AI & Robotica VUB-professor Ann Nowé: ‘Belgische bedrijven maken zich zorgen over de Europese AI Act’
Wetgeving Wetgeving Vicepresident VS bekritiseert op AI-top de Europese regelgeving De Amerikaanse vicepresident J.D. Vance heeft op de AI-top in Parijs de EU gewaarschuwd niet te ver te gaan met regulering van kunstmatige intelligentie. Hij waarschuwt (westerse) regeringen ook voor partnerschappen met ‘autoritaire regimes die op de lange termijn nooit gunstig zijn’.
Wetgeving Wetgeving Bedrijven lanceren Europees AI-initiatief (tegen overdaad aan regels) Meer dan zestig bedrijven lanceren maandag een Europees AI-initiatief met de naam ‘EU AI Champions Initiative’. Hun doel is van Europa ‘een wereldleider in artificiële intelligentie’ te maken. Daarvoor moet de regelgeving wel eenvoudiger, stellen ze.
Wetgeving Wetgeving Capgemini vindt Europese AI-regels te ver gaan In de aanloop van de Franse AI-top zegt Alman Ezzat, CEO van Capgemini dat de Europese regeldrang rond AI te ver gaat.
Wetgeving Wetgeving Chatcontrol-wetgeving deels afgezwakt: berichten scannen wordt optioneel Het Europees wetsvoorstel dat chatapps verplicht om alle berichten te scannen op mogelijk ongepaste inhoud duikt opnieuw op. Het voorstel is sterk afgezwakt, maar blijft verregaande maatregelen bevatten.
Wetgeving Wetgeving Te risicovolle AI vanaf deze week verboden in de EU De eerste echte deadline van de Europese AI Act is deze week ingegaan. In deze eerste fase zijn AI-systemen verboden die een ‘onaanvaardbaar risico’ vormen.
Europa Europa Microsoft treedt toe tot CISPE Microsoft treedt toe tot Cloud Infrastructure Services Providers of Europe (CISPE), een Europese handelsorganisatie van cloudproviders waarmee het bedrijf eerder nog een schikking trof.
Politiek Politiek ‘Europa herbeoordeelt onderzoeken naar techconcerns’ De Europese Commissie is bezig met een herbeoordeling van haar onderzoeken naar grote techbedrijven als Apple, Meta en Google. Dat meldt de Financial Times op basis van ingewijden.
Wetgeving Wetgeving EU benadrukt dat techbedrijven zich aan regels moeten houden Grote techbedrijven en socialemediaplatforms moeten zich aan de regels van de Europese Unie blijven houden. Dat benadrukt Eurocommissaris Henna Virkkunen na de recente aanvallen van X-baas Elon Musk en Meta-topman Mark Zuckerberg.
Juridisch Juridisch Europese Commissie krijgt zelf GDPR-boete Het Europees Hof heeft een Duitse burger gelijk gegeven in een zaak waarbij de Europese Commissie haar eigen privacyregels schond. In ons land is zo’n zaak lastiger.
Standaarden Standaarden Alles oplaadbaar met USB-C in 2025: wat werkt en wat werkt niet? In het nieuwe jaar moeten vrijwel alle oplaadbare elektronische toestellen werken met een USB-C-oplader. Maar ondanks die uniformiteit zijn er een paar details waar je rekening moet mee houden om te weten wat met welk toestel werkt.
iOS iOS Europa eist dat Apple iOS toegankelijker maakt voor concurrenten De Europese Commissie wil dat Apple verschillende technologische integraties openstelt voor anderen. Dat moet ervoor zorgen dat oortjes of smartwatches die niet van Apple zijn, even vlot werken als toestellen van het bedrijf zelf.
Streaming Streaming Nederlandse privacywaakhond legt Netflix miljoenenboete op De Amerikaanse streamingdienst Netflix moet in Nederland een boete van 4,75 miljoen euro betalen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) oordeelde dat het bedrijf zijn klanten onvoldoende informeerde over wat het met hun data doet. Netflix heeft al bezwaar gemaakt tegen de boete.
