Biedingronde voor nieuwe internetextensies start op 30 mei

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De kogel is door de kerk. Icann, de organisatie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert, heeft eindelijk een datum vrijgegeven waarop bedrijven, steden en regio’s een aanvraag kunnen indienen voor een eigen internetachtervoegsel. Zoals het er nu naar uitziet, wordt het startschot gegeven op 30 mei 2011.

De kogel is door de kerk. Icann, de organisatie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert, heeft eindelijk een datum vrijgegeven waarop bedrijven, steden en regio’s een aanvraag kunnen indienen voor een eigen internetachtervoegsel. Zoals het er nu naar uitziet, wordt het startschot gegeven op 30 mei 2011.

De finale versie van het fameuze applicant guidebook (het document waarin de regels staan opgelijst voor het aanvraagproces) zou in december worden goedgekeurd op de Icann-meeting in de Colombiaanse stad Cartagena. Na een wereldwijde communicatiecampagne van een viertal maanden, zullen vanaf eind mei de aanvragen voor internetachtervoegsels ingediend kunnen worden.

Opgepast: een ‘apart eilandje’ verkrijgen op het net is niet voor iedereen weggelegd. De aanvraagkosten die betaald moeten worden aan Icann bedragen maar liefst 150.000 euro. Wordt je aanvraag goedgekeurd, betaal je nog eens een jaarlijkse vergoeding van 20.000 euro. Operatoren die meer dan 50.000 domeinnamen kunnen verpatsen, moeten bovendien jaarlijks 20 eurocent betalen per naam boven de vijftigduizend.

Voor de hulp van consultants en advocaten bij het applicatieproces, moet je tussen de 20.000 en de 40.000 euro aan de kant houden. De maandelijkse kosten voor het runnen van een TLD klokken dan weer af op een bedrag tussen de 8.000 en de 24.000 euro.

Daarbuiten moeten gegadigden onder meer een rist technische details kunnen geven over hoe ze hun registry willen runnen, moeten ze minstens 10 nameservers ter beschikking hebben, en moeten ze aantonen dat ze hun TLD ook op lange termijn kunnen blijven ondersteunen.

Volledigheidshalve moeten we ook vermelden dat heel wat specialisten vandaag al voorspellen dat de finale versie van het guidebook pas tegen de Icann-meeting in San Francisco zal worden goedgekeurd, in maart 2011 dus, en niet binnen enkele weken.

Dat zou dan weer tot gevolg hebben dat het biedingvenster pas in de herfst van volgend jaar kan ‘opengaan’. Ingewijden beseffen met andere woorden dat de vooropgestelde datum van 30 mei zeker nog niet definitief is.

.vla

Eén van de Belgische partijen die geïnteresseerd is in een eigen internetextensie, is de Vlaamse overheid. Vorig jaar nog werd er in samenwerking met het consultancybureau Deloitte een vragenlijst online geplaatst waarop alle belanghebbenden hun mening konden geven over een eventuele .vla.

De vragenlijst maakte deel uit van een bredere haalbaarheidsstudie rond een internetextensie voor Vlaanderen. Vóór dat er een aanvraag wordt ingediend bij Icann, wil het kabinet van Minister President President Kris Peeters (CD&V) immers nagaan in welke mate een TLD echt toegevoegde waarde zou kunnen leveren voor Vlaanderen.

Omdat het aantal reacties op de vragenlijst aan de lage kant was (een 400-tal antwoorden), en omdat uit een perceptiestudie bleek dat de regio Vlaanderen internationaal nog niet veel teweegbrengt, werden er nadien heel wat kanttekeningen geplaatst bij het project. Maar zoals het er nu naar uitziet, heeft de Vlaamse overheid nog goed zes maanden om haar dossier rond te krijgen.

“Dat is niet veel”, zegt Hans Seeuws van de Leuvense domeinnaamspecialist Sensirius. “In ons land blijven bedrijven, steden en regio’s te lang aan de zijlijn staan. Nochtans zal een herkansing ten vroegste voor binnen enkele jaren zijn.”

Volgens recente schattingen zouden er in een eerste fase een 500-tal kandidaten zich aanmelden. Onder meer canon wil een .canon, Londen een .london, en diverse belangenverenigingen zijn kandidaat voor onder meer .green en .gay.

In ons land heeft ook de stad Gent al concrete interesse getoond in een eigen internetextensie, en ook bij biergigant AB Inbev zou men de mogelijkheden bekijken. Nu al staat vast dat de komst van de nieuwe internetsuffixen het aangezicht van de domeinnaamindustrie -en van het internet tout court– grondig gaat veranderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content