Thuiswerk versnelt vraag naar beveiliging

Brendan Kiely, CEO bij ThinScale

Sinds de coronacrisis is bring your own device bij heel wat bedrijven eerder regel dan uitzondering. Niet dat medewerkers laptops meebrengen naar kantoor. Ze gebruiken ze om thuis te werken. Met een eenvoudig idee biedt ThinScale thuiswerkers een veilige werkomgeving op hun eigen toestellen.

In het voorjaar zorgde de lockdown voor een donderslag bij heldere hemel. Om op heel korte termijn op thuiswerk over te stappen, gingen veel medewerkers noodgedwongen met hun eigen pc aan de slag. Bij ondernemingen die weinig of geen ervaring hadden met thuiswerk, of waar de desktop nog de standaard vormt, bleken heel wat medewerkers namelijk niet over een laptop ‘van het werk’ te beschikken. Er was ook onvoldoende tijd om op grote schaal toestellen aan te kopen en uit te rollen.

Veilig van op afstand

En zo was bring your own device plots weer helemaal terug. Medewerkers gingen thuis met hun eigen toestellen aan de slag, wat meteen voor twee bijkomende uitdagingen zorgde: de nood aan connectiviteit en beveiliging. Het bleek een evolutie die onder meer in de kaart speelt van ThinScale, een securityspecialist uit Ierland die zich richt op thuiswerkers van grote outsourcingbedrijven en contactcenters. Door de coronacrisis zag het bedrijf zijn omzet tussen maart en juni vervijfvoudigen. “Bedrijven beseffen dat werken van op afstand het nieuwe normaal is”, zegt CEO Brendan Kiely.

‘Secure Remote Worker blokkeert het besturingssysteem op jouw pc zodra je de app inschakelt en geeft je toegang tot je werkruimte’ – Brendan Kiely, CEO bij ThinScale

ThinScale ging in 2013 van start met ThinKiosk, een pc-to-thin client converter voor Windows. “De vraag om van op afstand in een centraal bedrijfssysteem te werken klonk almaar luider”, zegt Kiely. De toepassing Secure Remote Worker bouwt verder op dat idee. “Ze blokkeert het besturingssysteem op je pc zodra je de app inschakelt en biedt via VPN of als virtuele desktop een veilige werkplek met toegang tot bedrijfsbronnen. Wanneer je de app weer uitschakelt, heb je geen toegang meer tot de bedrijfsomgeving en kan je opnieuw met je persoonlijke toepassingen aan de slag.”

Corona versnelt de markt

“De meeste van onze klanten maken gebruik van een oplossing à la Citrix of VMware”, gaat Brendan Kiely verder. Maar als het toestel van de werknemer niet beschermd is, zorgt dat voor een open deur naar bedrijfsdata. “Veel medewerkers gaan ervan uit dat ze in een goed beveiligde omgeving van thuis uit kunnen werken”, zegt Andrew McNeile, CCO bij ThinScale. “Maar wanneer de endpoint niet vergrendeld is, ben je heel kwetsbaar.” Dat is net wat Secure Remote Worker verhindert. Omdat het een pure softwaretoepassing is, kan de medewerker zijn eigen toestel gebruiken en hoeft hij maar bij één werkruimte in te loggen. Bedrijven moeten dus niet instaan voor het aankopen en distribueren van extra hardware voor thuiswerk, waardoor ze kosten besparen.

De app is sinds april beschikbaar. Brendan Kiely: “Net zoals onder meer Zoom en Teams zagen wij tijdens de coronacrisis een sterke toename in de vraag naar ons product.” Bedrijven zochten een oplossing om snel over te stappen op thuiswerk, zonder zich zorgen te moeten maken over het veiligheidsrisico. “En wanneer bleek dat een vaccin niet voor meteen zou zijn, is de vraag naar ons product verder toegenomen.” Momenteel hebben alleen toestellen met Windows toegang tot Secure Remote Worker. “Zowat 95 procent van onze klanten werkt met Windows”, besluit Brendan Kiely.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content