Vrije Tribune

'Een nationaal verbod zou de voortrekkersrol bevestigen die België in het verleden al speelde bij het verbieden van wapens die buitensporig menselijk leed veroorzaken zoals landmijnen en clustermunitie', schrijven Pax Christi Vlaanderen, GRIP, en Mines Action Canada, die ons land oproepen om werk te maken van een verdrag om killer robots te verbieden.

Virginie Marelli

De stijgende energie- en brandstofprijzen raken velen van ons pijnlijk in de portefeuille. Daarom gaat onze maatschappij steeds bewuster om met haar elektriciteit-, gas- en autogebruik. Zoals vaak noopt concreet voelbare impact tot actie waar we eigenlijk al veel langer op wachten, zeker als we de planeet leefbaar willen houden voor de generaties na ons. Nu is dan ook hét moment om stil te staan bij de ecologische ramp die AI teweegbrengt, en vooral hoe we die kunnen indammen.

Axel Nackaerts

Als neutrale technologieliefhebber vind ik het jammer dat Facebook de term Meta(verse) gekaapt heeft. Die term is namelijk al dertig jaar oud en betekent zoveel meer dan dat je een avatar aanmaakt om online games te spelen. Dat is echt maar het tipje van de ijsberg. Metaverse gaat over een decentraal systeem, vergelijkbaar met het internet, waarbij je als persoon virtueel verbonden kan zijn met andere reële en virtuele personen en objecten.

Edwin Weijdema

Waar een cyberaanval enkele jaren geleden nog met man en macht werd doodgezwegen, durven steeds meer bedrijven vandaag eerlijk te communiceren wanneer ze getroffen worden. Dat is een positieve evolutie, vindt Edwin Weijdema, Global Technologist bij Veeam Software. 'Want door problemen bespreekbaar te maken, kan je ze ook beter oplossen.' Een pleidooi voor meer openheid bij een cyberaanval.

Knack
Sidney Goossens

Vliegtuigen die kunnen voelen wanneer ze beschadigd zijn, net zoals wij kunnen voelen wanneer we pijn hebben. Het klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, maar het zal weldra mogelijk zijn dankzij optische glasvezels en 'lichttechnologie'. Sidney Goossens staat voor de Universiteit Van Vlaanderen stil bij de mogelijkheden van glasvezelsensoren.

Steven De Blieck

Afgelopen zaterdag, 2 april was het Wereld Autisme Dag. Joepie! Is dat een goeie reden om een feestje te bouwen? Of willen we autisme liever 'genezen' zien? Als het van mij afhangt, een man met autisme, moeten ze die pil alvast niet uitvinden. Ik ben namelijk best blij met mijn iPhone. U denkt toch niet dat we zonder de autistische hersenwerking veel technologische vooruitgang zouden gehad hebben?

Prashant Ketkar

Op donderdag 31 maart is het World Backup Day. Deze dag moet mensen helpen inzien dat we steeds afhankelijker worden van data en digitale documenten. Wat veel organisaties zich echter niet realiseren, is dat virtuele machines vergelijkbaar zijn met échte computers. Hierdoor zijn ook de dreigingen, zoals het corrupt raken van de harde schijf, dataverlies en stroomuitval, vergelijkbaar. Prashant Ketkar, CTO van Corel Corporation, geeft een aantal tips om ook dié bestanden te beschermen.

Knack
Glen Joris

BNP Paribas fortis en Bpost gaan hun kantorennetten samenvoegen. Hoewel er kritiek te horen valt, schuilen er volgens Glen Joris en Sarah Anrijs (mict-UGent) grote kansen om van postkantoren dé plek bij uitstek te maken om digitaal kwetsbare burgers te ondersteunen en te includeren. 'Om dit te realiseren, zijn er echter belangrijke voorwaarden te vervullen, zoals het laagdrempelig aanbieden van leerkansen, en het elimineren van praktische barrières inzake tijd en kostprijs. De overheid moet die voorwaarden bewaken en daarop vol inzetten.'

Trends
Stijn Fockedey

TikTok en andere socialemediaplatformen geven miljoenen Oekraïners, en hun president Volodimir Zelenski in het bijzonder, een machtige directe lijn naar de wereldwijde publieke opinie. Veel westerse bedrijven zullen de komende jaren door het stof moeten gaan voor hun indirecte steun aan het regime van de Russische president Vladimir Poetin of omdat ze profiteren van de oorlog.

Danny Goderis

'Ik verwelkom de Chips Act waarmee de Commissie Europa weerbaarder wil maken in de globale chip aanvoerketens', schrijft Danny Goderis, manager digital bij Agoria. De chips zijn cruciaal voor een digitale en groene transformatie.

Christophe Rosseel

Frank Robben, hoofd van Smals, zegt in een interview met Data News dat hij graag wil dat critici mee aan de tekentafel zitten. Christophe Rosseel van In The Pocket gaat graag in op die uitnodiging en merkt op dat veel overheidsprocessen nog niet mee zijn met onze digitale maatschappij.

Data News Jobs