Wereld Chinese organisaties proberen via cloudservices toegang te krijgen tot geavanceerde chips en AI
Analyse | Juridisch Analyse | Juridisch Moet Google zichzelf splitsen na de veroordeling? Google is, na een veroordeling deze week, in de Verenigde Staten nu officieel een monopolist. De zoveelste veroordeling, kan je denken, maar deze kan wel gevolgen hebben.
Analyse | Internet Analyse | Internet KOSA: waarom de nieuwe Amerikaanse online kinderwet controversieel is De Amerikaanse senaat keurde afgelopen week twee nieuwe wetten goed die kinderen en tieners online moeten beschermen. Een daarvan is erg controversieel bij onder andere privacy-activisten, en kan ook voor ons internet gevolgen hebben.
Politiek Politiek 'Strengere Amerikaanse regels rond export chipmachines gelden niet voor Nederland' De Verenigde Staten werken opnieuw aan strengere regels voor de export van chipmachines naar China. Voor een aantal bondgenoten, waaronder Nederland, gelden de nieuwe regels naar verwachting echter niet.
Maatschappij Maatschappij UNESCO waarschuwt dat AI de Holocaust dreigt te herschrijven Generatieve kunstmatige intelligentie (Gen AI) moedigt de verspreiding van valse informatie over de Holocaust aan, zo meldt Unesco in een pas gepubliceerd rapport.
Juridisch Juridisch Amerikaanse regering opent concurrentieonderzoek naar Nvidia, Microsoft en OpenAI De Amerikaanse regering start mededingingsonderzoeken naar OpenAI, Nvidia en Microsoft in verband met kunstmatige intelligentie (AI). Dat meldt de krant The New York Times.
Mobiliteit Mobiliteit Groot-Brittannië laat zelfrijdende wagens toe vanaf 2026 Over minder dan twee jaar mag je met een volledig autonoom rijdende wagen de Britse wegen op.
Social media Social media Algoritme-uitspitter Yves Punie (ECAT): ‘De tijd van het Wilde Westen op sociale media is voorbij’ Hoe kunnen we schadelijke boodschappen en fake news op sociale media aan banden leggen? Die vraag houdt Yves Punie bezig. De Belg staat mee aan het hoofd van een groep Europese experts die voor het eerst inzage krijgt in hoe grote socialemediaplatformen als Facebook, TikTok en X onze aandacht vasthouden en sturen wat we online te zien krijgen.
Wetgeving Wetgeving Wetenschappers waarschuwen voor EU-plan dat meekijkt op onze smartphone Meer dan tweehonderdvijftig wetenschappers en onderzoekers zijn, opnieuw, zeer kritisch voor de Europese plannen om encryptie te omzeilen in de strijd tegen beelden van seksueel kindermisbruik. Technisch onhaalbaar, gevaarlijk voor de maatschappij en nutteloos als oplossing.
Wetgeving Wetgeving Ook strengere Europese regels voor besturingssysteem van iPads iPadOS, het besturingssysteem voor de tablets van Apple, wordt – net als iOS – onderworpen aan de strengere concurrentieregels voor grote digitale platforms. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd.
Internet Internet VS krijgen weer netneutraliteit De Amerikaanse telecomregulator FCC heeft na zeven jaar opnieuw netneutraliteit ingevoerd. Die maatregel werd geschrapt onder president Trump.
Social media Social media Amerikanen dwingen TikTok tot keuze: verkoop of verbod In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel goedgekeurd dat ByteDance dwingt om TikTok te verkopen, of de populaire app wordt verbannen in de VS.
Wetgeving Wetgeving Europees Parlement keurt wetsvoorstel voor reparatierecht goed Met grote meerderheid heeft het Europees Parlement regels goedgekeurd om elektronische toestellen vlotter herstelbaar te maken. Er komen regels en richtlijnen voor fabrikanten om dat aan te moedigen.
Wetgeving Wetgeving Ondanks alle sancties: ‘China heeft AI-chips van Nvidia in handen’ Chinese universiteiten en onderzoeksinstellingen beschikken over geavanceerde AI-chips van Nvidia, ondanks sancties van de Verenigde Staten die dat moeten voorkomen. Dat stelt persbureau Reuters na het inzien van honderden Chinese aanbestedingsdocumenten.
Privacy Privacy Amerikaanse afluisterwet FISA definitief twee jaar verlengd Amerikaanse inlichtingendiensten mogen de komende twee jaar opnieuw communicatienetwerken afluisteren. Na het Huis van Afgevaardigden gaat ook de Senaat akkoord.
Wetgeving Wetgeving Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving Enkele grote Europese cloudproviders- en gebruikers zijn niet opgezet met de Belgisch/Europese plannen om de regels rond de beveiliging van data te versoepelen. Dat vormt risico’s, maar geeft hen ook meer concurrentie.
Wetgeving Wetgeving EU versoepelt veiligheidseisen clouddiensten Europa zou dan toch niet van cloudspelers eisen dat ze geen verantwoording moeten afleggen aan 'buitenlandse' wetten. Dat is goed nieuws voor Amerikaanse spelers die zo makkelijker hun diensten aan overheden willen aanbieden.
Wetgeving Wetgeving Nieuwe EU-miljardenboetes dreigen voor Apple, Google en Meta Apple, Google en Facebook-moederbedrijf Meta moeten vrezen voor nieuwe miljardenboetes. De Europese Commissie verdenkt de Amerikaanse techbedrijven opnieuw van het overtreden van regels die hun macht moeten inperken. Er is intussen een officieel onderzoek naar de drie ingesteld.
Wetgeving Wetgeving Dan toch geen Canadees verbod op Flipper Zero Canada zal Flipper Zero en soortgelijke multitools dan toch niet verbieden. Wel wil het misbruik van de tool, zoals voor autodiefstal, voorkomen.
E-commerce E-commerce Europa gaat AliExpress onderzoeken De Europese Commissie start een onderzoek naar AliExpress. Het vermoedt dat het Chinese e-commerce platform de Europese DSA-regels overtreedt.
Wetgeving Wetgeving Europees Parlement keurt AI-wet goed: ‘Begin van lange reis’ Het Europees Parlement heeft zijn definitieve goedkeuring gegeven aan de eerste wet die het gebruik van artificiële intelligentie (AI) reguleert. De totstandkoming van de AI-wet is evenwel ‘nog maar het begin van een lange reis’, zei een van de Europarlementsleden. ‘Er opent zich een hele wereld waarvan we slechts kunnen gissen wat de impact van AI zal zijn.’
Opinie | Rob Vink Opinie | Rob Vink Het DMA-dilemma: evenwicht tussen privacy en frauderisico’s Nu de Digital Markets Act (DMA) van kracht is gegaan, hebben gebruikers meer controle over hoe grote techbedrijven hun gegevens gebruiken. De Europese wet moet de dominantie van bedrijven als Google, Facebook en Apple verminderen. Maar waar de wetgeving aan de ene kant gebruikers beschermt tegen de stortvloed aan ongewenste advertenties of spamberichten, blokkeert het aan de andere kant ook maatregelen, bijvoorbeeld multifactorauthenticatie (MFA), die nodig zijn om ons te beschermen tegen online fraude.
Maatschappij Maatschappij Nieuw UNESCO-onderzoek bewijst dat Gen AI discrimineert Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag bevestigt een UNESCO-onderzoek dat vooroordelen en stereotypering in de grote taalmodellen van Generative AI wel degelijk bestaan.
Wetgeving Wetgeving Wat verandert er met de Digital Services Act? Vandaag gaat een van de omvangrijkste Europese technologiewetten van start. Wat betekent dat voor consumenten en voor de bedrijven die onder de wetgeving vallen?
Wetgeving Wetgeving Indiase regering wil AI-tools goedkeuren voor lancering Wie een AI-tool in India beschikbaar maakt, moet daarvoor goedkeuring vragen aan de overheid en waarschuwen voor fouten.
Wetgeving Wetgeving DMA-wetgeving duwt Maps opzij bij Google De Digital Markets Act, bedoeld om grote techbedrijven aan banden te leggen, heeft ook gevolgen voor de functionaliteit van sommige diensten. Zo is de kaart bij een Google-zoekresultaat plots niet meer aanklikbaar.
Cybercrime Cybercrime Veiligheidsdiensten nemen website over van hackersgroep Lockbit Internationale veiligheidsdiensten lijken een website overgenomen te hebben die gebruikt werd door Lockbit. De criminele hackersgroep voerde cyberaanvallen uit met ransomware waarbij een virus werd verspreid en losgeld geëist. In België viseerde Lockbit de stad Geraardsbergen.
Wetgeving Wetgeving VS sluiten uit dat AI uitvindingen kan claimen Het Amerikaanse patentenbureau USPTO stelt dat systemen voor kunstmatige intelligentie kunnen gebruikt worden om dingen uit te vinden. Maar ze kunnen niet benoemd worden als uitvinder van iets waarvoor een patent wordt toegewezen.
Juridisch Juridisch Europees Hof voor de Rechten van de Mens verbiedt verzwakken van encryptie Een opmerkelijke uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM): die stelt dat wetten rond het overdadig bewaren van data en het verzwakken van encryptie in schending zijn met de mensenrechten. Een stevig obstakel voor een aantal Europese en nationale wetten.
Wetgeving Wetgeving Apple en Microsoft weten te voorkomen dat iMessage en Bing onder toekomstige EU-regels vallen De berichtendienst iMessage van Apple en zoekmachine Bing van Microsoft zullen begin maart niet onderworpen zijn aan nieuwe, strengere Europese regels om concurrentiebeperkende praktijken van de techgiganten in te perken (de Digital Markets Act of DMA), zo maakte Brussel deze week bekend.
Wetgeving Wetgeving Telefoongesprekken met AI-gegenereerde stemmen zijn voortaan illegaal in VS In de Verenigde Staten zijn telefoongesprekken waarbij gebruik wordt gemaakt van door kunstmatige intelligentie gegenereerde stemmen voortaan verboden. De Federal Communications Commission (FCC) legt dergelijke gesprekken aan banden.
Wetgeving Wetgeving Amerikaanse marktwaakhond gaat AI-investeringen techgiganten onderzoeken De Amerikaanse markttoezichthouder FTC heeft donderdag een onderzoek aangekondigd naar de investeringen en samenwerkingen van grote techbedrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).
Wetgeving Wetgeving Google past Android en zoekfuncties aan in Europa Binnen de EU zal de zoekmachine van Google er binnenkort licht anders uitzien en ook elders gebeuren wijzigingen. Daarmee wil het in regel zijn met de Europese Digital Markets Act.
Wetgeving Wetgeving Europa onderzoekt investering van Microsoft in OpenAI De Europese Commissie gaat een onderzoek openen naar de investering van Microsoft in OpenAI en of dat de Europese concurrentieregels schendt.
Gaming Gaming China legt online gaming aan banden De Chinese overheid heeft vrijdag nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen online gamingverslaving. In reactie nemen aandelen van Chinese technologiebedrijven een steile duik.
Juridisch Juridisch Brits Hof: een AI-programma kan geen patent aanvragen Programma's voor kunstmatige intelligentie (AI) mogen niet als uitvinder worden geregistreerd bij patentaanvragen. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof bepaald. Machines kunnen volgens de rechter niet op gelijke voet geplaatst worden met mensen.
Wetgeving Wetgeving Europa start formeel onderzoek naar X De Europese Commissie gaat onderzoeken of X, het voormalige Twitter, de regels rond de Digital Services Act, en haar eigen beleid, wel naleeft. Onder meer rond desinformatie, blauwe vinkjes en transparantie gelooft Europa dat er aanwijzingen zijn dat X niet in regel is.
Wetgeving Wetgeving Hoe kijken Belgische bedrijven naar de Europese AI Act? Europa raakte het afgelopen weekend eens over de Europese spelregels voor AI. Wat betekent die wet voor bedrijven die vandaag AI-toepassingen ontwikkelen? Belemmert ze hun innovatie, of zijn ze blij dat er een wettelijke wegwijzer is voor wat mag en kan?
Wereld Wereld Stoelendans van OpenAI maakt regulatoren wakker De heisa bij OpenAI krijgt mogelijk nog een staartje in de VS en het VK. In beide landen wordt bekeken of de relatie met Microsoft niet te hecht is, ten nadele van concurrenten.
Wetgeving Wetgeving Nog geen akkoord over Europese AI-wetgeving Er is nog geen akkoord over de Europese AI Act. Na een marathononderhandeling lassen de Europese instellingen een pauze in, maar een aantal zaken uit de nieuwe spelregels zijn intussen wel bekend.
Wetgeving Wetgeving Wetenschappers: eIDAS-wetgeving blijft gevaar voor privacy Ook na een herwerking van de teksten blijven wetenschappers kritisch voor de eIDAS-wetgeving. De aanpassing maakt het nog altijd mogelijk dat bedrijven te veel data verzamelen of dat overheden het webverkeer van burgers afluisteren.
Wetgeving Wetgeving ‘Europa wil cybersecurity-verificatie voor bedrijven verder opentrekken’ De standaarden waaraan cloudbedrijven moeten voldoen om Europese overheden te bedienen worden mogelijk uitgebreid. Dat wil vooral zeggen dat ook bedrijven buiten de techsector zich aan hogere standaarden moeten houden.
Wetgeving Wetgeving Duitsland, Frankrijk en Italië komen met gezamenlijke AI-regels In een gemeenschappelijke paper beschrijven de drie landen hoe ze mikken op een systeem van zelfregulering, waarbij wordt gekeken naar de toepassing, maar niet naar de technologie.
Crypto Crypto 48 landen, waaronder België, gaan informatie uitwisselen over crypto-bezittingen In een poging om belastingontwijking en andere fraude op te sporen, werken 48 landen aan een kader om informatie uit te wisselen rond crypto-bezittingen zoals virtuele munten.
Achtergrond Achtergrond Europa is rond met Europese digitale portefeuille: wat wil dat zeggen? Europa heeft de regels klaar voor een Europese digitale identiteit en portefeuille. Dat biedt binnen enkele jaren heel wat mogelijkheden. We sommen op wat het is en hoe we dat gaan leren kennen, maar ook wat het addertje onder het gras is.
Analyse Analyse Europa: ‘eIDAS-wetgeving geen probleem voor privacy en veiligheid’ De Europese Commissie is klaar met het wetgevend kader voor de Europese digitale identiteit. Het ontkent met klem dat die het mogelijk maakt om burgers af te luisteren, maar experts noemen dat onzin.