'Google, dit is geen goed moment om je eigen Nest te bevuilen'

'Google, dit is geen goed moment om je eigen Nest te bevuilen'

Kristof Van der Stadt - Google excuseerde zich deze week omdat het "vergeten zeggen" was dat er een microfoon ingebouwd zit in haar Nest beveiligingssysteem. "Zo'n eenvoudige 'sorry' is bij mij niet voldoende om het vertrouwen te herstellen", reageert Data News-hoofdredacteur Kristof Van der Stadt.

  •  

'Er is nood aan meer diversiteit bij de ontwikkelaars die AI-systemen bouwen'

Richard Socher - "Elon Musk misbruikt de misverstanden rond artificiële intelligentie om een doembeeld te schetsen van een AI-apocalyps", schrijft Richard Socher, Chief Scientist bij Salesforce. Hij pleit ervoor om die toekomstige doemscenario's achterwege te laten en ons te focussen op een probleem waar algoritmes vandaag al mee te kampen hebben: vooringenomenheid.

'Tax shelter is geen passe-partout'

Roeland Byl - 'Als de halve economie straks haar fiscale gunstregime heeft, betaalt de federale staatskas een hoge prijs.' Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

'Het Internet of Things heeft 5G niet nodig'

Georges Lieben - Door politieke onenigheid is de uitrol van 5G op de lange baan geschoven. De toestand is ernstig maar niet hopeloos, schrijft Georges Lieben, CEO van IoT-bedrijf Bagaar. "Mocht 5G er morgen zijn, weinig bedrijven zouden er de vruchten van kunnen plukken."

'Voorwaarden om beslissingen uit te besteden aan algoritmen moeten transparanter'

Vrije Tribune - 'Er is een stijgende nood aan AI-systemen die een uitleg kunnen verschaffen aan de gebruiker, en duidelijk maken welke criteria in rekening genomen werden om tot de beslissing te komen', schrijven Ann Nowé, Katleen Gabriëls en Bram Vanderborght naar aanleiding van Homo Roboticus. Voor de Universiteit Van Vlaanderen buigt Katleen Gabriëls zich over de vraag of robots kunnen discrimineren.

'We kunnen nog meer Belgische eenhoorns zoals Collibra krijgen'

Stijn Fockedey - Collibra is het eerste Belgische jonge techbedrijf dat op meer dan een miljard dollar wordt gewaardeerd. Het parcours van Collibra bevat nuttige lessen om nog meer Belgische techbedrijven tot dat selecte clubje te laten toetreden. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

'Wanneer vervangen we onze vrienden door robots?'

Vrije Tribune - Werner Schirmer, socioloog aan de VUB, stelt dat we robots als vrienden zullen hebben indien de technologie dit ooit mogelijk maakt. De technologie is nog lang niet zo ver dat echte vriendschap tussen mens en machine mogelijk is, maar er bestaan wel emotionele en sociale behoeften, die in de moderne maatschappij steeds moeilijker te vervullen zijn, waarvoor robots een oplossing kunnen bieden.

Vormt een data-belasting hèt middel tegen technologische ongelijkheid?

Michel Maus - 'Daar waar een belasting tot op heden vooral tot doel had om financieel te herverdelen, is het nu misschien aangewezen om via een belasting te komen tot een technologische herverdeling', schrijft Michel Maus naar aanleiding van Homo Roboticus.

'Waarom Facebookadvertenties uw politieke overtuiging amper beïnvloeden'

Glen Joris - De driedelige Canvasdocumentaire Facebook en ik gaat dieper in op de impact van facebookadvertenties op uw politieke overtuiging. 'Maar de manier waarop dat onderzocht wordt, is niet representatief', schrijft Glen Joris, onderzoeker aan mict-UGent. 'Je gebruikt toch ook geen balpen om de temperatuur te meten?'

'Ethiek zou een inherent onderdeel van de IT-industrie moeten worden'

Kristof Van der Stadt - Kristof van der Stadt, hoofdredacteur van Data News, pleit ervoor dat de wereldwijde ICT-industrie als één stem gaat spreken rond ethiek. "De voorzet is gegeven, het momentum is daar en de geesten lijken gerijpt: hopelijk wordt er nu ook écht werk van gemaakt."

'Een nieuw jaar, een nieuwe AI?'

Nathalie Smuha - Als nooit tevoren heeft Artificiële Intelligentie (AI) afgelopen jaar het nieuws gehaald. "Deze trend zal in 2019 enkel verder toenemen, met alle gevolgen van dien. Ook de negatieve", schrijft Nathalie Smuha. Ze hoopt dat de start van het nieuwe jaar dan ook een nieuwe - meer ethische - start voor AI kan inluiden.

Opnieuw een IT-project de mist in

Vrije Tribune - Met het falen van het Atrias project heeft België een zoveelste IT-debacle op de kerfstok. Eentje van 200 miljoen euro deze keer. Megalomane projecten werken nu eenmaal zelden, schrijft Lieven Doclo, en 'agile' is hier vaker een verkooppraatje dan een echte oplossing.

'Beste CIO, dit is hét moment om u te bewijzen'

Kristof Van der Stadt - "Ik ben ervan overtuigd dat in het merendeel van onze bedrijven een aparte chief digital officer niet nodig is", schrijft Kristof Van der Stadt. "De voorwaarde moet dan wel zijn dat het voltallige directiecomité voluit voor de digitalisering gaat en de CIO - of hoe u hem of haar voortaan wil noemen - een open mandaat en alle ruimte krijgt."

Heeft een e-mailloze vrijdag nog wel zin?

Tim Christiaens - Vandaag is het de elfde editie van de e-mailloze vrijdag. "Elk initiatief dat ons wijst op onze e-mailverslaving is natuurlijk welkom, maar ligt er intussen niet wat stof op dit soort van acties?", vraagt Tim Christiaens zich af. Hij raadt aan om vooral afspraken te maken over responstijden, ongeacht de applicatie.

'Openheid trekt techtalent aan'

Stijn Fockedey - Als je als bedrijf de lat hoger moet leggen, dan vind je maar beter personeel dat zijn grenzen wil verleggen. En dat talent zoekt een uitdaging. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

'VR heeft zijn plaats in het klaslokaal'

Hakim Gharrafi - Het klaslokaal in Vlaanderen wordt steeds digitaler, zo bleek maandag uit de nieuwe ICT-monitor. "De synergie tussen technologie, educatie en entertainment komt echter zelden aan bod", schrijft Hakim Gharrafi. Hij is ervan overtuigd dat ook Augmented en Virtual Reality kunnen helpen om nieuwe leerstof te verwerken én te onthouden.

Onze fitness-data delen met onze verzekeraar? Waarom ook niet?

Mark Lambrecht - Een Amerikaanse verzekeraar beloont klanten die hun fitness-data delen. Daar komen praktische en privacygerelateerde bezwaren bij kijken, maar Mark Lambrecht ziet ook veel voordelen. "Zodra het juiste kader is gecreëerd en alle consumenten duidelijk zijn ingelicht, ben ik ervan overtuigd dat iedereen graag mee op deze fitnesstrein zal springen", schrijft hij.

'Nieuwe burgemeester, breng het gemeentehuis naar de 21ste eeuw'

Stéphane Vandervelde - "Nog altijd betaal je in 40 procent van de gemeenten uitsluitend met cash. Aan de kassa van het zwembad, bij de dienst bevolking, in de bibliotheek of bij het OCMW", schrijft Stéphane Vandervelde. "In honderden gemeenten moet de nieuwe legislatuur prioriteit maken van de overstap naar de 21ste eeuw."

'Cyberbeveiliging is een uitdaging die we het best kunnen aangaan door samen te werken'

Mariya Gabriel - Volgens EU-commissaris Mariya Gabriel en Angelika Nieble, Europees Parlementslid voor cyberbeveiliging, kan een nieuwe cyberbeveiligingswet versnippering van de markt tegengaan."Europa krijgt de mogelijkheid een vooraanstaande speler op de markt voor cyberbeveiligingsproducten en -diensten te worden", schrijven ze.

'Geef de overheid je vinger(afdrukken), neemt ze zeker de hele hand'

Matthias Dobbelaere-Welvaert - 'De vreselijke en gebrekkige boutade 'wie niks te verbergen heeft, heeft niks te vrezen' lijkt wel de lijfspreuk voor het beleid van deze regering', schrijft Matthias Dobbelaere-Welvaert van deJuristen.

'Empathie is het gat in de artificieel intelligente markt'

Lode Uytterschaut - Na de reportage in Pano en de studie van Agoria staat de impact van robotisering op onze arbeidsmarkt weer helemaal bovenaan de agenda. "Ja, artificiële intelligentie zal jobs transformeren en zal jobs doen verdwijnen," schrijft Lode Uytterschaut, "maar artificiële intelligentie creëert ook een gloednieuw gat in de arbeidsmarkt: empathie."

Digitalisering op de arbeidsmarkt: 'Anders leren wordt essentieel'

Eline Grouwels en Jochen Bessemans - Door de digitalisering zal de kloof tussen de noden van bedrijven en het beschikbare talent nog vergroten. Volgens Eline Grouwels en Jochen Bessemans zal het echter niet helpen om met de vinger te wijzen naar de overheid en het onderwijs. "Ook bedrijven én het individu dienen in actie te komen", schrijven ze.

'Publiek gefinancierd wetenschappelijk onderzoek mag niet enkel toegankelijk zijn voor de lucky few'

Gwen Franck - 11 EU-landen lanceren een initiatief om wetenschappelijke artikels van achter de betaalmuur te halen. "Dit is een echte kans voor wetenschappelijke instellingen om zich te onttrekken aan de commerciële logica van de grote uitgeverijen en om de beschikbare onderzoeksfondsen aan te wenden voor het goed van de hele maatschappij", schrijft Gwen Franck, bestuurslid van Open Knowledge Belgium.

Slim onderwijs kan niet zonder smartphone

Ciska Schrooten - Als we onze kinderen écht willen klaarstomen voor de toekomst, dan kunnen ze dat niet zonder te leren omgaan met een smartphone. Dat vindt Ciska Schrooten, Education Manager bij Switch, naar aanleiding van het Franse smartphoneverbod.

'Code schrijven is niet hetzelfde als bruggen bouwen'

Kris Peeters - Rudolf de Schipper klaagde er vorige week over dat softwareontwikkelaars te vaak werk afleveren zonder garantie op een feilloos product. Hij noemde ze de naam 'ingenieurs' niet waardig. Softwareontwikkelaar (en ingenieur) Kris Peeters dient hem van antwoord.

'Ruimtevaart is het perfecte voorbeeld van succesvolle Europese samenwerking'

Elzbieta Bienkowska - Gisteren heeft de Europese Unie met succes vier nieuwe satellieten voor het navigatiesysteem Galileo gelanceerd. Europees Commissaris Elzbieta Bienkowska legt het belang van dit project uit, voor de Europese Unie en voor jou. 'Geen enkele lidstaat had dit alleen kunnen doen.'

De eindeloze lijdensweg van een foute Proximus-factuur

Pieterjan Van Leemputten - 38 gigabyte, goed €1.638. Dat viel er op 6 april in de mailbox. Vier maanden later weigert Proximus te erkennen dat het om een fout gaat. Meer nog, intussen komen er sms'jes over openstaande facturen die we nooit hebben ontvangen.

'Softwarebouwers mogen zich geen ingenieurs noemen'

Rudolf de Schipper - Software-ontwikkeling is vandaag nog steeds een behoorlijk amateuristische bedoeling. Te veel lijken ontwikkelaars hun best te doen zonder garantie op een feilloos product, vindt Rudolf de Schipper van Unisys. "Een burgerlijk ingenieur zou het eens moeten proberen: een brug opleveren waarvoor hij 'zo veel mogelijk zijn best heeft gedaan'."

'U wordt bespioneerd en het is uw eigen schuld'

Lise Devloo - We stellen ons te weinig vragen bij de verregaande verzameling en verwerking van onze gegevens, waarschuwt Lise Devloo. "Als we als burgers en beleidsmakers niet ingrijpen, riskeren we in een maatschappij terecht te komen waarin elke handeling aangewend wordt om ons te manipuleren tot een bepaald gedrag."