Juridisch Juridisch Topman van omstreden smartphoneverzekeraar Indexia (SFAM) krijgt celstraf en boete Sadri Fegaier, de topman van de Franse smartphoneverzekeraar Indexia (het vroegere SFAM), is door de correctionele rechtbank van Parijs veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan zestien maanden effectief, en een boete van 300.000 euro. Hij werd veroordeeld voor bedrieglijke handelspraktijken.
Europa Europa Meta krijgt Europese boete van 251 miljoen euro na veiligheidslek bij Facebook De sociaalnetwerkgigant Meta heeft deze week een boete van 251 miljoen euro opgelegd gekregen wegens een veiligheidslek bij Facebook in 2018, waardoor miljoenen accounts gecompromitteerd raakten. De boete werd uitgedeeld door de Ierse privacywaakhond, die optreedt in naam van de Europese Unie.
Opinie | Jo-Ann Garbutt Opinie | Jo-Ann Garbutt EU-richtlijn over energie-efficiëntie leidt tot administratieve rompslomp voor datacenters Uiterlijk half september moesten datacenters in de Europese lidstaten voor het eerst rapporteren in het kader van een nieuwe EU-richtlijn over energie-efficiëntie – de EED, European Energy Efficiency Directive. Helaas hebben veel datacenters de deadline gemist. Vaak stond alles wel klaar, maar moest een nationale overheidsinstantie eerst het systeem op orde brengen om een datacenterprovider te laten rapporteren.
Internet Internet Google haalt hoteldetails weg uit zoekresultaten in België Google haalt bij wijze van test een boel details over hotels weg uit zijn zoekmachine in België, Duitsland en Estland. Het bedrijf zegt dat met tegenzin te doen, maar staat onder druk door klagende concurrenten en de nieuwe Europese digitalemarktenwet (DMA).
Wetgeving Wetgeving Google stopt met politieke advertenties in Europa Google en zusterplatform YouTube zullen vanaf volgend jaar geen politieke advertenties meer tonen in de EU. Het bedrijf klaagt dat de nieuwe transparantieregels te onduidelijk zijn.
Juridisch Juridisch LinkedIn krijgt Ierse boete van 310 miljoen euro LinkedIn krijgt een boete van 310 miljoen euro van de Ierse toezichthouder DPC. Het netwerkplatform zou de persoonlijke gegevens van gebruikers hebben misbruikt voor gerichte advertenties.
iOS iOS Nieuwe versie van iOS laat EU-gebruikers toe de App Store te verwijderen Apple heeft zijn nieuwste versie van iOS aangekondigd: 18.2. Die bevat naast enkele nieuwigheden ook aanpassingen om te voldoen aan de Europese Digital Markets Act.
Platformen & Social Platformen & Social Ierland legt online veiligheidscode op aan techgiganten De Ierse mediaregulator heeft een ‘online veiligheidscode’ voorgesteld waar techgiganten als Google, Facebook-moeder Meta en X zich aan moeten houden, op straffe van strenge boetes. De bedoeling is dat die bedrijven, die hun zetel om fiscale redenen in Ierland hebben gevestigd, strikter gaan toezien op de inhoud van hun platformen.
Wetgeving Wetgeving België als een van de enige landen klaar voor NIS2 Op vrijdag 18 oktober gaat de Europese NIS2-richtlijn van kracht, maar vrijwel geen enkele lidstaat heeft de regels daarrond al omgezet in nationale wetgeving. Enkel België en Kroatië zijn klaar met hun huiswerk.
Wetgeving Wetgeving X ontsnapt aan Europese verplichtingen als 'poortwachter’ De socialenetwerksite X wordt dan toch niet gelabeld als 'poortwachter' (gatekeeper) op de Europese markt van digitale platforms. Dat heeft de Europese Commissie deze week bekendgemaakt.
