Herstructurering Herstructurering EQT lijft Waals ‘antisjoemel’ softwarebedrijf CluePoints in De Zweedse investeringsmaatschappij EQT neemt een meerderheidsbelang in CluePoints, een technologiebedrijf uit Louvain-la-Neuve.
AI & Robotica AI & Robotica VUB bestuurt robotarm met de hersenen, zonder implantaat Een onderzoeker van de VUB heeft een niet-invasieve Brain-Computer Interface ontwikkeld. Daarmee is het mogelijk om een robotarm te bedienen met je hersenen, zonder dat daarvoor iets moet worden ingeplant in de hersenen.
Wetenschap Wetenschap AI vindt tientallen nieuwe soorten antibiotica Bacteriën worden steeds vaker ongevoelig voor medicijnen. Artificiële intelligentie blijkt echter een enorme troef in de zoektocht naar organismen die antibioticaresistentie te slim af zijn. Ze kunnen leiden naar nieuwe geneesmiddelen tegen gevaarlijke bacteriële infecties.
Ruimtevaart Ruimtevaart Lancering Starliner van Boeing opnieuw uitgesteld De eerste bemande ruimtevlucht van de Starliner van Boeing, die voor zaterdag gepland was, is opnieuw uitgesteld, zo heeft het ruimtevaartbureau NASA meegedeeld, zonder een nieuwe lanceerdatum te geven.
AI & Robotica AI & Robotica Belgische geologen testen mijnrobot in Slovenië Belgische geologen van het Instituut voor Natuurwetenschappen hebben een week lang in Slovenië een mijnrobot getest die dunne aders metaalerts in de rots kan opsporen. Met hun project 'Robominers' willen de geologen de 'mijn van de toekomst' helpen ontwikkelen, niet onbelangrijk gezien de groeiende vraag naar zeldzame metalen.
Ruimtevaart Ruimtevaart ‘s Werelds grootste ruimteschip overleeft ook derde testvlucht niet De grootste raket ooit gebouwd, de Starship van SpaceX, is ook bij haar derde ruimtevlucht vergaan. Het vaartuig is waarschijnlijk ontploft bij de terugkeer in de dampkring. Het signaal ging verloren op een hoogte van 65 kilometer, ongeveer 45 minuten na de lancering.
Wetenschap Wetenschap Paleontologen identificeren dinosaurus dankzij AI-analyse van tanden Een internationaal team van paleontologen van onder meer de Vrije Universiteit Brussel hebben met een nieuwe methode met AI een dinosaurussoort in Marokko gevonden die niet eerder in het gebied was aangetroffen.
Politiek Politiek ‘Imec bouwt Chinese samenwerkingen af’ Onderzoekscentrum imec profileert zich al decennia als neutraal terrein voor chiponderzoek. Maar de huidige geopolitieke spanningen maken dat het bedrijf de partnerschappen met China stilaan afbouwt.
Ruimtevaart Ruimtevaart Commerciële maanlander Nova-C alsnog vertrokken De raket met de commerciële maanlander Nova-C is donderdag na vertraging alsnog gelanceerd in de Verenigde Staten. Het moet de eerste keer worden dat een bedrijf zo'n toestel op het maanoppervlak laat landen. De landing staat gepland voor 22 februari.
Opleidingen Opleidingen Hogescholen wijzen op tekort STEM-opleidingen in Brussel Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dient meer in te zetten op STEM-opleidingen (Science, technology, engineering en mathematics) in het secundair en hoger onderwijs. Dat zeggen verschillende Brusselse hogeronderwijsinstellingen. Als de regio dat niet doet, dreigt Brussel technologische innovatie uit het oog te verliezen, aldus de hogescholen Odisee, Erasmushogeschool Brussel en LUCA School of Arts.
Wetenschap Wetenschap CERN zoekt 20 miljard euro voor grotere deeltjesversneller Onderzoekers hebben hun voorstel klaar voor de opvolger van de Large Hadron Collider. De Future Circular Collider wordt vele malen groter, maar heeft ook een prijskaartje waarvan nog niet iedereen overtuigd is.
Ruimtevaart Ruimtevaart Japanse maanlander SLIM is weer aan het werk De Japanse maanlander SLIM, die op 20 januari geland is, heeft zijn operaties hervat. Dat heeft het Japanse ruimtevaartagentschap Jaxa maandag aangekondigd. Het lijkt er dus op dat de stroomvoorziening hersteld kon worden.
Wetenschap Wetenschap Betavolt belooft batterij die 50 jaar stroom levert – zonder op te laden Mobiele telefoons en hun krachtbronnen hebben in de loop der jaren een enorme groei meegemaakt. Dat moest ook wel, want grotere schermen, gps en steeds meer stroomvretende apps trekken een zware wissel op de batterij. Toch ontkom je er niet aan dat je met nog een paar procent te gaan op zoek moet naar een oplader. Het Chinese Betavolt New Energy Technology belooft nu een nucleaire batterij die dat probleem oplost.
Opleidingen Opleidingen Online ‘festivalgame’ moet jongeren warm maken voor STEM-opleiding Een nieuw online spel, waarin jongeren een virtueel muziekfestival organiseren, moet de jeugd enthousiaster maken voor STEM-studierichtingen (science, technology, engineering en mathematics). De game werd woensdag gelanceerd in het Antwerpse Sportpaleis waar zo’n driehonderd leerlingen het meteen konden uitproberen.
Ruimtevaart Ruimtevaart Belgisch bedrijf mag software voor Comet Interceptor leveren Het Belgische softwarebedrijf Spacebel heeft een contract binnengehaald voor de toekomstige ruimtemissie Comet Interceptor van het Europese ruimtevaartagentschap (ESA) en zijn Japanse tegenhanger JAX.
Ruimtevaart Ruimtevaart Bemande maanmissies uitgesteld tot 2026 Het duurt langer voor er weer mensen rondlopen op de maan. De geplande missies hebben vertraging opgelopen en worden daarom uitgesteld, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.
Ruimtevaart Ruimtevaart Update Missie maanlander mislukt, geen kans op landing op maan Het lukt de commerciële Amerikaanse maanlander niet om op zijn bestemming aan te komen. Na de lancering maandag ontstond een brandstoflek. 'Daardoor is er helaas geen kans om een zachte landing op de maan uit te voeren', meldt ruimtevaartbedrijf Astrobotic, dat de Peregrine-lander ontwierp en bouwde.
Wetenschap Wetenschap Microsoft ontdekt nieuw batterijmateriaal met AI Met behulp van cloud computing en AI heeft Microsoft samen met een onderzoeksinstelling in een recordtempo materialen ontdekt die kunnen gebruikt worden voor een nieuwe generatie batterijtechnologie.
Ruimtevaart Ruimtevaart Amerikaanse commerciële lander op weg naar de maan Een maanlander van een Amerikaans ruimtevaartbedrijf is maandag op weg gegaan naar de maan. Het vaartuig, de Peregrine, werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral. Eind februari moet het landen op het oppervlak van de maan. Daar is nog niet eerder een commerciële lander aangekomen.
Innovatie Innovatie Amerikanen zetten volgende stap in hypersone rakettechnologie Een nieuwe Amerikaanse aandrijving, Rotating Detonation Combustion (RDC) genaamd, kan er wel eens voor zorgen dat hypersone raketten een stap voorwaarts maken. De veelbelovende motor werd zopas voor het eerst getest.
Wetenschap Wetenschap Vlaamse overheid trekt half miljoen uit voor ‘AI-geluidsbibliotheek’ om de Noordzee te beveiligen De Vlaamse overheid investeert een half miljoen euro in de uitbouw van een slimme bibliotheek voor onderwatergeluiden. Artificiële intelligentie moet op basis daarvan automatisch natuurlijke en menselijke geluidsbronnen gaan herkennen, en zo uiteindelijk eventuele sabotage-acties detecteren.
Ruimtevaart Ruimtevaart Blue Origin werkt aan nieuwe lancering van New Shepard-raket Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, wil tussen 18 en 21 december zijn herbruikbare New Shepard-raket weer gaan lanceren. Dat meldt persbureau Bloomberg. Het vaartuig staat na een mislukte vlucht intussen al meer dan een jaar aan de grond.
Health Health Universiteit van Oxford: ‘Internetgebruik schaadt mentale gezondheid niet’ Er is geen wetenschappelijk verband te vinden tussen internetgebruik en het niveau van mentaal welzijn in de maatschappij. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek dat werd uitgevoerd door de Universiteit van Oxford.
Ruimtevaart Ruimtevaart NASA ontvangt bericht via laser op miljoenen kilometers afstand Het is wetenschappers van NASA gelukt om een bericht te ontvangen dat via een laser werd verzonden op een afstand van bijna 16 miljoen kilometer, schrijft CNN. Het bericht werd verstuurd vanaf de ruimtesonde Psyche die op weg is naar de gelijknamige asteroïde die zich ophoudt in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter.
Maatschappij Maatschappij Voorpublicatie: Technologie Twijfelt Ook (Filip Van den Abeele) Technologie Twijfelt Ook van ingenieur en auteur Filip Van den Abeele belicht dertien dilemma’s over innovatie en ethiek. Het boek werpt een blik op de lusten en lasten van technologie zoals AI, big data, DNA of genetisch gewijzigde gewassen. Het schenkt aandacht aan wetenschappelijke vooruitgang, maar gaat de stekelige ethische vragen niet uit de weg. En komt tot de slotsom dat ook technologie soms twijfelt. Je krijgt hier alvast een voorsmaakje, uit het hoofdstuk Artificiële intelligentie: het einde van het mensdom?
Wetenschap Wetenschap KU Leuven Bibliotheken en Google gaan samen boeken digitaliseren Zo’n 70.000 boeken uit bibliotheken van de universiteit zullen in de komende twee jaar worden gedigitaliseerd. Daarmee worden ze meteen ook beschikbaar voor het grote publiek.
Wetenschap Wetenschap Materialise levert 3D-geprinte onderdelen voor eerste succesvolle oogtransplantatie Het Belgische bedrijf Materialise heeft bijgedragen aan de allereerste succesvolle oogtransplantatie. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt in een persbericht. De firma maakte een virtuele 3D-planning van de operatie en 3D-printte verschillende medische hulpmiddelen op maat van de donor en de patiënt.
Wetenschap Wetenschap VUB mag nieuwe Vlaamse supercomputer huisvesten Het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) maakt zich klaar voor de volgende Tier-1 supercomputer. Die zal bij de VUB staan, maar zal voor alle wetenschappers beschikbaar zijn.
Wetenschap Wetenschap Je Zoom-achtergrond beïnvloedt hoe betrouwbaar mensen je vinden Videovergaderaars vinden gesprekspartners met planten en boeken achter zich betrouwbaarder dan mensen met hun woonkamer als achtergrond.
Innovatie Innovatie Frans-Duits consortium gaat eerste exascale computer in Europa bouwen Een consortium, geleid door Eviden uit de Atos groep en het kwantumcomputingbedrijf ParTec, gaat Europa’s eerste ‘exascale’ computer bouwen.
Wetenschap Wetenschap De fusie van satellietoperatoren Eutelsat en OneWeb is rond De aandeelhouders van de Franse satellietoperator Eutelsat hebben de eerder aangekondigde fusie met de Britse concurrent OneWeb goedgekeurd. Daarmee ontstaat een grote Europese speler op de markt van hogesnelheidsinternet via satelliet, waar bijvoorbeeld ook Starlink van SpaceX (het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk) op actief is.
Ruimtevaart Ruimtevaart Japanse raket met maanlander gelanceerd Na drie keer uitstel wegens ongunstige weersomstandigheden is donderdag een Japanse raket met een kleine maanlander gelanceerd, zo is te zien op een officiële video van de lancering die werd uitgezonden op YouTube.
Ruimtevaart Ruimtevaart Indiase maanlander veilig geland op zuidpool van de maan De Indiase maanlander Chandrayaan-3 is woensdagmiddag, iets na 14.30 uur onze tijd, veilig geland op de zuidpool van de maan.
Maatschappij Maatschappij VUB-professoren benoemd als experten in Benelux en internationale AI-adviesorganen VUB- en ULB-professor Tom Lenaerts van het VUB Artificial Intelligence Lab is benoemd als voorzitter van de Benelux Vereniging voor Kunstmatige Intelligentie. Tegelijk werd Lenaerts door de Brusselse regio benoemd tot expert in The Global Partnership on AI, een taak die hij opneemt samen met professor Rob Heyman van de VUB-onderzoeksgroep SMIT.
Opleidingen Opleidingen Skillz-vakantiekampen krijgen een kwart meer inschrijvingen binnen De Skillz-vakantiekampen, waar kinderen en jongeren van 8 tot 14 jaar cruciale STEM-vaardigheden opdoen, zagen hun aantal inschrijvingen al met een kwart stijgen ten opzichte van vorig jaar, met 3.500 tot nu toe. De populairste Skillz-kampen draaien rond gamen en programmeren in Minecraft, maar ook robotica en XR vinden hun publiek onder de kids.
Wetenschap Wetenschap Enorme ‘magnetron’ richt zwerm drones te gronde Maak kennis met THOR: een wapensysteem van de Amerikaanse luchtmacht dat in één keer een heleboel drones uit de lucht kan halen.
Wetenschap Wetenschap Communicatiesysteem voor in de ruimte verplettert eigen snelheidsrecord Het state-of-the-art lasercommunicatiesysteem TBIRD verdubbelt zijn eigen snelheidsrecord en kan wetenschappelijke data nu nóg sneller dan voorheen vanuit de ruimte naar de aarde sturen. Dit is de toekomst van ruimtecommunicatie.
Wetenschap Wetenschap Herbekijk hier de eerste livebeelden van Mars Het Europees ruimtevaartagentschap (ESA) viert de twintigste verjaardag van hun Mars Express-missie met een livestream van de rode planeet. En zo kun je straks kijken.
Emerging tech Emerging tech Musks Neuralink zegt toestemming te hebben voor testen op mensen De hersenimplantaatstart-up Neuralink van Elon Musk zegt toestemming van medische toezichthouder FDA te hebben gekregen om de technologie van het bedrijf te gaan testen op mensen.
Entertainment Entertainment Van A(I)madeus tot AIsis: hoe kunstmatige intelligentie zelfs je oren misleidt De generatieve AI geneert zich nergens meer voor. Terwijl ChatGPT complete opstellen en softwarecode schrijft, en tools als Stable Diffusion onvermoeibaar nieuw beeldmateriaal ophoesten, moeit de technologie zich ook alsmaar nadrukkelijker met de muziekbusiness. Of hoe Oasis – zonder dat de broertjes Gallagher het zelf doorhebben – nieuwe songs uitbrengt als AIsis, en Freddie Mercury dik dertig jaar na z’n overlijden feilloos Beatles-classics covert.
Wetenschap Wetenschap AI kan verhalen in iemands brein ‘lezen’ Komt gedachtelezen dichterbij? Het lijkt erop. Een computer kan de tekst van een verhaal waar iemand naar luistert uit diens hersenactiviteit halen.
Wetenschap Wetenschap Wereldwijde databank laat geen taal ter wereld verloren gaan Om de rijkdom van talen te bewaren hebben linguïsten een databank opgericht, naar analogie van een genenbank. Van de ongeveer zevenduizend talen die vandaag nog worden gesproken, is tot de helft bedreigd.
Innovatie Innovatie Vorig jaar 2.604 Belgische patentaanvragen Het European Patent Office registreerde vorig jaar 2.604 patenten vanuit België, vijf procent meer dan het jaar voorheen. Daarmee staat ons land op de zevende plaats in de EU na Duitsland, Frankrijk, Nederland, Zweden, ItalIë en Denemarken.
Wetenschap Wetenschap Intel-medeoprichter Gordon ‘Wet van’ Moore (94) overleden Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.
Ruimtevaart Ruimtevaart Eerste 3D-geprinte raket bereikt baan niet Derde keer, goede keer, maar niet voor de eerste 3D-geprinte raket. De Terran 1 van de Californische start-up Relativity Space steeg woensdag op vanaf Cape Canaveral, maar slaagde er niet in een baan om de aarde te bereiken. Bij het afstoten van de tweede trap trad er een 'anomalie' op.