Knack
Glen Joris

'We moeten voorzichtig omspringen met de evolutie waarin nieuws steeds meer op maat aan de man wordt gebracht', schrijft onderzoeker Glen Joris (mict-UGent). Hij roept de Vlaamse overheid op om waakzaam te blijven en het onderzoek te steunen naar algoritmes die diversiteit kunnen bevorderen, in tegenstelling tot commerciële algoritmes, die je steeds meer van hetzelfde laten zien.

Bram Vanderborght

In de ICT-wereld is er door een 'war for talent' vaak een rijke diversiteit aan nationaliteiten. Dikwijls wordt Engels als voertaal gehanteerd, maar toch hebben we nog maar weinig zwarte robotici en programmeurs. 'Het is tijd voor zelfreflectie, we moeten erkennen dat onze gemeenschap het veel beter kan doen als het gaat om inclusiviteit' vindt prof. dr. ir. Bram Vanderborght.

Trends
Ivan Vandermeersch

Door de coronacrisis heeft het verlenen van vergunningen voor het 5G-spectrum vertraging opgelopen. Dat vergroot de kloof tussen de digitale voorlopers en de achterblijvers. België moet nu bijbenen om bij de voorlopers te blijven en in een postcovidwereld niet alleen als klant maar ook als internationale innovator mee te zijn met 5G.

Trends
Stijn Fockedey

''Eén Telenet-decoder om alle streamingdiensten te regeren, één Telenet-decoder om hen te vinden, één Telenet-decoder die hen in duisternis zal binden.' Het commerciële plannetje van Telenet achter de nieuwe streamingdienst Streamz is een kopie van de leuze uit de legendarische boeken van In de Ban van de Ring', zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

Vrije Tribune

Facebook blokkeerde onlangs 'per vergissing' een open brief van 800 zorgprofessionals. De initiatiefnemers konden enkel wachten tot de socialmediasite het incident had onderzocht. Er volgde uiteindelijk een 'Excuseer, en kijk, het is al opgelost', maar dat is ruim onvoldoende, vinden Rob Heyman en Annelien Smets van imec-SMIT-VUB. Volgens hen is er een kader nodig om uitleg te vragen of vergissingen sneller recht te zetten.

Ronald Meeus

Een piepkleine minderheid van consumenten zal zich rot amuseren met Microsoft Flight Simulator. Voor de rest van de buitenwereld ziet technologiereus Microsoft het vooral als een uitstalraam om de kracht van zijn andere producten en diensten, zoals cartografietoepassing Bing Maps en cloudinfrastructuur Azure, te laten zien.

Trends
Stijn Fockedey

Apple is goed op weg om zich dezelfde miserie met de concurrentiewaakhonden op de hals te halen als Microsoft in de jaren negentig, nu het het extreem populaire spel Fortnite uit zijn App Store heeft gehaald.

François Gerard

'Laten we ons niet te veel opslorpen door platformen als Uber, Airbnb en Deliveroo?' vroegen De Morgen en Het Laatste Nieuws zich een paar dagen geleden af. Tot onze verwondering prijkte in de intro van het artikel ook Helpper tussen die mastodonten. Langs de ene kant zijn we vereerd dat de journalist ons in één adem noemt met een paar van de bekendste merken ter wereld. Langs de andere kant is dat een vergiftigd geschenk. Want Helpper heeft wat mij betreft maar weinig gemeen met Uber of Airbnb.

Pascal Tops

De federale regering heeft zojuist aangekondigd dat er tegen september een app voor contactopsporing klaar zal zijn, om de verspreiding van covid-19 te helpen beperken. Toch blijkt amper iets meer dan een derde van de Belgen (37%) bereid om zo'n app te installeren. 'Stel je voor dat we altijd zo aarzelend zouden zijn om nieuwe technologieën en ideeën toe te passen', maakt Pascal Tops zich de bedenking.

Nathalie Smuha

Het debat rond discriminatie slaat ook over op het gebruik van gezichtsherkenning door ordediensten. Volgens juriste en filosofe Nathalie Smuha is die technologie niet neutraal, maar hoeven we ook niet te kiezen tussen veiligheid of privacy.

Uit het magazine
Kristof Van der Stadt

Dat de drie grote public cloudproviders van vandaag zo dominant zijn, is geen toevalstreffer maar te herleiden tot het prille begin van cloud computing en een uitgekiende strategie. En toch spelen nog steeds dezelfde bekommernissen, zo schrijft Data News hoofdredacteur Kristof Van der Stadt.

Frank Robben

Ons land moet als de bliksem werk maken van een wettelijk kader voor een privacyveilige versie van de contactopsporingsapp. Dat is veel minder invasief is dan de opsporing van coronabesmettingen via een contactcenter, stelt Frank Robben, baas van het eHealth-platform van de federale overheid.

Data News Jobs