'Proximus zet eerste stap naar het opdoeken van netneutraliteit'

Kristof Van der Stadt - "De grootste telecomoperator van het land tast de grenzen van het vrije internet af", schrijft Data News-hoofdredacteur Kristof Van der Stadt, nu Proximus twee nieuwe abonnementsformules introduceert die 'onbeperkt' dataverbruik toelaten voor zeven social media-apps.

'IT is de arts die uw kwaaltje bestrijdt met medicijnen die kwalijke neveneffecten hebben'

Kristof Van der Stadt - IT'ers geloven graag dat technologie alle wereldproblemen, groot en klein, zal oplossen. Maar de realiteit is vaak ontnuchterend. Dat is altijd al zo geweest, en die wijsheid geldt helaas nog steeds. "There's an app for that" luidde in 2009 de slogan die de iPhone 3G van Apple aan de man moest brengen.

'Investeren in innovatie en digitalisering wordt noodzakelijk om onze welvaart op peil te houden'

Herman Derache - Recent werden de resultaten van de DESI-index 2018 bekendgemaakt, die jaarlijks de digitale performantie van de EU-lidstaten analyseert. België verliest daarin al twee jaar op rij terrein. "De concurrentie van onze buurlanden wordt steeds sterker. Als we niet extra investeren in innovatie en digitalisering, zal dat een negatieve impact hebben op onze welvaart", waarschuwt Herman Derache, CEO van het technologisch kenniscentrum Sirris.

Open source, from Microsoft with love

Vrije Tribune - De 7,5 miljard dollar die Microsoft voor GitHub heeft betaald is elke cent waard, zo schrijft Stijn Degrieck, CEO van Codit. Met de overname investeert het bedrijf namelijk in een gemeenschap van developers.

Uber en Lyft moeten volwassen worden

Eva Schram - De stadsadvocaat van San Francisco vraagt om alle documentatie die bewijst dat bestuurders juridisch als freelancers gezien worden. Dat zou wel eens een probleem kunnen worden.

Apple is zijn focus kwijt, en vindt hem niet terug op WWDC

Vrije Tribune - Op de ontwikkelaarsconferentie WWDC laat Apple naar goede gewoonte zien wat het in petto heeft voor de nabije toekomst. Maar volgens Hans Van Herreweghe, iOS Developer bij icapps, imponeren Tim Cook en de zijnen niet. Niet dat Apple iets slecht doet, maar het bedrijf lijkt er niet in te slagen zijn leidersrol van weleer terug op te pikken. Achter de teleurstelling schuilt echter een sprankje hoop voor de toekomst.

'Waarom zou België niet de hoofdstad van Digitalis kunnen worden?'

Thierry Geerts - 'De digitale trein heeft in België tot dusver enige vertraging opgelopen, maar door ons voluit toe te spitsen op artificiële intelligentie kunnen we opnieuw het voortouw nemen', schrijft Thierry Geerts. In zijn boek 'Digitalis' lanceert hij een oproep tot actie. Data News biedt u een voorpublicatie aan.

Wat kunnen wij van de Chinese microstijl leren?

Pascal Coppens - Volgens Pascal Coppens kunnen we binnenkort een innovatie-tsunami verwachten van een groot aantal jonge, Chinese bedrijven. "Ze noemen zichzelf globale start-ups en rekenen op AI om de wereld te veroveren. Niet met veel lawaai zoals Alibaba of Huawei, maar met kleine stapjes, markt per markt."

Beste facebookpolitici, graag meer ketting, minder geblaf

Pieterjan Van Leemputten - Zuckerberg mocht liegen en politici op elk niveau mochten doen alsof ze echt bezorgd zijn om onze privacy. Hoog tijd om werk te maken van de taal die Facebook wel begrijpt: regulering.

'Google zal Amazon uiteindelijk verslaan in de strijd om de slimme assistent'

Wouter Martens - Na Google's ontwikkelaarsconferentie I/O is Wouter Martens ervan overtuigd dat Google Amazon naar de kroon zal steken in de strijd der slimme assistenten. "We zijn nu een stuk dichter bij de algemene omarming en absolute relevantie van spraakassistenten dan ik enkele maanden geleden zelfs maar voor mogelijk hield", schrijft hij.

