België blijft achterop in FTTH

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Een echte verrassing kun je het bezwaarlijk noemen, maar ook dit jaar is er van België geen sprake in de ranking van de Fibre to the Home Council Europe, die een stand van zaken geeft rond de uitrol van supersnelle glasvezelverbindingen tot in de woonkamer.

“Om in de ranking te komen, moeten er minstens 20.000 nieuwe ftth-klanten bijgekomen zijn in 2014, en dat is voor België niet het geval, net zo min als in het Verenigd Koninkrijk trouwens”, zegt analist Roland Montagne van Idate dat het onderzoek elk jaar uitvoert. Al is Belgacom trouwens ondertussen wél al gestart met ftth, zij het op kleine schaal in bijvoorbeeld nieuwe verkavelingen.

Bij uitbreiding scoren ook gevestigde West-Europese economieën als het VK, Duitsland en Frankrijk slecht. “Dat is duidelijk een werkpunt waarbij we nog meer met lokale beleidsmakers rond de tafel moeten zitten”, zegt Karin Ahl, president van de FTTH Council die dezer dagen haar jaarlijkse conferentie houdt in Warschau. De locatie is geen toeval trouwens, want Polen heeft een investering van 1 miljard euro klaar om breedbandinfrastructuur aan te leggen. Dat maakt van Polen zowat de grootste telco-bouwwerf van Europa.

Uitdagers én incumbents

Toch zijn er ook lichtpunten voor de grote economieën in West-Europa. Duitsland komt in absolute aansluitingscijfers amper in het plaatje voor, maar zet wel knappe groeicijfers in het aantal nieuwe abonnees neer. “Omdat er in Duitsland enkele dynamische spelers als Deutsche Glasfaser gestart zijn die nieuwe markten zoals landelijke gebieden viseren”, aldus Valérie Chaillou, director of studies bij Idate. Als de huidige opwaartse trend aanhoudt, zou Duitsland volgend jaar mogelijk voor het eerst in de ranking kunnen opduiken. Ook in Frankrijk blijft het aantal ftth-abonnees ook toenemen – gedreven door onder meer de alternatieve telco Numericable, wat Idate doet besluiten dat een grotere switch naar ftth mogelijk onderweg is.

Ook dit jaar duikt België niet op in de FTTH-ranking.
Ook dit jaar duikt België niet op in de FTTH-ranking.© .

Wat de netwerkdekking betreft ziet Idate dat de historische operatoren (incumbents) een almaar belangrijkere rol beginnen spelen. “In Spanje bijvoorbeeld is Telefonica er in geslaagd om op één jaar tijd meer dan 6 miljoen huizen te bereiken (‘homes passed’ in het jargon, wat verschilt van het aantal effectieve aansluitingen, nvdr). En ook spelers als Orange, TeliaSonera en Deutsche Telekom zijn nu nieuwkomers in deze markt”, zegt Chaillou.

In totaal zijn er binnen het politieke Europa (EU28) nu 12,3 miljoen effectieve ftth-klanten, met een potentieel aantal aansluitbare huizen (de ‘homes passed’ dus, nvdr) van 50,7 miljoen. Uitgebreid naar het hele Europese continent zijn dat meer dan 30 miljoen abonnees en 108 miljoen ‘homes passed’ – met dank aan Rusland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content