Omstreden app Parler keert niet meer terug in de App Store

Parler, een controversiële socialenetwerk-app, mag van Apple niet terugkeren in de App Store. Dat zou blijken uit documenten die in handen zijn van persbureau Bloomberg. Parler werd begin januari door de meeste app-aanbieders verwijderd in nasleep van de rellen bij het Capitool in Washington.

Het vooral bij uiterst rechts populaire Parler roemt zichzelf als hét platform waarop je zonder censuur of ingrepen je mening kunt uiten. Via de Amerikaanse dienst zouden onder andere Trump-aanhangers opgeroepen zijn om geweld te gebruiken bij de bestorming van het Capitool.

Te weinig veranderd

Apple had de applicatie eerder al uit zijn App Store verwijderd. Dit nadat Parler geen aanpassing deed bij de controle op berichten. Op Parler zouden namelijk te veel boodschappen zijn verschenen die aanzetten tot geweld. Na een uitgebreide review stelt Apple nu dat er te weinig veranderingen zijn doorgevoerd. Volgens het techbedrijf is er geen plaats voor ‘haatdragend, racistisch en discriminerend materiaal’ in de App Store, zo liet het aan Parler weten.

Parler zelf heeft woensdag zijn drie overgebleven ontwikkelaars voor het iPhone-besturingssysteem iOS ontslagen, meldt Bloomberg. Het bedrijf nam in totaal van zeven werknemers afscheid. Naast ontwikkelaars zou het gaan om mensen die zich bezighielden met Parler TV en kwaliteitsbewakers.

Amazon en Google

Parler ging offline na de rellen bij het Capitool. Amazon Web Services verbrak de banden met Parler, en Google en Apple verwijderden de app uit hun mobiele aanbod. De Parler-website ging in februari opnieuw online met steun van cloudhostingbedrijf SkySilk. Parler was niet bereikbaar voor commentaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content