Vierde operator Digi lanceert ‘deze zomer’
Bij de opening van haar kantoor in Brussel zegt Digi dat het deze zomer begint met mobiele diensten. Prijzen of een exacte datum volgen later.
Digi, een samenwerking tussen het Roemeense Digi en Citymesh/Cegeka, werkt al sinds de 5G-veiling aan een eigen netwerk. De eerste vijf jaar kan het voor netwerkdekking nog steunen op de zendmasten van Proximus, daarna moet het zelf nationaal actief zijn. Daarvoor heeft het 4.500 zendmasten nodig.
Lancering? ‘Deze zomer’, of dat de zomer op 21 juni is, of de nazomer van midden september wordt nog niet gespecificeerd. Ook over concrete abonnementen wordt niets gelost buiten vage indicaties. Mogelijk wil het bedrijf zo voorkomen dat de concurrentie er meteen op anticipeert.
Wel wijst Digi er op dat telecom in België nog steeds duur is en dat landen met een vierde operator doorgaans lagere prijzen hebben. Het wijst naar een prijsvergelijking uit de DESI-index waar je in België vanaf 25 euro per maand 100 GB mobiele data kan krijgen (Mobile vikings biedt 85GB voor 29 euro, energieleverancier Mega biedt 90GB voor 22 euro). In landen met vier operatoren ligt dat tegen de 8 euro. Of Digi 100 gigabyte per maand wil aanbieden voor die prijs, wordt evenwel niet gezegd. Concrete abonnementen of prepaidformules volgen later, maar ‘goedkoper’ is het kernwoord.
Eenvoud
Tegelijk zal het aanbod ‘simpel’ zijn. Transparante prijzen, geen addertjes onder het gras wordt er beloofd. ‘Als het aanbod helder is, dan is dat ook helder voor onze verkopers, voor onze softwareteams maar ook voor onze klantendienst. Dat gecombineerd met hoge netwerkkwaliteit gaat ons een voorsprong geven’, zegt Jeroen Degadt, die Digi Belgium leidt.
Maar achter die ambities steunt wel heel wat know-how. Digi was een nobele onbekende toen het de samenwerking met Citymesh aankondigde, maar benadrukt dat het de afgelopen jaren doorheen Europa haar strepen al verdiende.
‘Veel mensen kennen ons nog niet. Maar we zijn al jaren actief in Roemenië, Spanje, Portugal en Italië’, zegt Valentin Popoviciu, executive director van Digi Communications, het Roemeense moederbedrijf achter Digi.
Digi is in ons land een joint-venture tussen Citymesh en de Roemeense Digi Group. Interessant weetje over die laatste is dat het quasi alles zelf doet. Waar de meeste telecomspelers verschillende systemen of taken uitbesteden aan derden, heeft Digi de meeste expertise zelf in huis.
Dat geeft het bedrijf naar eigen zeggen meer controle over zowel de kosten als de kwaliteit. Voor de Belgische opstart heeft dat het voordeel dat er meteen zeer veel kennis en mankracht beschikbaar is om pakweg integraties met Itsme in te bouwen, of om het netwerk van zendmasten uit te rollen de komende jaren.
Glasvezel
Digi levert niet alleen 5G, het moederbedrijf rolt in Europa ook glasvezel uit voor vast internet en tv. Dat doet het momenteel ook in Brussel, maar momenteel vooral waar dat opportuun is.
Vandaag heeft het zo al zestigduizend woningen aangesloten op haar eigen glasvezelnetwerk in Brussel. Dat gebeurt via de gevels, dus zonder (dure) graafwerken. Heeft Digi dan de ambitie om, na Proximus en Telenet/Fluvius een derde nationaal glasvezelnetwerk uit te rollen? Neen.
‘Het kan nog evolueren, maar hoe beter de omstandigheden, hoe meer we zullen investeren. Vandaag doen we dat in A-zones (grote steden, nvdr), maar als het haalbaar is dan kijken we ook naar B-zones (kleinere steden of randgebieden, nvdr)’, zegt Degadt daar over.
Concreet zegt het bedrijf dat het geen plannen heeft om het hele land op te breken. Maar het wil graag passieve toegang. Dat wil zeggen dat het haar eigen glasvezel mag plaatsen in de bestaande buizen die momenteel liggen of worden gelegd. Om dat te mogen moet er ofwel een deal zijn met de operatoren die de buizen bezitten, of een verplichting van de regulator om dat tegen redelijke voorwaarden te doen.
Of anders gezegd: Digi gaat geen miljarden euro’s investeren in een nationale uitrol op het moment dat het duizenden zendmasten moet installeren. Maar op plaatsen waar het betaalbaar kan, wordt het overwogen. ‘We willen toegang waar mogelijk, en laat het ons samen bouwen op plaatsen waar er nog niets ligt. Dat betekent ook minder graafwerken’, aldus Degadt. Of Digi een van de operatoren is waar momenteel een vergevorderde samenwerking op tafel ligt, wil Degadt niet bevestigen of ontkennen. Algemeen wordt aangenomen dat Telenet en Proximus momenteel zo’n gesprekken voeren. Telecomregulator BIPT bevestigde dat deze week, zonder namen te noemen.
Televisiezenders
Natuurlijk kan een nationale operator pas succesvol zijn wanneer het alles kan aanbieden. De tijd dat enkel een mobiel netwerk volstond, zoals bij de komst van Orange (toen nog Mobistar) of Base (toen nog… Orange) in de jaren negentig is voorbij. De meeste consumenten nemen hun abonnement in een pack met vast internet en, hetzij in dalende mate, een tv-abonnement.Ook daar wil Digi een aanbod hebben, maar voorlopig zonder details. Onmogelijk is dat niet, zelfs zonder directe deal met de operatoren heeft Citymesh vandaag al de alternatieve operator Edpnet in handen. Voor de lokale tv-zenders wordt er momenteel onderhandeld met de betrokken partijen. De ambitie is om ook dat te kunnen aanbieden via een eigen Digi-interface.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier