Ruimtevaart Ruimtevaart Europa wil astronauten naar ruimtestation van Jeff Bezos sturen Europa is van plan astronauten te laten afreizen naar een commercieel ruimtestation van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-baas Jeff Bezos. Dat station, het Orbital Reef, moet in de komende jaren worden samengesteld in een baan rond de aarde, op 400 kilometer hoogte. Het is een opvolger van ruimtestation ISS, dat aan het einde van zijn levensduur komt.
Emerging tech Emerging tech China meldt kort na Musk eveneens stap in 'hersenimplantatenrace' China heeft met succes de eerste klinische proef afgerond van een technologie waarmee signalen uit de hersenen externe apparaten kunnen aansturen.
Hardware Hardware Fugaku blijft snelste supercomputer ter wereld voor graph-analyse De Japanse supercomputer Fugaku voert voor de elfde keer op rij de Graph500-ranglijst aan, een belangrijke maatstaf voor het efficiënt analyseren van grote netwerken. De ranking werd deze week bekendgemaakt tijdens de ISC High Performance-conferentie in Hamburg.
Cloud & Datacenters Cloud & Datacenters Oude smartphones krijgen een nieuw leven als datacenter Onderzoekers in Estland hebben een manier gevonden om oude smartphones nieuw leven in te blazen: voor enkele euro’s worden het mini-datacenters, die op veel manieren ingezet kunnen worden.
Innovatie Innovatie IBM wil tegen 2029 commerciële kwantumcomputer bouwen Het Amerikaanse techbedrijf IBM stelde deze week nieuwe technologische doorbraken voor die tot de bouw van de eerste commerciële kwantumcomputer moeten leiden. Die machine, met ‘ongekende rekenkracht’, kan volgens IBM tegen 2029 werkelijkheid worden.
Financieel Financieel Neuralink haalt 650 miljoen dollar op Het Amerikaanse bedrijf voor hersenimplantaten heeft meer dan een half miljard dollar opgehaald. Tegelijk is het begonnen met klinische tests van haar technologie om hersenbesturing mogelijk te maken.
Nieuws Nieuws Nvidia en Dell bouwen mee aan supercomputer voor Amerikaans Ministerie van Energie Volgens het Amerikaanse Ministerie van Energie zal de Doudna-supercomputer, die het in 2026 in gebruik wil nemen, technologie van Nvidia en Dell bevatten.
AI AI Baanbrekend AI-model van Microsoft Research voorspelt extreem weer beter dan mensen Een nieuw AI-model kan extreme gevolgen van de klimaatverandering veel nauwkeuriger en goedkoper voorspellen. ‘Dit kan een revolutie betekenen in hoe we ons voorbereiden op natuurrampen en omgaan met klimaatverandering’, klinkt het bij de ontwikkelaars.
Mobile Mobile Artsen en wetenschappers: geef jongeren onder 14 geen smartphone In Nederland pleiten honderden artsen, wetenschappers en andere professionals voor nieuwe leeftijdsnormen voor smartphones en sociale media. Ze maken zich zorgen over de negatieve impact van ‘overmatig en leeftijdsongeschikt’ gebruik daarvan op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.
Opinie | Niels De Kind Opinie | Niels De Kind Vlaanderen heeft geen tijd meer te verliezen: deeptech moet nú prioriteit krijgen Vlaanderen heeft de voorbije jaren stevig ingezet op digitalisering en technologische innovatie. Toch dreigen we achterop te geraken in een domein dat wereldwijd als de nieuwe economische krachtlijn wordt gezien: deeptech. Wie vandaag niet inzet op de ontwikkeling en toepassing van diepgaande technologieën - van geavanceerde AI tot biotechnologie en kwantumcomputing - verliest morgen de aansluiting met de grote economische motoren. Als we willen dat Vlaanderen een rol van betekenis blijft spelen in de kenniseconomie, moeten we veel sneller en slimmer durven investeren. Dat dient in samenwerking te zijn met Europese partners, maar het ontslaat ons niet van een eigen verantwoordelijkheid.