Opinie | Koen Segers Opinie | Koen Segers Compliant zijn met NIS2 is een traject zonder einde Vanaf 18 oktober is het zover, dan geldt de nieuwe NIS2-wetgeving met cybersecurity-vereisten in België. Een richtlijn die op meer bedrijven van toepassing is dan de eerste NIS-regulering, en die ook strengere accenten legt. De meeste bedrijven denken intussen klaar te zijn voor NIS2, maar ik merk dat veel IT-leiders toch nog worstelen met enkele belangrijke struikelblokken.
Mobile Mobile Europees Hof staat telefoondoorzoekingen ook bij kleine misdrijven toe Ook wie verdacht wordt van een klein misdrijf, riskeert dat zijn of haar telefoon wordt doorzocht. Dat stelt het Europees Hof van Justitie. De lidstaten moeten wel een kader scheppen.
Europa Europa EU wil duidelijkheid van YouTube en TikTok over doorkliksuggesties De Europese Commissie heeft YouTube, Snapchat en TikTok om meer duidelijkheid gevraagd over hun algoritmes die gebruikers naar nieuwe filmpjes of informatie sturen. Zo wil de commissie controleren of de bedrijven voldoen aan de Digital Services Act, een wet die vanaf februari in heel Europa van kracht is.
Achtergrond Achtergrond Hoe bewaar je data voor in de verre toekomst? In een wereld die steeds meer afhankelijk wordt van digitale informatie, rijst de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze waardevolle gegevens niet alleen vandaag, maar ook in de verre toekomst toegankelijk én bruikbaar blijven?
Europa Europa Daar is Chat Control weer: 'de afzwakkingen zijn maar schijn' Er is een nieuw compromisvoorstel rond het controversiële Chat Control dat berichten van burgers moet controleren. Maar ook dit voorstel rammelt, zo hekelen wetenschappers en onderzoekers in een nieuwe open brief.
Europa Europa EU: Apple moet iOS en iPadOS binnen zes maanden openen voor concurrentie De Europese Commissie waarschuwt dat Apple waarschijnlijk meer moet doen om zijn besturingssystemen iOS (iPhones) en iPadOS (tablets) goed te laten functioneren met technologie van concurrenten. Het dagelijks bestuur kondigt twee procedures aan om de wettelijke eisen aan het Amerikaanse bedrijf te specificeren.
Europa Europa Ierse toezichthouder onderzoekt datagebruik Google voor AI De Ierse toezichthouder voor privacy onderzoekt of Google zich wel aan Europese regels houdt bij de ontwikkeling van zijn AI-model. De Data Protection Commission (DPC) wil weten of het techbedrijf goed genoeg is nagegaan of het alle ‘fundamentele rechten en vrijheden’ van Europeanen respecteert bij de verwerking van persoonlijke gegevens voor AI-toepassingen.
Europa Europa Europees Hof bevestigt boete van 2,4 miljard euro voor Google De Amerikaanse technologiereus Google moet wel degelijk een boete van 2,4 miljard euro betalen die de Europese Commissie in 2017 heeft opgelegd. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg beslist.
Wetgeving Wetgeving Britse waakhond: Google misbruikt macht bij advertentiediensten Google misbruikt zijn dominante positie bij het aanbieden van advertentiediensten. Dat stelt de Britse mededingingswaakhond CMA na een voorlopig onderzoek. Het onderdeel van techconcern Alphabet zou zijn eigen diensten voorrang geven en concurrenten belemmeren om op gelijke voet te concurreren.
Wetgeving Wetgeving EU en VS ondertekenen eerste internationale verdrag over AI De Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en een handvol andere landen hebben donderdag het eerste internationale verdrag over het gebruik van kunstmatige intelligentie ondertekend.
Wetgeving Wetgeving Chatcontrol: tijdelijk versoepeld ‘tot de technologie het toelaat’ Deze week staat Chatcontrol, het voorstel om onze digitale communicatie massaal te controleren, op de Europese agenda. Een recente versie toont een lichte versoepeling van wat er voor de zomer op de planning stond. Maar die is slechts tijdelijk.
Wetgeving Wetgeving Chatcontrol terug op Europese agenda Nadat de stemming voor de zomer werd uitgesteld, duikt het voorstel om de WhatsAppberichten van burgers te controleren weer op.
