Agoria: “Ons land telt 40.000 groene technologiejobs”
In ons land verdienen 40.000 mensen hun brood met een groene technologiejob, zo blijkt uit een schatting van technologiefederatie Agoria naar aanleiding van de klimaatconferentie COP21 in Parijs. Zowat 15.000 jobs daarvan situeren zich in de hernieuwbare energiesector, een aantal dat tegen 2020 zal stijgen tot 23.000 jobs.
Het klimaatprobleem kost groei, zo blijkt onder meer uit berekeningen van de OESO, maar nu in actie schieten zorgt voor een sterke vermindering van de te verwachten schade. Ceo Marc Lambotte van Agoria: “Strengere milieumaatregelen kunnen banen kosten in sommige sectoren. Maar er ontstaan ook andere jobs in nieuwe sectoren. Het is erg belangrijk voor ons land om de evolutie naar de vergroening van de economie niet te missen. Technologie zorgt immers voor jobs. Dat is onder meer zo in activiteiten als bouwtechnologie, isolatietechnologie, energiebeheersing, transport en investeringen in smart cities.”
Agoria maakt ook een analyse van de impact van de hernieuwbare energiesector in ons land. In totaal telt ons land nu een driehonderdtal bedrijven met activiteiten in de hernieuwbare energiesector. In 2009 werd de kaap van 10.000 jobs genomen, momenteel zijn het er 14.900 en binnen vijf jaar kunnen we 23.288 jobs tellen.
Deels gaat het om een verschuiving van jobs, maar evengoed gaat het om jobs in geheel nieuwe activiteiten in alle lagen van de waardeketen. Het gaat vooral om productiejobs, maar ook om jobs rond uitbating en onderhoud, R&D, engineering en installatie en montage. Ons land ontwikkelt vooral activiteiten in de sectoren van de windenergie (bijna 7000 jobs in 2020), warmtepompen (5000tal jobs), elektrische biomassa (3000 jobs) en zonnewarmte (bijna 3000 jobs).
Om ook in de toekomst een bloeiende economische activiteit in groene technologie te hebben, is een duidelijke langetermijnvisie noodzakelijk. Lambotte: “Voor investeringen is een minimum aan perspectief nodig. Van zodra dit er is, zijn Belgische bedrijven goed geplaatst omdat we in een aantal gebieden met een technologische voorsprong kunnen uitpakken.”
“Uit een recente enquête van Agoria bij 600 jongeren bleek nog dat acht op de tien jongeren wakker ligt van de klimaatopwarming,” zegt Lambotte. “Technologie kan zorgen voor oplossingen en heel wat technologische oplossingen hierrond worden vaak in België ontwikkeld. Mits een duidelijk juridisch en lange termijnkader, zijn er kansen om ons land internationaal op de wereldkaart te zetten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier