Jeff Conroy-Krutz

Het besluit van Nigeria om Twitter voor onbepaalde tijd te blokkeren, kan averechts werken voor zowel de regering als de economische kansen van het land, zegt Jeff Conroy-Krutz, universitair hoofddocent politieke wetenschappen en verbonden aan Michigan State University. Nieuwe investeringen in de tech-sector lopen gevaar.

Craig McLuckie

Eén van de belangrijkste ingrediënten voor het bouwen van een succesvol product, is de relatie tussen productmanagers en development teams. Uiteindelijk 'managen' geweldige productmanagers niet zoveel als dat ze leiden en beïnvloeden - ze helpen het technische team op weg naar het leveren van een product dat bij de klant en het bedrijf in de smaak valt.

Marc Schijvaerts

Bij veel bedrijven heerst nog steeds een angst om onvoldoende conform de GDPR te zijn, de Algemene verordening gegevensbescherming die vandaag exact drie jaar van toepassing is. Daarom worden bij softwareontwikkelingstrajecten vaak te complexe en veel te dure oplossingen ontwikkeld om aan de regelgeving te voldoen. Onnodig, vindt Marc Schijvaerts van PeopleWare. Hij pleit voor een kostenefficiënte aanpak.

Arnout Van de Meulebroucke

Sinds de doorbraak van het internet leeft het idee dat digital natives (a.k.a. 'jongeren') een intiemere band hebben met technologie dan de oudere generatie (a.k.a. 'boomers'). De assumptie die daaruit volgt: jongeren beveiligen hun data beter dan ouderen. Maar laat dat nu net niet het geval zijn, stelt Phished-CEO Arnout Van de Meulebroucke.

Vrije Tribune

De Europese Commissie heeft een voorstel op tafel gelegd voor een digitaal certificaat dat reizen weer mogelijk moet maken. Vanwege bezorgdheden rond privacy en gegevensbescherming werd er bewust niet geopteerd voor een Europese databank. Het is aan de lidstaten om een lokale oplossing uit te werken. Een unieke testcase om burgers, via zogenaamde datakluizen, meer controle te geven over hun persoonlijke gegevens, zo argumenteren Bart Peeters en Michiel De Keyzer van PwC België.

Rik Vera

Waar was u tijdens de bomaanslagen op 22 maart 2016? Ik weet zeker dat u feilloos weet te antwoorden, net als op de vraag waar u was tijdens 9/11. Als ik u echter vraag wat besproken is in die zoveelste Teams-meeting van 18 maart jongsleden, dan weet u dat nog amper. Die gebeurtenis is verdwenen in de eindeloze mist van de afgelopen weken en maanden. Met wie was die meeting alweer? En wat hebben we eigenlijk besproken?

Erik Farine

Door de vaccinatie-inhaalslag mogen we straks wellicht weer terug naar kantoor, terug naar een stukje van ons 'normale leven'. Maar dat vereist wel doordachte voorbereidingen, waarschuwt Erik Farine van Sophos. 'Het niveau van cybersecurity op de werkvloer moet weer full force draaien', klinkt het in zijn opinie.

Pieter Jadoul

Drie jaar na de start van de GDPR komt Google met een oplossing om advertentietechnologie in regel te brengen. Maar die heeft gevolgen voor het digitaal ecosysteem en concurrerende systemen worden door Chrome geblokkeerd, waarschuwt Pieter Jadoul van AdSomeNoise.

Valerie Taerwe

Op 4 februari was het weer zover. Met gepaste trots kondigde Data News de Young ICT Lady of the Year 2021 aan op het jaarlijkse She Goes ICT event. Ook zelf kijk ik elk jaar halsreikend uit naar dit event. Toch klinkt elk jaar de stem luider "Hebben we nog steeds een dergelijk event nodig?".

Knack
Natasja Van Buggenhout

'Regelmatig hebben bezoekers van websites geen idee welke persoonsdata zij hebben gedeeld en voor welke doeleinden zij toestemming hebben gegeven', schrijven onderzoekers Ine Van Zeeland en Natasja Van Buggenhout (beide imec-SMIT-VUB). Ze pleiten ervoor om de datageletterdheid van mediagebruikers te verhogen.

Jerry Garcia

Omdat de grens tussen werk-en thuisnetwerken steeds verder vervaagt, zouden slimme thuisapparaten en hun apps een cruciale zwakke schakel kunnen vormen in de cyberbeveiligingsketens van bedrijven. Volgens Jerry Garcia van Aruba vraagt de hybride werkplek van vandaag daarom om een andere manier van beveiligen. Hij ziet daarbij drie basisvereisten die hij uiteenzet in zijn opiniestuk.

Data News Jobs