Vrije Tribune

Facebook blokkeerde onlangs 'per vergissing' een open brief van 800 zorgprofessionals. De initiatiefnemers konden enkel wachten tot de socialmediasite het incident had onderzocht. Er volgde uiteindelijk een 'Excuseer, en kijk, het is al opgelost', maar dat is ruim onvoldoende, vinden Rob Heyman en Annelien Smets van imec-SMIT-VUB. Volgens hen is er een kader nodig om uitleg te vragen of vergissingen sneller recht te zetten.

Ronald Meeus

Een piepkleine minderheid van consumenten zal zich rot amuseren met Microsoft Flight Simulator. Voor de rest van de buitenwereld ziet technologiereus Microsoft het vooral als een uitstalraam om de kracht van zijn andere producten en diensten, zoals cartografietoepassing Bing Maps en cloudinfrastructuur Azure, te laten zien.

Trends
Stijn Fockedey

Apple is goed op weg om zich dezelfde miserie met de concurrentiewaakhonden op de hals te halen als Microsoft in de jaren negentig, nu het het extreem populaire spel Fortnite uit zijn App Store heeft gehaald.

François Gerard

'Laten we ons niet te veel opslorpen door platformen als Uber, Airbnb en Deliveroo?' vroegen De Morgen en Het Laatste Nieuws zich een paar dagen geleden af. Tot onze verwondering prijkte in de intro van het artikel ook Helpper tussen die mastodonten. Langs de ene kant zijn we vereerd dat de journalist ons in één adem noemt met een paar van de bekendste merken ter wereld. Langs de andere kant is dat een vergiftigd geschenk. Want Helpper heeft wat mij betreft maar weinig gemeen met Uber of Airbnb.

Pascal Tops

De federale regering heeft zojuist aangekondigd dat er tegen september een app voor contactopsporing klaar zal zijn, om de verspreiding van covid-19 te helpen beperken. Toch blijkt amper iets meer dan een derde van de Belgen (37%) bereid om zo'n app te installeren. 'Stel je voor dat we altijd zo aarzelend zouden zijn om nieuwe technologieën en ideeën toe te passen', maakt Pascal Tops zich de bedenking.

Nathalie Smuha

Het debat rond discriminatie slaat ook over op het gebruik van gezichtsherkenning door ordediensten. Volgens juriste en filosofe Nathalie Smuha is die technologie niet neutraal, maar hoeven we ook niet te kiezen tussen veiligheid of privacy.

Uit het magazine
Kristof Van der Stadt

Dat de drie grote public cloudproviders van vandaag zo dominant zijn, is geen toevalstreffer maar te herleiden tot het prille begin van cloud computing en een uitgekiende strategie. En toch spelen nog steeds dezelfde bekommernissen, zo schrijft Data News hoofdredacteur Kristof Van der Stadt.

Frank Robben

Ons land moet als de bliksem werk maken van een wettelijk kader voor een privacyveilige versie van de contactopsporingsapp. Dat is veel minder invasief is dan de opsporing van coronabesmettingen via een contactcenter, stelt Frank Robben, baas van het eHealth-platform van de federale overheid.

Knack
Bart Preneel

'Willen we een tweede lockdown vermijden, dan moet het contactonderzoek sneller, grootschaliger en privacyvriendelijker.' Volgens Bart Preneel en Wilfried Verachtert vormt digitale contact tracing via een privacyveilige app daarom een noodzakelijke aanvulling op het werk van callcenters. 'Vlaanderen beschikt over voldoende expertise om zo'n systeem op te zetten.'

Micha Berger

Komende zondag, 17 mei, is het Werelddag van de Telecommunicatie. Een dag om even stil te staan bij het belang van internet voor de samenleving en economie. 'Als covid-19 tien jaar geleden was uitgebroken, zou het leven in quarantaine veel minder evident zijn geweest', zegt Micha Berger, Chief Technology Officer bij Telenet. Tegelijk drukt het coronavirus ons volgens hem met de neus op de feiten: 'Ondanks de vele netwerkinvesteringen van de voorbije jaren kan en moet ons land nog veel digitaler worden'.

Bart Steukers

Op 9 mei 1950 gaf de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman een toespraak die Europa voorgoed zou veranderen. In zijn Schumanverklaring stelde hij voor dat Frankrijk en Duitsland hun kolen- en staalproductie zouden bundelen. Andere landen konden aansluiten. Nooit nog zou er oorlog mogelijk zijn. Volgens Agoria-directeur Bart Steukers is het gezien de huidige crisis hoog tijd om binnen Europa in te zetten op de kolen en staal van vandaag: data.

Data News Jobs