Een nieuwe server klaarmaken is soms geen sinecure. Alles moet geïnstalleerd en geconfigureerd worden en dat is vaak een moeizaam proces. JumpBox maakt dit supereenvoudig via virtualisatie. Het levert populaire serverdiensten in een ‘virtuele doos’ die u gewoon kunt downloaden en onmiddellijk gebruiken.

Een nieuwe server installeren is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het is immers niet zozeer de server die ons interesseert, maar wel de dienst die hij ter beschikking stelt. En om die dienst voor elkaar te krijgen, moet er soms heel wat software geïmplementeerd worden. Bent u bijvoorbeeld geïnteresseerd in een WordPress-blog? Dan hebt u een aantal dingen nodig: een pc met een besturingssysteem met netwerkfunctionaliteit, een webserver die php-scripts ondersteunt, de php-ondersteuning, de MySQL-databasedienst en alle benodigde updates. Pas daarna kunt u WordPress downloaden en installeren. Hebt u al een webserver met de vereiste ondersteuningen draaien waar WordPress bij kan, dan is het natuurlijk iets makkelijker. Het idee van de mensen achter JumpBox is om u de mogelijkheid te geven vrijwel alle populaire serverdiensten supersnel aan de gang te krijgen (bijvoorbeeld om ze uit te proberen) via een kant-en-klare oplossing op basis van virtualisatie.

Virtuele doos

Een complete server met de gewenste dienst klaarzetten in een virtuele machine is natuurlijk geen nieuw idee.VMWare doet dat al jaren met zijn virtuele appliances. Maar wat als u met een andere virtuele omgeving werkt? Die vanMicrosoft,Parallels,Virtual Iron of Xen? Het idee van JumpBox is een soort van virtuele doos die bruikbaar is met al die virtuele omgevingen. Een JumpBox werkt dus met Microsoft VirtualPC en VirtualServer; Parallels Desktop en Workstation; Virtual Iron en VMWare Player, Workstation, Fusion, ESX en ESXi Server.

Wij hebben zo’n JumpBox even nader bekeken. Het gaat gewoon om een zip-archief met daarin virtuele machines voor elk van die omgevingen. Zodra u met de ‘bestand open’-opdracht van uw virtuele omgeving naar de directory met het uitgepakte JumpBox-archief gaat, ziet u alleen het bestand dat geschikt is voor uw eigen virtuele omgeving en kunt u dat openen en ermee werken. Vermits de harde schijven gekoppeld aan die virtuele omgevingen zo compact mogelijk gehouden zijn en dynamisch groeien bij gebruik, neemt het eigenlijk niet zo heel veel extra plaats in beslag om al die virtuele omgevingen tegelijk te ondersteunen. Er zijn heel watJumpBoxes beschikbaar, verdeeld over verschillende categorieën gaande van Blogging over cms, crm en projectbeheer tot wiki’s.

Na registratie kunt u ook gebruik maken van minder specifieke en dus meer algemeen bruikbare JumpBoxes zoals eenLAMP-jumpbox (Linux/Apache/MySQL/PHP voor website-softwareontwikkeling), een aparteMySQL-databaseserverjumpbox, een met een geïnstalleerdeNagios netwerkbewaking, en nog meer.

Zakelijk model

U kunt de JumpBoxen over het algemeen gratis downloaden en uitproberen. Er zijn er een paar die gereserveerd zijn voor betalende klanten. Het bedrijfsmodel van JumpBox is gebaseerd op dienstverlening. Op termijn wil het bedrijf de hele JumpBox-technologie open source maken en vrij geven en leven van alle ondersteunende diensten die het rond die JumpBox-omgeving kan aanbieden. Nu is dat nog niet het geval. Een gratis JumpBox kunt u dus downloaden en uitproberen, maar u hebt niet het volledige beheer van de virtuele machine in handen. Pas als u registreert (en betaalt) krijgt u toegang via ssh tot de virtuele machine, zodat u bijvoorbeeld de in die machine draaiende software kunt updaten of zoiets als PhpMyAdmin erbij kunt installeren. Na registratie kunt u ook de inhoud van de virtuele machine back-uppen en de JumpBox-menubalk verwijderen die bovenaan elke webpagina te zien is.

Werking

U downloadt een JumpBox en pakt die uit op uw systeem. Daarna gebruikt u uw favoriete virtuele omgeving om de bij die omgeving passende virtuele machine in de JumpBox te openen en te gebruiken. De virtuele machine start en geeft u na enkele ogenblikken een scherm met het adres waar u naar toe kunt surfen als gebruiker of als beheerder. Vanaf dat ogenblik kunt u de virtuele machine minimaliseren en vanaf die of een andere computer een webbrowser starten om naar de gebruikers- of beheerwebinterface te surfen.

Het beheer via de webinterface is erg eenvoudig gehouden. De eerste keer start u met een wizard die u in staat stelt de basisgegevens in te vullen: websitenaam, beheerwachtwoord, tijdzone en e-mailadres voor notificaties. De volgende keer dat u de beheerinterface oproept, krijgt u een reeks pictogrammen te zien met alle beheerfuncties, onderverdeeld in configuratietaken (accountgevens en site-instellingen), JumpBox Runtime Features (vereist registratie en omvat taken zoals back-ups en ssh-toegang), en systeemtaken (afsluiten, herstarten, dat soort dingen). Elke JumpBox virtuele machine krijgt zijn eigen ip-adres (standaard via dhcp, maar dat kunt u veranderen) en u kunt er dus zoveel tegelijk starten als uw hardware toelaat. Voor ondersteuning kunt ook nog terecht in degebruikersforums van JumpBox. Als u nog geen virtuele omgeving hebt draaien en er geen zelf wil aanmaken, kunt u vlug en gemakkelijk deVMWare Player downloaden en gebruiken, maar dan kunt u ook gebruik maken van devirtuele appliances van VMWare.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content