Is Facebook 'too big to fail'?

Kristof Van der Stadt - Is Facebook echt 'too big to fail'? Het antwoord ligt bij ons allen, de gebruikers. Wij, de gebruikers, hebben Facebook mee groot gemaakt. De gebruikers kunnen het ook onderuit halen.

'Afrikaanse landen perken internetvrijheid steeds verder in'

Vrije Tribune - 'Door toenemende repressie hebben online media in Afrika het steeds moeilijker', schrijven Muthoki Mumo en Jonathan Rozen van het Committee to Protect Journalists (CPJ). Zo moeten bloggers in Tanzania een dure vergunning aanvragen en stelt Oeganda strikte eisen aan online media.

'Aan wie komt de automatisering ten goede?'

Vrije Tribune - 'In het debat over de automatisering en de impact ervan op de arbeidsmarkt staan we onvoldoende stil bij de essentiële vraag aan wie de automatisering ten goede komt.' Dat zegt Nigel Vinckier, die als doctoraatsstudent verbonden is aan het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie van de VUB.

Down the rabbit hole: Een blik op onze gemodificeerde wereld

Ward Peeters - Het is niet alleen aan Facebook om lessen te trekken uit de recente privacyschandalen, maar ook aan haar gebruikers, vindt Ward Peeters. "Het is aan ons om waarheid te onderscheiden van sensatie, om het hele plaatje te doorgronden en niet anekdotisch een opinie breed uit te smeren die uiteindelijk de waarheid meer oneer aandoet dan dat ze haar verdedigt."

Betalen we binnenkort met onze persoonlijke data?

David Geens - "Wie denkt dat de bewustwording rond privacy te maken heeft met een generatie die zich meer wil afschermen, zit ernaast", schrijft David Geens. Volgens hem is de echte vraag dan ook hoe we zelf voordeel kunnen halen uit het delen van onze persoonlijke gegevens.

War For Talent in IT: 'Beste aanval is de verdediging'

Vrije Tribune - Het tekort aan IT'ers op de arbeidsmarkt was nog nooit zo groot. De Belgische economie heeft dit jaar 16.000 extra digitale experts nodig: dubbel zoveel als tien jaar geleden. Om het probleem het hoofd te bieden, is het noodzakelijker dan ooit om sterk talent te behouden en te ontwikkelen, schrijft Frédérique Bruggeman, managing director bij Robert Half Belux.

'Data is de nieuwe chocolade'

Vrije Tribune - De grafiek van onze jaarlijkse chocoladeconsumptie vertoont weer een piek, met dank aan de paasklokken. Geert Martens, consultant en chocoladeliefhebber, voorspelt hoe de digitale disruptie onze chocoladeconsumptie zal veranderen.

'Schudden we met het Facebook-schandaal onze cybernaïviteit van ons af?'

Anneleen Van Bossuyt - "Europa moet een pragmatisch evenwicht vinden tussen de nood aan bescherming van de burger en het bevorderen van innovatie. Overregulering van het internet is daarbij in elk geval niét de oplossing. Wat wel cruciaal is, is onderwijs", schrijft Anneleen Van Bossuyt (N-VA).

'Een passieve, consumerende relatie met technologie mist elke vorm van emancipatie'

Annelies Desmet - Volgens Annelies Desmet moeten we af van onze passieve, consumerende relatie met technologie. 'Probeer je telefoon eens even niet vast te pakken. Tijdens de uren die je daarmee uitspaart kan je beginnen nadenken wat jij eigenlijk graag wil dat technologie voor jou doet', schrijft ze.

'Mark Zuckerberg is een konijn'

Ben Caudron - Volgens Ben Caudron is Zuckerberg niet alleen dader in het perfide spel van datakapitalisme, maar ook een slachtoffer van politici met twee gezichten. "Vandaag kan ik me moeilijk van de indruk ontdoen dat Zuck onvermoed in de handen van de goochelaars is terechtgekomen. Die hebben een nieuwe truc voor ons toeschouwers, de truc met het konijn", schrijft hij.

