René Konings

Ons land heeft zich officieel kandidaat gesteld om in Brussel het nieuw Europees Agentschap voor Cybersecuritytechnologie te huisvesten. René Konings, hoofd van Agoria Brussel, is tevreden en wijst op de vele troeven van onze hoofdstad. Tegelijk wijst hij op één cruciale voorwaarde waar nog niet aan voldaan is: de uitrol van 5G, het supersnelle mobiele internet.

Filip Savat

De grotere afhankelijkheid van de privéapparatuur van thuiswerkers biedt cybercriminelen nieuwe kansen om bedrijfsnetwerken te hacken. Werknemers kunnen zélf een ideale verdedigingslinie vormen, stelt Filip Savat van Fortinet. 'Maar dan moet er binnen ondernemingen wel eerst werk gemaakt worden van security awareness-trainingen.'

Sam Buyst

Google ligt onder vuur voor zijn dominantie op de zoekmarkt. Maar ook in de online advertentiesector weegt de alomtegenwoordigheid van het bedrijf door, en ook het gebrek aan objectieve kennis speelt mee, stelt Sam Buyst van AdSomeNoise.

Kristof Van der Stadt

Kersvers premier Alexander De Croo heeft heel wat krediet opgebouwd in de ICT-wereld. "Maar dat is ook een tweesnijdend zwaard", schrijft Kristof Van der Stadt, hoofdredacteur Data News.

Knack
Glen Joris

'We moeten voorzichtig omspringen met de evolutie waarin nieuws steeds meer op maat aan de man wordt gebracht', schrijft onderzoeker Glen Joris (mict-UGent). Hij roept de Vlaamse overheid op om waakzaam te blijven en het onderzoek te steunen naar algoritmes die diversiteit kunnen bevorderen, in tegenstelling tot commerciële algoritmes, die je steeds meer van hetzelfde laten zien.

Bram Vanderborght

In de ICT-wereld is er door een 'war for talent' vaak een rijke diversiteit aan nationaliteiten. Dikwijls wordt Engels als voertaal gehanteerd, maar toch hebben we nog maar weinig zwarte robotici en programmeurs. 'Het is tijd voor zelfreflectie, we moeten erkennen dat onze gemeenschap het veel beter kan doen als het gaat om inclusiviteit' vindt prof. dr. ir. Bram Vanderborght.

Trends
Ivan Vandermeersch

Door de coronacrisis heeft het verlenen van vergunningen voor het 5G-spectrum vertraging opgelopen. Dat vergroot de kloof tussen de digitale voorlopers en de achterblijvers. België moet nu bijbenen om bij de voorlopers te blijven en in een postcovidwereld niet alleen als klant maar ook als internationale innovator mee te zijn met 5G.

Trends
Stijn Fockedey

''Eén Telenet-decoder om alle streamingdiensten te regeren, één Telenet-decoder om hen te vinden, één Telenet-decoder die hen in duisternis zal binden.' Het commerciële plannetje van Telenet achter de nieuwe streamingdienst Streamz is een kopie van de leuze uit de legendarische boeken van In de Ban van de Ring', zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

Vrije Tribune

Facebook blokkeerde onlangs 'per vergissing' een open brief van 800 zorgprofessionals. De initiatiefnemers konden enkel wachten tot de socialmediasite het incident had onderzocht. Er volgde uiteindelijk een 'Excuseer, en kijk, het is al opgelost', maar dat is ruim onvoldoende, vinden Rob Heyman en Annelien Smets van imec-SMIT-VUB. Volgens hen is er een kader nodig om uitleg te vragen of vergissingen sneller recht te zetten.

Ronald Meeus

Een piepkleine minderheid van consumenten zal zich rot amuseren met Microsoft Flight Simulator. Voor de rest van de buitenwereld ziet technologiereus Microsoft het vooral als een uitstalraam om de kracht van zijn andere producten en diensten, zoals cartografietoepassing Bing Maps en cloudinfrastructuur Azure, te laten zien.

Trends
Stijn Fockedey

Apple is goed op weg om zich dezelfde miserie met de concurrentiewaakhonden op de hals te halen als Microsoft in de jaren negentig, nu het het extreem populaire spel Fortnite uit zijn App Store heeft gehaald.

Data News Jobs