Robotica Robotica Amazon ontwikkelt robotarm met 'tastzin' Amazon heeft naar eigen zeggen een robotarm ontwikkeld die objecten kan 'voelen' die hij oppakt. De nieuwigheid voor zijn distributiecentra stelde de Amerikaanse e-commercereus woensdag voor tijdens een evenement in het Duitse Dortmund.
AI & Robotica AI & Robotica Universiteit Luik en Thales doen samen onderzoek naar AI-geleide munitie ULiège en defensiebedrijf Thales willen samen onderzoeken hoe de controle en voortstuwing van geleide munitie kan worden verbeterd, met behulp van kunstmatige intelligentie. Ze hebben daarvoor deze week een overeenkomst ondertekend in aanwezigheid van de Waalse minister van Economie en Industrie, Pierre-Yves Jeholet.
Wetenschap Wetenschap Belgische experten trekken aan alarmbel: minder schermtijd en geen sociale media onder de zestien jaar De overheid moet kinderen en jongeren beter beschermen tegen de schadelijke effecten van schermgebruik en sociale media, schrijven zeventien artsen, professoren en experten in een open brief aan de Vlaamse Regering. Ze pleiten voor een verbod onder de zestien jaar.
Ruimtevaart Ruimtevaart Bemanning Chinese ruimtemissie Shenzhou-19 veilig geland op aarde Drie Chinese astronauten zijn teruggekeerd naar de aarde na een half jaar in het Tiangong-ruimtestation. De capsule met het trio, onder wie Wang Haoze, China's derde vrouw in de ruimte, landde woensdag kort na 13.00 uur in de autonome regio Binnen-Mongolië.
Ruimtevaart Ruimtevaart Beoogd NASA-topman wil prioriteit geven aan Marsreis De beoogde topman van ruimtevaartorganisatie NASA, Jared Isaacman, heeft duidelijk gemaakt dat een bemande Marsreis een speerpunt voor hem is. De miljardair zei tijdens een hoorzitting in de Senaat dat hij prioriteit zal geven ‘aan het sturen van Amerikaanse astronauten naar Mars’.
Ruimtevaart Ruimtevaart Amazon begint deze week met lancering satellieten Amazon wil deze week de eerste 27 satellieten voor zijn Project Kuiper lanceren. De stap betekent het begin van het langverwachte plan van het webwinkelconcern om een satellietennetwerk op te zetten dat zal concurreren met Starlink van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX.
Innovatie Innovatie Nieuwe bankautomaat bij Technopolis leert kinderen spelenderwijs omgaan met geld Technopolis in Mechelen, het doecentrum voor wetenschap en technologie, heeft er een attractie bij: de bankautomaat. Alleen rollen er bij dit model geen briefjes uit, maar bankkaarten. De opstelling is bedoeld om een nieuwe generatie jonge kinderen te leren hoe je met geld omgaat.
Mobiliteit Mobiliteit Imec test radarsysteem dat wagens beter objecten laat detecteren Onderzoekers van imec hebben in een proefopstelling een distributed radarsysteem getest. Die technologie kan geschikt zijn om met meer detail rondom een wagen te kijken.
Ruimtevaart Ruimtevaart Airbus moet eerste Europese Marsrover veilig laten landen Lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus gaat het landingsplatform bouwen voor de ExoMars-missie waarmee de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) in 2030 Mars wil gaan verkennen. Dat meldt de Britse overheid.
Bedrijven Bedrijven Kan AI een burn-out of depressie bij werknemers herkennen? De KU Leuven, Faresa, IDEWE en Cegeka steken de koppen samen voor een tweejarig onderzoeksproject. D-Stress moet uitwijzen of kunstmatige intelligentie een burn-out of depressie vroegtijdig kan opsporen.
België België Imec vraagt de meeste octrooien aan in België 2024 was een recordjaar voor octrooiaanvragen in ons land. Belgische universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven dienden 2.615 aanvragen in bij het Europees Octrooibureau.
Health Health EMA keurt voor het eerst AI-tool voor medisch onderzoek goed Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zijn goedkeuring gegeven aan een op AI-gebaseerde tool voor medisch onderzoek. AIM-NASH, zoals de tool heet, moet het proces om leveraandoeningen vast te stellen gaan versnellen.