'Bescherming van persoonsgegevens is bescherming van de democratie'

Vera Jourova - Het schandaal rond het schimmige Britse databedrijf Cambridge Analytica onderstreept nog maar eens het belang van de nieuwe Europese databeschermingsregels, schrijft Vera Jourova, Europees commissaris Consumentenrechten. 'De Europese gegevensbescherming biedt de consument nu betere bescherming en meer rechten dan waar ook ter wereld.'

'Vrouwen die de wereld willen verbeteren, worden beter ingenieur dan politica'

Vrije Tribune - De Belgische industriesector schreeuwt om ingenieurs, terwijl het aandeel vrouwelijke ingenieurs en ingenieursstudenten laag blijft. Vijf vrouwelijke ingenieurs doen in een open brief een oproep aan meisjes met interesse in STEM om voor ingenieursstudies te kiezen.

'De IT-sector heeft nood aan meer vrouwelijk denken'

Kristof Van der Stadt - In België is 14.1 procent van de IT'ers een vrouw. "Daarmee doen we het slechter dan Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk", schrijft Data News-hoofdredacteur Kristof Van der Stadt. "Nochtans hebben IT-bedrijven er zelf alle belang bij dat ze een afspiegeling van de maatschappij vormen."

'Zelfs de kleinste innovatie zou een revolutie kunnen teweegbrengen in de bouwsector'

Thomas Goubau - De Belgische bouwsector stoot de horecasector van de troon in de lijst met meeste faillissementen. Volgens Thomas Goubau heeft dat te maken met onze aanhoudende afkeer voor digitale oplossingen in de bouwsector. 'Grote bouwbedrijven en start-ups in bouwtechnologie moeten de Amerikaanse weg inslaan', schrijft hij.

'Vrouwelijke ICT-talenten in de kijker zetten, is nog altijd nodig'

Martine Tempels - Martine Tempels, hoofd van Telenet Business en oprichtster van CoderDojo België, reageert op een opiniestuk waarin gesteld wordt dat verkiezingen als ICT Woman of the Year overbodig zijn. "Het is net dankzij die verkiezing dat ik de stap gezet heb om projecten op te starten die bij jongeren (en vooral ook meisjes) de passie voor ICT opwekken."

'Waarom de ICT Woman of the Year verkiezing géén goed idee is'

Vrije Tribune - Volgens Els De Swert, Marianne De Turck en Naomi De Leeuw van het digitale agency iCapps zijn wedstrijden die vrouwelijke ICT-talenten in de kijker zetten totaal overbodig. "Je ziet de zorgsector toch ook geen prijzen uitreiken voor Mannelijke Verpleger van het Jaar?"

'Kmo's hebben nog drie maanden om hun huiswerk te maken'

Sandra Schuerewegen - Vanaf 25 mei treedt de General Data Protection Regulation (GDPR) in werking. "Voor kmo's een goede reden om eens kritisch in de eigen boezem te kijken en enkele oude zeren aan te pakken", schrijft Sandra Schuerewegen, CEO van projectsourcingbureau Brunel in België

'Over de digitale toekomst van Europa wordt nu beslist'

Alexander De Croo - Naar aanleiding van het debat over de Europese begroting staan vicepremier Alexander De Croo en vicevoorzitter van de Europese Commissie Andrus Ansip stil bij een aantal voorbeelden van Europese investeringen in digitale projecten.

'Liever een half uur te vroeg dan een minuut te laat'

Kris Poté - "In veel IT-bedrijven is het schering en inslag om te laat te komen op vergaderingen of netwerkmomenten", schrijft Kris Poté over deze 'bedrijfsziekte'. Hij stelt een diagnose.

Helpt een app of een API het DNA van een bedrijf noodzakelijkerwijs digitaal te maken?

Vrije Tribune - Ik werk ondertussen al meerdere jaren als IT architect en tijdens die periode heb ik de kans gehad om voor diverse bedrijven in verschillende sectoren te werken. In die periode werden verschillende industrieën gedisrupteerd door nieuwe of bestaande techspelers. Meer en meer wordt dus duidelijk dat het statement "software is eating the world" van Marc Andreessen effectief klopt.

Vier carnaval in een slimme stad!

