Pieter Morlion

In 2020 mocht je dak nokvol zonnepanelen liggen, maar zonder oprit of garage kon je die stroom niet gebruiken om een wagen op te laden. Dit jaar verandert er een aantal spelregels in het energielandschap, maar die zijn vooral op de netbeheerder gericht. Pieter Morlion pleit voor Elektriciteit-as-a-Service en stelt één abonnement voor waarmee je zowel elektriciteit kan produceren als verbruiken, onafhankelijk van waar je je bevindt.

Trends
Stijn Fockedey

Potentieel slecht nieuws voor uw telecomfactuur. Er wordt aan een verkoop gedacht van Mobile Vikings. Daardoor kunnen Proximus, Telenet of Orange de hand leggen op hun grootste uitdager. Voor eigenaar DPG Media is een verkoop logisch. Het kan niet op tegen de grote telecombundels van de grote drie en de abonnees van Mobile Vikings zijn moeilijk te converteren naar kranten- of streamingabonnees.

René Konings

Ons land heeft zich officieel kandidaat gesteld om in Brussel het nieuw Europees Agentschap voor Cybersecuritytechnologie te huisvesten. René Konings, hoofd van Agoria Brussel, is tevreden en wijst op de vele troeven van onze hoofdstad. Tegelijk wijst hij op één cruciale voorwaarde waar nog niet aan voldaan is: de uitrol van 5G, het supersnelle mobiele internet.

Filip Savat

De grotere afhankelijkheid van de privéapparatuur van thuiswerkers biedt cybercriminelen nieuwe kansen om bedrijfsnetwerken te hacken. Werknemers kunnen zélf een ideale verdedigingslinie vormen, stelt Filip Savat van Fortinet. 'Maar dan moet er binnen ondernemingen wel eerst werk gemaakt worden van security awareness-trainingen.'

Sam Buyst

Google ligt onder vuur voor zijn dominantie op de zoekmarkt. Maar ook in de online advertentiesector weegt de alomtegenwoordigheid van het bedrijf door, en ook het gebrek aan objectieve kennis speelt mee, stelt Sam Buyst van AdSomeNoise.

Kristof Van der Stadt

Kersvers premier Alexander De Croo heeft heel wat krediet opgebouwd in de ICT-wereld. "Maar dat is ook een tweesnijdend zwaard", schrijft Kristof Van der Stadt, hoofdredacteur Data News.

Knack
Glen Joris

'We moeten voorzichtig omspringen met de evolutie waarin nieuws steeds meer op maat aan de man wordt gebracht', schrijft onderzoeker Glen Joris (mict-UGent). Hij roept de Vlaamse overheid op om waakzaam te blijven en het onderzoek te steunen naar algoritmes die diversiteit kunnen bevorderen, in tegenstelling tot commerciële algoritmes, die je steeds meer van hetzelfde laten zien.

Bram Vanderborght

In de ICT-wereld is er door een 'war for talent' vaak een rijke diversiteit aan nationaliteiten. Dikwijls wordt Engels als voertaal gehanteerd, maar toch hebben we nog maar weinig zwarte robotici en programmeurs. 'Het is tijd voor zelfreflectie, we moeten erkennen dat onze gemeenschap het veel beter kan doen als het gaat om inclusiviteit' vindt prof. dr. ir. Bram Vanderborght.

Data News Jobs