Facebook hoopt dat u voortaan in virtual reality vergadert

.
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Facebook schuift met Horizon Workrooms een nieuwe app naar voor om te vergaderen in virtual reality. Meteen een eerste blik hoe het metaverse er bij Facebook kan gaan uitzien.

Terwijl u zich voorbereidt op uw volgende Zoom-meeting of een presentatie afwerkt die u straks via WebEx of Teams op uw collega’s loslaat, maakt Facebook zich verder op voor het virtual reality tijdperk. Of dat is tenminste de toekomst waar de techgigant in gelooft.

In 2014 betaalde Facebook 2 miljard dollar voor de overname van VR-headsetfabrikant Oculus. Dat resulteert nu in een nieuwe virtualreality-app die specifiek dient voor werken op afstand. Via de Oculus Quest 2 headsets van het bedrijf kunnen gebruikers vergaderingen bijwonen als avatar-versie van zichzelf. Horizon Workrooms heet de app die nu in een ‘open beta’ en onder de slogan ‘Remote collaboration reimagined’ op het grote werkende publiek losgelaten wordt.

De test van de Horizon Workrooms-app van Oculus/Facebook komt op het moment dat veel (Amerikaanse) bedrijven beslissen om personeel blijvend thuis te laten werken. Als gevolg van de coronapandemie werd al nauwelijks meer op kantoor gewerkt. Op veel plekken laait het virus ook verder op, waardoor beslissingen om op kantoor te gaan werken vaak worden uitgesteld. De app maakt het mogelijk om tot zestien mensen samen te laten zijn in VR en tot vijftig in totaal als het ook gaat om deelnemers aan videovergaderingen.

’s Werelds grootste sociale netwerk heeft de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd in virtual reality (VR) en augmented reality (AR) en haalde naast Oculus ook andere VR- en AR-gerelateerde expertise in huis. Bij AR wordt de echte wereld met de virtuele wereld vermengd. Het bedrijf ontwikkelde verschillende hardware zoals zijn Oculus VR-headsets. Ook werd tijd en geld besteed aan de ontwikkeling van AR-brillen en technologieën voor smartwatches.

Belgisch concept

Uniek is het virtueel vergaderen van Facebook echter niet. Onder meer het Belgische Mimesys, sinds 2019 in handen van Magic Leap, werkt al jaren aan vergaderen in AR/VR. Vandaag maken zij deel uit van de zakelijke tak van Magic Leap.

Opstap naar het metaverse

Facebook ziet deze test nu als een vroege stap in de richting van het bouwen van het futuristische ‘metaverse’ dat topman Mark Zuckerberg in de afgelopen weken aanprees. Metaverse is een gedeelde virtuele ruimte waar realiteit wordt gecombineerd met de virtuele wereld. Volgens Zuckerberg is dit Meta-universum de opvolger van het mobiel internet zoals we dat nu kennen. We weten dat Zuckerberg – net als andere techgiganten trouwens – een metaverse wil; met deze test krijgen we nu voor het eerst ook zicht op hoe dat metaverse er bij Facebook kan gaan uitzien. Aan u, beste gebruiker, om te beslissen of u mee wil instappen.

Opmerkelijk wel: Facebook stopte onlangs de verkoop van zijn Oculus Quest 2 headsets en riep de reeds verkochte apparaten terug vanwege meldingen van huidirritaties. Het ging in totaal om circa 4 miljoen gadgets in de Verenigde Staten, aldus het terugroepbericht. Van de oorspronkelijke Oculus-oprichters is ondertussen ook niemand meer aan boord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content