Vrije Tribune - Als Limburger en fervent liefhebber van carnaval weet ik uiteraard dat er jaarlijks meer dan 80.000 mensen op het carnaval in Aalst afkomen. Hoe zou die carnavalsviering eruit zien als Aalst een smart city zou zijn? Ik schets het u graag.

Neen ik wil uw LinkedIn-vriendje niet zijn

Pieterjan Van Leemputten - Het is al een tijdje geleden dat ik mail kreeg van de Nigeriaanse prins of de wereldloterij over mijn winnende deelname. Maar spam is niet weg, ze wordt vandaag gretig aangeleverd door LinkedIn.

Betekent een meer verbonden wereld ook een meer democratische wereld?

Vrije Tribune - Technologie en de liberalisering van de media hebben ingrijpende gevolgen voor de manier waarop we worden geïnformeerd en hoe we met elkaar omgaan. 'Maar worden we er ook beter van?', vragen VN-medewerkers Patrick Keuleers en Sarah Lister zich af.

Data News zit in een nieuw jasje

Kristof Van der Stadt - Abonnees vinden vandaag een vernieuwd Data News magazine in de bus. En die vernieuwing komt met een aantal beloftes van Data News hoofdredacteur Kristof Van der Stadt.

'Uw persoonsgegevens zijn goud waard, bescherm ze goed'

Vera Jourova - Vanaf 25 mei zullen in Europa strenge databeschermingsregels gelden, aangepast aan het digitale tijdperk waarin we leven. "En dat werd hoog tijd', schrijft eurocommissaris Vera Jourova. "Gegevens zijn het goud van de 21ste eeuw. We moeten ze beschermen, want zowel onze economische toekomst als onze persoonlijke veiligheid hangt ervan af."

Hoe het Internet of Things u op kosten jaagt

Kristof Van der Stadt - Data News-hoofdredacteur Kristof Van Der Stadt geeft drie voorbeelden van hoe het Internet of Things de consument op kosten kan jagen. "En nu IoT ook in de bedrijfswereld meer en meer ingang vindt, mag ik hopen dat het daar niet dezelfde richting uitgaat", schrijft hij.

'Mag u nog de trol uithangen op het internet?'

Matthias Dobbelaere-Welvaert - Het voorstel van Sabine de Bethune (CD&V) om fake news en trollen strafbaar te maken, is een slecht idee, zegt jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert. 'Ze zet hiermee de deur open voor wetgeving die nooit meer stopt.'

Mag het iets persoonlijker?

Vrije Tribune - België doet het niet slecht qua smartphonepenetratie, schrijft Christophe Neut, VP EMEA bij Sparkcentral. Dus waarom blijven bedrijven zo traditioneel communiceren met hun klanten, wanneer het zoveel sneller en beter kan?

Computerpanne bij Antwerpse ziekenhuizen: 'laat het een eye-opener zijn, want dit kan levens kosten'

Rudolf de Schipper - Vorige week moest door ICT-problemen het intern rampenplan afgekondigd worden in de ziekenhuizen van het ZNA-netwerk. Security consultant Rudolf de Schipper was niet verbaasd. "Het was de kroniek van een aangekondigd incident. ZNA mocht nog van geluk spreken. Ik wil er niet aan denken wat er was gebeurd als een cybercrimineel deze infrastructuur te lijf was gegaan", schrijft hij.

'Het wordt gevaarlijk wanneer algoritmes slachtoffer worden van een gebrek aan diversiteit'

Michel Philippens - Algoritmes worden onterecht bestempeld als het toonbeeld van objectiviteit, stelt Michel Philippens. Hij pleit ervoor om AI-ontwikkelteams diverser te maken. "Want hoe meer uiteenlopende profielen aan eenzelfde algoritme werken, hoe kleiner de kans dat de uiteindelijke code nog intrinsieke cognitieve vooroordelen bevat."

'Russische oprechtheid in tijden van nepnieuws'

Ellen Rutten - Hoe werkt de retoriek van oprechtheid als die niet wordt ingezet in liefde of vriendschap, maar in de politieke arena? Nederlands slaviste en hoogleraar literatuur aan de Universiteit van Amsterdam Ellen Rutten aan het woord over Russische lessen in oprechtheid.