Qualcomm dient nieuwe patentklachten in tegen Apple

Pieterjan Van Leemputten

In het gevecht tussen Apple en Qualcomm heeft die laatste drie nieuwe klachten rond patentschending ingediend. Een ervan vraagt opnieuw de verkoop van iPhones stop te zetten.

De zet van Qualcomm gaat over 16 patenten van het bedrijf waarvan de technologie in de iPhone zou worden gebruikt. Het gaat enerzijds om de vraag om iPhones met Intel-chips te verbieden, anderzijds om twee zaken rond de eigenlijke schending van de patenten.

Dergelijke patentzaken gaan over veel geld. Als een telefoonmaker (of in dit geval een bedrijf dat chips maakt voor smartphones) gelijk krijgt in zo’n zaak dan moet de andere partij vaak een flinke boete betalen en mogelijk een deel van de inkomsten van die telefoons afstaan.

Maar in realiteit gaat het vooral om twee goeddraaiende bedrijven die bekvechten over geld. Zo klaagde Apple Qualcomm in januari aan waarbij de iPhonemaker een miljard dollar in patentroyalties vroeg die Qualcomm niet wou betalen. Qualcomm klaagde op zijn beurt de fabrieken aan die de iPhone in opdracht van Apple produceren. Qualcomm trok in november nogmaals ten strijde tegen Apple omdat die gevoelige informatie over chips van Qualcomm had gelekt naar een ingenieur van Intel.

De definitieve uitkomst van de zaken is voorlopig onbekend. Maar het is zeker niet de eerste in zijn soort. Apple heeft zo al gelijkaardige zaken tegen Samsung, HTC, Google en anderen gehad en het stramien is intussen bekend:

Eerst gaat het om een klacht die er op wijst dat speler 1 technologie van speler 2 gebruikt en daar niet voor wil betalen. Speler 2 weerlegt dat vervolgens en begint gelijkaardige inbreuken te zoeken in de technologie van speler 1. Wat volgt is een opbod van klachten om te argumenteren wie het meest in zijn of haar recht is. Soms worden ook de partners (zoals toeleveringsbedrijven) meegesleurd om sterker te kunnen dreigen.

Maar in de meeste gevallen komt het uiteindelijk tot een veroordeling of minnelijke schikking waarbij de twee partijen de strijdbijl begraven of elkaar vergoedingen betalen voor de kleine stukjes technologie die ze van elkaar hebben afgekeken. Maar om zo’n zaak te winnen, moeten er genoeg ‘schendingen’ op tafel liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content