Vlaanderen krijgt 4e open source IoT-netwerk

. © .
Pieterjan Van Leemputten

Intellinet, een Antwerpse Voip-operator, wil het open LoRa-netwerk dat momenteel furore maakt in Amsterdam ook in ons land uitrollen. Belangrijk detail: Het netwerk wordt vrij beschikbaar voor iedereen die er aan meewerkt.

Vandaag werken Engie, Proximus en binnenkort Orange (Mobistar) aan een netwerk voor Internet of Things. Daar komt nu een vierde speler bij: The Things Network. Geen grote telecomoperator maar een communityproject uit Nederland, waarbij Amsterdam op slechts zes weken werd uitgerust met zendmasten. Intussen doen ook andere steden wereldwijd mee.

In België neemt het Antwerpse Intellinet het voortouw. Rahul Malik, business developer bij het bedrijf, wil samen met partners van het bedrijf het netwerk in Vlaanderen uitrollen. “Het is een open source project. Zowel particulieren als bedrijven kunnen er in meestappen waardoor er een open netwerk wordt gecreërd”, zegt Malik aan onze redactie. “Zo’n antenne kost vandaag ongeveer 1.200 euro en met een paar antennes kan je een stad dekken. Zo komt het netwerk in handen van bedrijven en particulieren die meedoen.”

Een antenne voor een LoRa-netwerk is een stuk kleiner en goedkoper dan een klassieke gsm-mast.
Een antenne voor een LoRa-netwerk is een stuk kleiner en goedkoper dan een klassieke gsm-mast.© The Things Network.

Een andere reden waarom de uitrol relatief goedkoop kan gebeuren is dat IoT-antennes ongereguleerd spectrum gebruiken waarvoor je geen dure licentie nodig hebt. The Things Network gebruikt voor zijn netwerk de LoRa-standaard, net zoals Proximus. Engie kiest voor zijn netwerk de technologie van Sigfox.

Intellinet zorgt met het project van The Things Network dat IoT-netwerken niet enkel in handen zijn van grote spelers als Engie of Proximus. Zijn bedrijf wordt daarbij geen eigenaar van het netwerk, maar is wel het Belgische aanspreekpunt voor wie wil investeren in een antenne en deel wil uitmaken van het netwerk. Malik ziet het initiatief als een mooie gelegenheid om iets terug te doen voor de maatschappij.

Daar zit meteen de business case voor bedrijven die meedoen. “Bedrijven of startups die met Internet of Things bezig zijn, of eindgebruikers die er graag mee experimenteren, kunnen gratis gebruikmaken van het netwerk.” Hoe snel dat zal gaan hangt af van hoeveel klanten en partners willen investeren in een zendmast. “Het kan heel snel gaan. De antennes hebben een enorm bereik waardoor het in Amsterdam op een paar weken al lukte.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content