Mobiliteit Mobiliteit Britse waakhond staat tests voor bezorging met drones toe Pakketbezorging met behulp van drones is voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk een stap dichterbij gekomen. De Britse luchtvaarttoezichthouder CAA heeft verschillende projecten geselecteerd voor het testen van dit soort dronevluchten. Daaronder vallen ook projecten waarbij drones worden gebruikt voor de inspectie van infrastructuur.
Privacy Privacy LinkedIn traint AI met post gebruikers, Testaankoop stapt naar privacywaakhond Testaankoop heeft een klacht ingediend bij de privacywaakhond tegen LinkedIn, het sociale medium van Microsoft. LinkedIn bouwt aan zijn eigen AI-model door in het geniep het systeem te voeden met alles wat gebruikers posten op het platform, zelfs privéberichten. Dat kan niet door de beugel, zegt de consumentenorganisatie donderdag.
Europa Europa Spaanse waakhond legt Booking.com megaboete van 413 miljoen euro op De Spaanse mededingingsautoriteit (CNMC) heeft reiswebsite Booking.com dinsdag een boete van 413,2 miljoen euro opgelegd. De website wordt ervan beschuldigd misbruik te hebben gemaakt van zijn dominante positie, ten koste van Spaanse hotels en reisorganisaties.
Europa Europa Europa ondervraagt chatbotmakers over AI-deal Google en Samsung Europese toezichthouders proberen uit te zoeken of een samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie tussen Google en Samsung rivaliserende AI-bedrijven belemmert op Samsung-smartphones. Dat meldt persbureau Reuters.
Wetgeving Wetgeving EU-Gerecht: Commissie mag TikTok wel degelijk strengere concurrentieregels opleggen De Europese Commissie beschouwt Bytedance, het bedrijf achter TikTok, terecht als 'poortwachter'. Dat zegt het Gerecht van de Europese Unie in een nieuw arrest. Het bedrijf mag dus onderworpen worden aan de strengere concurrentieregels voor grote digitale platforms.
Social media Social media Europa roept X op het matje: misleidend en niet transparant De Europese Commissie komt met een voorlopig standpunt over X, vroeger bekend als Twitter. Daarin haalt het drie punten aan waarbij het bedrijf de DSA schendt. X mag zich nu verdedigen voor het tot een finale conclusie komt.
Europa Europa Na druk van EU: contactloos betalen met iPhone kan binnenkort zonder Apple Pay Apple gaat de technologie achter zijn mobiel betalingssysteem Apple Pay openstellen voor andere ontwikkelaars. Dankzij dat engagement, dat nu bindend wordt gemaakt, laat de Europese Commissie haar concurrentieonderzoek naar de techreus vallen. Dat heeft bevoegd commissaris Margrethe Vestager bekendgemaakt.
Cloud & Datacenters Cloud & Datacenters Microsoft maakt nieuwe cloudafspraken om EU-onderzoek te vermijden Microsoft probeert de dreiging van een langdurig mededingingsonderzoek van de Europese Commissie te vermijden door nieuwe afspraken te maken met cloudpartijen. Eerder was er geklaagd dat Microsoft het voor klanten te moeilijk maakte om van cloudprovider te veranderen.
Privacy Privacy Advertentiedochter Microsoft onder vuur om GDPR-schending Xandr, een advertentiebedrijf in handen van Microsoft, weigert mensen inzage te geven in hun data, of die te verwijderen. Daarom riskeert het nu een klacht voor schending van de Europese privacywetgeving.
Europa Europa Europol: 'Buitenlandse simkaarten moeilijker af te luisteren' Europol vraagt om een technische aanpassing in het roamingprotocol. Vandaag is het immers een stuk moeilijker om telefoontaps uit te voeren bij buitenlandse simkaarten.
Wetgeving Wetgeving ‘Franse toezichthouder bereidt antitrustzaak tegen Nvidia voor’ De Franse mededingingsautoriteit bereidt een aanklacht voor tegen Nvidia om vermeende concurrentiebeperkende praktijken. Dat stelt althans persbureau Reuters op basis van ingewijden.