Globaal Europees actieplan voor lokaal e-government
Op de Vlaamse conferentie over lokaal e-government is de Europese ‘Citadel Statement’ voorgesteld. Die moet e-government op het lokale niveau stimuleren en ondersteunen.
Op de Vlaamse conferentie over lokaal e-government is de Europese ‘Citadel Statement’ voorgesteld. Die moet e-government op het lokale niveau stimuleren en ondersteunen.
De ‘Citadel Statement’ is een nieuw actieplan dat over de grenzen van de verschillende Europese lidstaten heen een leidraad moet zijn voor concrete implementatie en uitvoering van e-government projecten. De naam verwijst enerzijds naar het Gentse Citadelpark rond het Internationaal Congres Centrum (ICC) waar de verklaring voorgesteld werd, en anderzijds naar ‘Citta ideale’, de ideale stad.
Het plan is een uitvloeisel van de Malmö-verklaring die in november 2009 de krijtlijnen uitstippelde over hoe e-government tegen 2015 moet evolueren. “De ‘Citadel Statement’ is de lokale vertaling van wat gezegd is in Malmö. Dit statement moet lokale overheden helpen om de gestelde objectieven te behalen”, zei Julia Glidden van 21cConsultancy die het plan voorstelde.
Vijf actiepunten
Concreet is het plan opgedeeld in vijf actiepunten. Om te beginnen is de Citadel Statement een ‘call to action’ voor shared services en gemeenschappelijke architecturen en standaarden rond de ‘best practices’ van de EU. Ook openbaarheid van gegevens en transparantheid worden hoog in het vaandel gedragen, net als participatie van burgers en betrokkenheid van die burgers.
Een vierde punt draait rond het garanderen van de privacy en het waken over persoonsgegevens. Afsluiten doet het document met de uitdrukkelijke wens om tegen 2015 een minimale breedbandaansluiting te kunnen garanderen in zowel stedelijke gebieden als op het platteland.
Open government
De Citadel Statement werd voorgesteld op een ‘preconferentie’ naar aanleiding van de ‘Lift-off towards Open Government’ conferentie die donderdag en vrijdag plaats heeft in Brussel en kadert in het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie. De preconferentie was een initiatief van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois. “Het onderwerp is in heel Europa een moeilijk thema omdat de grote steden vaak wel stevige of grote projecten kunnen uitwerken, maar kleinere gemeenten veel minder middelen hebben om op een vergelijkbare manier ict te gebruiken in hun dienstverlening,” aldus minister Geert Bourgeois.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier