bedrijf onder eigen naam bestaan.

Bij de grotere consultancygroepen haalt KPMG het Gentse DEVtalk/AXelia binnen dat zich toelegt op businessintegratie van Microsoft-technologie. Concurrent EY doet hetzelfde met Cognistreamer uit Kortrijk, dat collaboratieve innovatietrajecten begeleidt.

Buitenland

Belgische bedrijven shopten niet enkel in eigen land. Zo is Bpost voortaan voor 82 miljoen dollar eigenaar van het Amerikaanse Radial. Dat moet het bedrijf expertise geven rond e-commerce.

Ook Proximus-dochter BICS ging shoppen in de VS en kwam thuis met het cloudcommunicatieplatform Telesign, goed voor een omzet van meer dan 100 miljoen euro. Daarmee is het bedrijf meteen een leverancier van Citrix, Salesforce en zelfs Tinder.

Het Gentse softwarebedrijf ADAM, met klanten als Lego en Ikea, wordt op zijn beurt verkocht aan het Amerikaanse Aprimo. ceo Pieter Casneuf verhuist mee en wordt hoofd van de Smart Content Solutions bij het bedrijf.

Terug in eigen land, maar vooral actief in Zuid-Afrika, voelt de Belgische bibliotheeksoftware Ciblis na een misgelopen overheidscontract de nood om zichzelf te verkopen aan Cipal. Een opvallende wissel want Ciblis was een samenwerking tussen Universiteit Antwerpen, LRM en C-Smart (het vroegere Cipal) en wordt nu verkocht aan de commerciële tak van Cipal: Cipal Schaubroeck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content