België België Technopolis viert woensdag zijn 25ste verjaardag met gratis toegang Op 19 maart opent Technopolis gratis zijn deuren naar aanleiding van zijn 25 ste verjaardag.
Cloud & Datacenters Cloud & Datacenters Vlaanderen investeert 8,6 miljoen in de aankoop van nieuwe Vlaamse supercomputer De nieuwe Vlaamse Supercomputer krijgt een plaats op het VUB Green Energy Park in Zellik. Vanaf november moet de computer operationeel zijn.
MWC 2025 Emerging tech Emerging tech Futuroloog Ray Kurzweil: ‘AI is deel van onze menselijkheid’ Wanneer wordt technologie slimmer dan onszelf? Futuroloog en computerwetenschapper Ray Kurzweil denkt dat we er geen twintig jaar meer op moeten wachten ‘en dat is een conservatieve inschatting.’
Wetenschap Wetenschap Technopolis viert 25 jaar met zoektocht naar gratis toegangstickets Doecentrum Technopolis in Mechelen bestaat deze maand 25 jaar. Om iedereen de kans te geven het centrum te bezoeken, worden in 25 musea en attracties verspreid in heel Vlaanderen maandelijks doosjes met gratis toegangstickets verstopt.
Ruimtevaart Ruimtevaart Elon Musk wil internationaal ruimtestation 'zo snel mogelijk' naar beneden 'Het internationaal ruimtestation ISS kan maar beter zo snel mogelijk gesloten worden'. Dat zegt Elon Musk op zijn eigen megafoon X. Het einde van het ruimtetuig is voorzien voor 2030, maar als het van de 'First Bro' afhangt mag dat al in 2027 zijn.
Start-ups Start-ups Voormalig OpenAI-CTO richt Thinking Machines Lab op Mira Murati, voormalig Chief Technology Officer van ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI, heeft haar eigen AI-startup Thinking Machines Lab opgericht. Het nieuwe bedrijf richt zich op de samenwerking tussen mensen en AI, en wil AI-systemen toegankelijker maken.
Wetenschap Wetenschap Supercomputer kan in realtime tornado’s voorspellen ICT-reus Fujitsu en de Yokohama National University zijn er voor het eerst in geslaagd om met een supercomputer in realtime tornado’s te voorspellen die gepaard gaan met een tyfoon.
Ruimtevaart Ruimtevaart Terugkeer gestrande Amerikaanse astronauten kan iets eerder dan gepland De twee gestrande astronauten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kunnen iets eerder dan gepland terugkeren naar de aarde. Het tweetal zou nu medio maart terugkeren na een maandenlang verblijf in het ISS-ruimtestation. Eerder had de Amerikaanse president Donald Trump druk gezet om ‘ze te halen’.
Events Events Experts pleiten voor meer AI-regulering in aanloop naar top in Parijs AI-experts van over de hele wereld willen dat kunstmatige intelligentie meer wordt gereguleerd. Deze oproep doen ze in aanloop naar de grote AI-top maandag en dinsdag in Parijs. Meer regulering moet volgens hen voorkomen dat mensen de controle over artificiële intelligentie verliezen.
Telecom Telecom Thales en Hispasat ontwikkelen kwantumsleutels voor veilige communicatie Thales Alenia Space, de ruimtevaartdivisie van Thales, en de Spaanse satellietoperator Hispasat ontwikkelen samen een gloednieuw systeem voor de distributie van kwantumsleutels vanuit een geostationaire baan. Bedoeling daarvan is om gevoelige communicatie beter te beschermen tegen piraterij.
Ruimtevaart Ruimtevaart New Glenn-raket van Jeff Bezos succesvol gelanceerd De draagraket New Glenn van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter en miljardair Jeff Bezos, is donderdag vanop Cape Canaveral in Florida vertrokken voor zijn eerste vlucht. De lancering was te volgen via live-beelden van de onderneming.
Telecom Telecom Europa bouwt honderden satellieten voor veilige communicatie Europa gaat een groot netwerk van zo'n 290 satellieten bouwen, zodat overheden en burgers snel en veilig kunnen communiceren. De contracten daarvoor zijn deze week ondertekend. Het project van de Europese Commissie en ruimtevaartorganisatie ESA kost ruim tien miljard euro.
