5G zal dalende smartphoneverkoop niet tegenhouden

.

Dit jaar daalt het aantal verkochte smartphones opnieuw. De komst van 5G zal mensen wel nieuwe toestellen doen kopen, maar die impact blijft beperkt.

Volgens marktanalist IDC zullen er dit jaar 1.375,5 miljoen smartphones worden verkocht, 1,9 procent minder ten opzichte van 2018. In de eerste helft van dit jaar zal dat zelfs een daling van 5,5 procent zijn. In de tweede helft verwacht de organisatie een groei van 1,4 procent.

Die groei is te danken aan de komst van 5G in sommige landen. Ook wijst IDC naar een uitbreiding van het aantal goedkope premium-toestellen en groei vanuit de Indiase markt.

De reden van die matige cijfers is de verzadiging op de markt. Vrijwel iedereen heeft een smartphone en de redenen om een toestel sneller dan normaal te vervangen zijn beperkt. Zo verwacht IDC zelfs een verkoopdaling van vijf procent in China. Pas vanaf 2020, met de komst van 5G, zal die markt terug aanzwengelen.

5G-netwerken zijn momenteel nog beperkt tot de VS, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk en zullen daarom dit jaar slechts 0,5 procent van alle nieuwe toestellen bevatten. Tegen 2023 zal dit volgens IDC oplopen tot 26,3 procent.

Partner Content