Joe Baguley

Het verhaal rond duurzaamheid is alomtegenwoordig, duidelijk en urgent. Willen we een catastrofale wereldwijde temperatuurstijging voorkomen, dan moeten we dringend de uitstoot verminderen. Bijna alle sectoren - zelfs de traditioneel sterk vervuilende industriële sector - veranderen hun werkwijzen. Er zal daarentegen altijd een afwijking zijn die zich niet helemaal gedraagt zoals het zou moeten. Kijk in dit geval niet verder dan Bitcoin.

Marc Schijvaerts

De afspraken tussen de overheid en Itsme staan onder druk. Recent werd in de pers gewag gemaakt dat de overheid misschien wel eens een eigen alternatief zou kunnen gaan ontwikkelen voor de authenticatie-app. Waar niemand bij stil lijkt te staan, is de gigantische kostprijs die bij zo'n alternatief voorgeschoteld zou worden aan de bedrijfswereld.

Bert Bultinck

Nee, bewijzen van regelrechte omkoping hebben we niet gevonden, het is allemaal net iets subtieler dan dat. Maar de Uber Files van Knack, De Tijd en Le Soir tonen aan hoe het techbedrijf Uber er met een rotvaart in is geslaagd om met bedenkelijke technieken een groot deel van de markt in handen te krijgen.

Bram Vromans

Televisiekijken is sinds enkele jaren aan een grote verandering onderhevig, zowel voor de Belgische consument als voor aanbieders van content. Door de komst van internationale streamingdiensten krijgen we steeds meer keuzemogelijkheden. Als gevolg hiervan komen de traditionele zenders en telco-operatoren in een onzekere positie terecht. Er zijn namelijk steeds meer 'cord-cutters', mensen die hun tv-kabel doorknippen en verruilen voor streamingdiensten. Welke partij zal in de toekomst onze toegang tot televisiediensten beheren?

Bram Vanderborght

Op Disney+ verschijnt deze zomer een animatiereeks over Baymax, een opblaasbare robot die ingezet wordt als medisch assistent. 'Het is helemaal nog zo'n gek idee niet om een opblaasbare robot te bouwen', schrijft robotica-expert Bram Vanderborght.

Vrije Tribune

'Een nationaal verbod zou de voortrekkersrol bevestigen die België in het verleden al speelde bij het verbieden van wapens die buitensporig menselijk leed veroorzaken zoals landmijnen en clustermunitie', schrijven Pax Christi Vlaanderen, GRIP, en Mines Action Canada, die ons land oproepen om werk te maken van een verdrag om killer robots te verbieden.

Virginie Marelli

De stijgende energie- en brandstofprijzen raken velen van ons pijnlijk in de portefeuille. Daarom gaat onze maatschappij steeds bewuster om met haar elektriciteit-, gas- en autogebruik. Zoals vaak noopt concreet voelbare impact tot actie waar we eigenlijk al veel langer op wachten, zeker als we de planeet leefbaar willen houden voor de generaties na ons. Nu is dan ook hét moment om stil te staan bij de ecologische ramp die AI teweegbrengt, en vooral hoe we die kunnen indammen.

Axel Nackaerts

Als neutrale technologieliefhebber vind ik het jammer dat Facebook de term Meta(verse) gekaapt heeft. Die term is namelijk al dertig jaar oud en betekent zoveel meer dan dat je een avatar aanmaakt om online games te spelen. Dat is echt maar het tipje van de ijsberg. Metaverse gaat over een decentraal systeem, vergelijkbaar met het internet, waarbij je als persoon virtueel verbonden kan zijn met andere reële en virtuele personen en objecten.

Data News Jobs