Pascal Tops

De federale regering heeft zojuist aangekondigd dat er tegen september een app voor contactopsporing klaar zal zijn, om de verspreiding van covid-19 te helpen beperken. Toch blijkt amper iets meer dan een derde van de Belgen (37%) bereid om zo'n app te installeren. 'Stel je voor dat we altijd zo aarzelend zouden zijn om nieuwe technologieën en ideeën toe te passen', maakt Pascal Tops zich de bedenking.

Nathalie Smuha

Het debat rond discriminatie slaat ook over op het gebruik van gezichtsherkenning door ordediensten. Volgens juriste en filosofe Nathalie Smuha is die technologie niet neutraal, maar hoeven we ook niet te kiezen tussen veiligheid of privacy.

Uit het magazine
Kristof Van der Stadt

Dat de drie grote public cloudproviders van vandaag zo dominant zijn, is geen toevalstreffer maar te herleiden tot het prille begin van cloud computing en een uitgekiende strategie. En toch spelen nog steeds dezelfde bekommernissen, zo schrijft Data News hoofdredacteur Kristof Van der Stadt.

Frank Robben

Ons land moet als de bliksem werk maken van een wettelijk kader voor een privacyveilige versie van de contactopsporingsapp. Dat is veel minder invasief is dan de opsporing van coronabesmettingen via een contactcenter, stelt Frank Robben, baas van het eHealth-platform van de federale overheid.

Knack
Bart Preneel

'Willen we een tweede lockdown vermijden, dan moet het contactonderzoek sneller, grootschaliger en privacyvriendelijker.' Volgens Bart Preneel en Wilfried Verachtert vormt digitale contact tracing via een privacyveilige app daarom een noodzakelijke aanvulling op het werk van callcenters. 'Vlaanderen beschikt over voldoende expertise om zo'n systeem op te zetten.'

Micha Berger

Komende zondag, 17 mei, is het Werelddag van de Telecommunicatie. Een dag om even stil te staan bij het belang van internet voor de samenleving en economie. 'Als covid-19 tien jaar geleden was uitgebroken, zou het leven in quarantaine veel minder evident zijn geweest', zegt Micha Berger, Chief Technology Officer bij Telenet. Tegelijk drukt het coronavirus ons volgens hem met de neus op de feiten: 'Ondanks de vele netwerkinvesteringen van de voorbije jaren kan en moet ons land nog veel digitaler worden'.

Bart Steukers

Op 9 mei 1950 gaf de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman een toespraak die Europa voorgoed zou veranderen. In zijn Schumanverklaring stelde hij voor dat Frankrijk en Duitsland hun kolen- en staalproductie zouden bundelen. Andere landen konden aansluiten. Nooit nog zou er oorlog mogelijk zijn. Volgens Agoria-directeur Bart Steukers is het gezien de huidige crisis hoog tijd om binnen Europa in te zetten op de kolen en staal van vandaag: data.

Philippe Tailleur

Belgische boekhouders uitten enkele weken geleden hun bezorgdheid over mogelijke besmetting met het coronavirus. Tegelijkertijd heeft België de deadline voor de btw-aangiftes verlengd. 'Het legt de beperkingen van de papieren administratie bloot', vindt Philippe Tailleur, topman van het Belgische Horus Software. Volgens hem kampt ons land met een technologische achterstand op het vlak van administratiebeheer en financiële opvolging van bedrijven.

Katja Schipperheijn

Waarom zouden we nog willen terugkeren naar overvolle klaslokalen met een tekort aan leerkrachten om kwaliteitsvol onderwijs te bieden? Kan een verplichte lockdown eindelijk de toegevoegde waarde van technologie en AI in het onderwijs aantonen, vraagt Katja Schipperheijn zich af.

Maxime Vermeir

Datamining wordt gebruikt om gegevens te analyseren en nieuwe verbanden te ontdekken, waardoor organisaties inzichten krijgen die hen helpen om betere beslissingen te nemen. Data-analyse gebeurt al honderden jaren, maar is recent meer naar de voorgrond getreden door de introductie van nieuwe technologieën. Volgens Maxime Vermeir, Head of Customer Innovation bij ABBYY, gaat die ontwikkeling echter gepaard met veel misvattingen en onjuistheden over wat datamining is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Wouter Lips

Terwijl veel lokale bedrijven door het coronavirus moeten sluiten, en de internationale aanvoerlijnen van de maakindustrie dichtslibben, zijn de grote techbedrijven juist aan het boomen. En dat wringt, vindt dr. Wouter Lips die aan UGhent onderzoek doet naar internationale belastingontduiking en -ontwijking. 'Het gaat vaak om dezelfde bedrijven die al jarenlang vermijden om belasting bij te dragen aan het sociale weefsel waarbinnen ze opereren.'

Wendy Van den Broeck

Nu ze hun deuren gesloten moeten houden, halen veel ondernemers al hun creativiteit uit de kast om er toch nog iets van te maken. Daarbij krijgen ze hulp uit wel erg onverwachte hoek: Facebook.

Data News Jobs