Arteveldestad gaat voor .gent

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

In navolging van New York, Berlijn en Parijs gaat ook Gent voor een eigen internetachtervoegsel.

In navolging van New York, Berlijn en Parijs gaat ook Gent voor een eigen internetachtervoegsel. “Met een .gent top level domein kunnen we onze stad op een fantastische manier promoten als plaats van kennis, cultuur en creativiteit”, zegt schepen van financiën Christophe Peeters (Open VLD).

Gent wil als eerste stad in België uitpakken met eigen internetsuffix. De plannen van Christophe Peeters zijn al erg concreet. “Ik ga het voorstel volgende week voorleggen aan het schepencollege, dan kunnen we zien of er een politiek akkoord kan gevormd worden binnen de meerderheid.”

De schepen, die ook bevoegd is voor haven en sport, heeft er alvast een goed oog in. “Een eigen top level domein past volledig in het jonge en innovatieve imago van onze stad”, klinkt het nog. “Gent heeft ook heel wat te bieden op nationaal en internationaal vlak. Er is niet alleen de haven, maar ook de universiteit, het filmfestival, het IBBT, … Bovendien zijn domeinnamen als haven.gent of sport.gent fantastische middelen om een virtuele gemeenschap uit te bouwen.”

Icann gaat binnen afzienbare tijd tientallen nieuwe internetachtevoegsels (generic top level domains of gTLD’s) introduceren. De organisatie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert, heeft het project opgezet omdat de huidige domeinnamen stilaan verzadigd raken.

Aanvankelijk klonk het dat zowat iedereen voor een eigen suffix zou kunnen gaan, maar die piste heeft men verlaten. Icann legt zeer strikte regels op aan mogelijke kandidaten. Zo zal de beveiligingsmethode DNSSEC verplicht zijn bij de nieuwe achtervoegsels, moet je als kanshebber minstens 20 nameservers ter beschikking hebben, en is de vertrekprijs opgelopen tot 185.000 dollar, plus een jaarlijkse ‘werkingskost’ van 75.000 dollar.

“Het is een flinke investering, maar het is wel de bedoeling om partners te zoeken voor het project”, aldus nog Peeters. “Ik denk bijvoorbeeld aan het havenbedrijf, of aan de universiteit. In een volgend stadium kan er een businessplan opgesteld worden om het geld terug te verdienen.”

De schepen ziet het als een taak van de overheid om het initiatief te nemen. “Ik mag er niet aan denken dat een derde partij met .gent gaat lopen. Je bent er dus best zo snel mogelijk bij. En wat ons betreft gaat het zeker om een gesloten TLD. We moeten het imago van de stad goed in het oog houden. .gent moet een kwaliteitslabel worden. Je zal er niet gelijk wat onder vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content