Wetenschap Wetenschap AI voorspelt een veel snellere opwarming dan gedacht In de meeste regio’s in de wereld zal de temperatuurstijging veel sneller door de grens van anderhalve graad breken dan tot nog toe wordt aangenomen. Dat blijkt uit voorspellingen door kunstmatige intelligentie (AI) op basis van de bestaande klimaatmodellen.
Wetenschap Wetenschap Technopolis ontvangt 2.500 leerlingen op eerste TechFair In Mechelen verwelkomde Technopolis, het doecentrum voor wetenschap en technologie, deze week zo'n 2.500 leerlingen op de eerste editie van TechFair. Dat is een nieuwe beurs voor scholen, waarbij Vlaamse bedrijven uit uiteenlopende sectoren hun technologie demonstreren om leerlingen van de derde graad secundair warm te maken voor (hogere) STEM-opleidingen en -jobs.
Innovatie Innovatie Koning Filip bezoekt technologiesite A6K-E6K in Charleroi Koning Filip bracht deze week een bezoek aan het technologisch innovatiecentrum A6K-E6K in Charleroi bezocht. De vorst ontmoette er onder meer bedrijfsleiders en opleidingsverantwoordelijken.
Ruimtevaart Ruimtevaart Europese satelliet Hera, met Belgische boordcomputer, succesvol gelanceerd De Europese ruimtesonde Hera is maandag succesvol gelanceerd omstreeks 16.52 uur Belgische tijd. De sonde zal onderzoeken hoe we de aarde kunnen beschermen tegen gevaarlijke ruimterotsen en dat doet het met Belgische technologie aan boord.
België België België trappelt ter plaatse op wereldwijde innovatie-index Zwitserland is voor het veertiende jaar op rij de meest innovatieve economie ter wereld. België blijft op plaats 23 in de ranglijst van de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom (WIPO).
Ruimtevaart Ruimtevaart Update SpaceX-concurrent Ariane 6 vol Belgische technologie succesvol gelanceerd Europa's nieuwste raket, de Ariane 6, is vorige dinsdag succesvol gelanceerd voor zijn debuutvlucht. Het Europees ruimtevaartagentschap (ESA) is daarmee klaar om de ruimterace aan te gaan met SpaceX van Elon Musk.
Herstructurering Herstructurering EQT lijft Waals ‘antisjoemel’ softwarebedrijf CluePoints in De Zweedse investeringsmaatschappij EQT neemt een meerderheidsbelang in CluePoints, een technologiebedrijf uit Louvain-la-Neuve.
AI & Robotica AI & Robotica VUB bestuurt robotarm met de hersenen, zonder implantaat Een onderzoeker van de VUB heeft een niet-invasieve Brain-Computer Interface ontwikkeld. Daarmee is het mogelijk om een robotarm te bedienen met je hersenen, zonder dat daarvoor iets moet worden ingeplant in de hersenen.
Wetenschap Wetenschap AI vindt tientallen nieuwe soorten antibiotica Bacteriën worden steeds vaker ongevoelig voor medicijnen. Artificiële intelligentie blijkt echter een enorme troef in de zoektocht naar organismen die antibioticaresistentie te slim af zijn. Ze kunnen leiden naar nieuwe geneesmiddelen tegen gevaarlijke bacteriële infecties.
Ruimtevaart Ruimtevaart Lancering Starliner van Boeing opnieuw uitgesteld De eerste bemande ruimtevlucht van de Starliner van Boeing, die voor zaterdag gepland was, is opnieuw uitgesteld, zo heeft het ruimtevaartbureau NASA meegedeeld, zonder een nieuwe lanceerdatum te geven.
AI & Robotica AI & Robotica Belgische geologen testen mijnrobot in Slovenië Belgische geologen van het Instituut voor Natuurwetenschappen hebben een week lang in Slovenië een mijnrobot getest die dunne aders metaalerts in de rots kan opsporen. Met hun project 'Robominers' willen de geologen de 'mijn van de toekomst' helpen ontwikkelen, niet onbelangrijk gezien de groeiende vraag naar zeldzame metalen.