Uit het magazine

'Onze politiek ligt niet wakker van IT'

Kristof Van der Stadt

"Technologie en IT waren de laatste maanden en jaren niet uit de actualiteit weg te slaan. En toch vonden onze politieke partijen het niet nodig om er wat aandacht aan te besteden in hun partijprogramma's", schrijft Kristof Van der Stadt. "Benieuwd of er wel iets te noteren zal vallen in de uiteindelijke beleidsnota's."

'Start-ups zijn alles wat overheden níét zijn, maar wel moeten worden'

Anna Thomlinson

"Wereldwijd zitten overheden vast in een valse keuze tussen economie en ecologie om de klimaatverandering aan te pakken. Tegelijkertijd schieten de start-ups die innovatieve oplossingen bedenken als paddenstoelen uit de grond", schrijft Anna Thomlinson. "Als overheden niet kunnen denken en handelen als start-ups, moeten ze start-ups maar onder de arm nemen", stelt ze voor.

Neen, vertrouw uw geld niet toe aan Facebook

Pieterjan Van Leemputten

Een nieuw betaalmiddel buiten de traditionele banken en geldcircuits. Hoera! Innovatie, vernieuwing, disruptie! Er zijn veel redenen om Libra een kans te geven. En er is er één om het absoluut te mijden: Facebook.

Reclamebubbels

Lise Devloo

Negen media- en telecombedrijven onderzoeken het delen van klantendata om gepersonaliseerde reclame aan te bieden. Volgens Lise Devloo botst het project nu al op wettelijke, praktische en morele limieten. "Het is onverantwoord om ons te laten afglijden naar een persoonlijke bubbelmaatschappij waar niemand nog verder kijkt dan zijn of haar neus (of surfgedrag) lang is, waar voorspelbaarheid troef is, en waar verdere segregatie om de hoek loert", waarschuwt ze.

'Verkiezingen? Hoed u voor digitale desinformatiecampagnes'

Christof Jacques

Christof Jacques waarschuwt in de aanloop naar de verkiezingen voor alle vormen van manipulatie. "Elke organisatie die een land of regio wil beïnvloeden of hun democratie wil ondermijnen heeft nu een sterk arsenaal aan cyberwapens ter beschikking", verwittigt hij.

Trends

'Trump trekt een ijzeren gordijn op in onze smartphones'

Stijn Fockedey

'Als de gemoederen niet snel bedaren, dreigt de techindustrie, een van de meest performante en innovatieve steunpilaren van de wereldeconomie, te verbrokkelen in een Chinees en een westers kamp.' Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey naar aanleiding van de beslissing van Google om met Huawei te breken.

Uit het magazine

'Opleiding is ook je eigen verantwoordelijkheid'

Kristof Van der Stadt

Kristof Van der Stadt vraagt zich af of het écht uitsluitend aan de werkgever toe komt om het IT-team continu bij te scholen. "Er is een nooit gezien aanbod aan opleidingen, vakliteratuur, online cursussen, seminars en webinars. Is het niet aan de IT'er zelf om verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen carrière en zichzelf te trakteren op de nodige bijscholing of omvorming?"

Knack

'Wie een zwart gat graaft voor een ander...'

Jeroen Verschakelen

Op 10 april publiceerden wetenschappers van het internationale project 'Event Horizon Telescope' het allereerste beeld van een zwart gat, maar het was de foto van een Amerikaanse onderzoekster die vrijwel meteen erna voor een mediastorm zorgde. "Leert de hetze rond Powehi, zoals het zwarte gat gedoopt werd, ons meer over mens en media dan over het heelal?", vraagt Jeroen Verschakelen zich af.

'We hebben het recht om te weten wie ons met advertenties bestookt, ook online'

Pieterjan Van Leemputten

Guy Verhofstadt is boos op de advertentieregels van Facebook. "Nochtans moeten die net misbruik tegengaan", schrijft Pieterjan Van Leemputten, die vindt dat internetbedrijven nog een stap verder zouden moeten gaan. "Wat houdt Facebook en Google tegen om de identiteit van alle adverteerders beter te controleren, en ze ons mee te delen?"

'Europa kan ethische AI als competitieve troef uitspelen'

Nathalie Smuha

De Europese Commissie komt vandaag met zeven ethische vereisten naar buiten die tot betrouwbare artificiële intelligentie moeten leiden. "Als Europese bedrijven erin slagen om AI betrouwbaar te maken, zal dit niet enkel burgerharten overhalen, maar kan dit ook als competitieve troef worden uitgespeeld op de globale markt", schrijft Nathalie Smuha, coördinator van de expertengroep die deze aanbevelingen opstelde.

Data News Jobs