Google zet geoblokkade in tegen datarecht EU

© Reuters

Google denkt aan het Europese ‘recht om te worden vergeten’ te kunnen voldoen door inzet van geoblocking. De maatregel zou nog deze maand worden doorgevoerd.

Burgers die onwelgevallige online meldingen over hun persoon onvindbaar gemaakt willen zien, hebben binnen de EU het recht om van zoekdiensten zoals Google te eisen dat aan andere internetgebruikers geen links naar de onflatteuze of onware uitingen worden gepresenteerd.

In het algemeen werd aangenomen dat dat zou betekenen dat de betreffende webadressen geheel uit de data-verzameling van Google zouden worden verwijderd. Maar Google heeft zich steeds beroepen op het principiële standpunt dat het niet aan haar is om zich als censor te laten gebruiken door welke overheid dan ook. Vandaar dat het met grote tegenzin, en met zo gering mogelijk reikwijdte, gevolg geeft aan de privacy-directieven van de EU.

In concreto houdt dat in dat het de te vergeten pagina’s niet vergeet, maar er slechts geen melding meer van maakt als uit het IP-adres van de gebruiker blijkt dat deze zich in Europa bevindt. Dat meldt de Franse krant Le Monde. De Franse privacy-toezichthouder was een van de eerste om Google daadwerkelijk een boete in het vooruitzicht te stellen wegens het niet goed naleven van het recht om te worden vergeten.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content