Ook SAP schrapt duizenden banen
De ontslaggolf in de techsector raakt nu ook het grootste softwarebedrijf van Europa. Het Duitse concern SAP schrapt bij een reorganisatie 3.000 banen, maar België blijft grotendeels gespaard.
Dat maakte SAP-topman Christian Klein bekend. Het bedrijf wil zich meer toeleggen op de verkoop van software die bedrijven helpt hun processen te plannen. Afdelingen die zich met andere zaken bezighouden zullen daarom moeten inkrimpen. Het resterende belang in de Amerikaanse dochter Qualtrics wil SAP verkopen.
Volgens financieel topman Luka Mucic zijn ontslagen niet uitgesloten. De ingreep in het personeelsbestand moet jaarlijkse besparingen van 350 miljoen euro opleveren, maar dit is waarschijnlijk pas vanaf volgend jaar terug te zien in het kostenplaatje. De ingreep raakt in Duitsland zo’n 200 medewerkers.
In het voorbije boekjaar zag SAP zijn brutowinst, voor intresten en belastingen en zonder uitzonderlijke elementen, met 2 procent dalen tot 8,03 miljard euro. Netto was er zelfs een daling met twee derde, tot 1,71 miljard euro. De jaaromzet steeg wel nog met 11 procent tot 30,9 miljard euro, mee dankzij de toenemende vraag naar cloudsoftware. De dure euro heeft de omzet nog een extra boost gegeven.
‘Weinig gevolgen voor Belgische afdeling’
In een kort gesprek met Data News verduidelijkt Stijn De Beuckelaer, Managing Director SAP Belgium & Luxembourg, dat ‘België zeker niet geviseerd wordt in deze reorganisatie’. Het zwaartepunt van de ingreep ligt ook niet in Europa, maar over de oceaan. ‘Als we al een impact gaan voelen in België zal die zeer beperkt zijn. Onze organisatie levert bijzonder goeie resultaten af’, aldus De Beuckelaer. Uitgerekend vandaag houdt SAP BeLux een jaarlijkse kick-off. ‘We zien nog steeds een sterk momentum rond cloud en dan meer bepaald rond ERP in de cloud. Op die core sterkte van ons zien we heel wat traktie in ons land, dus daar gaan we dit jaar zeker verder op inzetten’, klinkt het.
SAP maakt de reorganisatie bekend vlak na vergelijkbare ingrepen van Amerikaanse branchegenoten als Microsoft en IBM. Microsoft kondigde vorige week aan wereldwijd 10.000 banen te schrappen omdat de slechtere economische vooruitzichten consumenten voorzichtiger maken met grote aankopen. Technologieconcern IBM kondigde woensdag een reorganisatie aan die 3.900 arbeidsplaatsen kost.
Ook andere techbedrijven snijden fors in hun personeelsbestand. Google-eigenaar Alphabet wil van 12.000 arbeidsplaatsen af en Meta Platforms, moederbedrijf van Facebook en Instagram, zei 11.000 banen te schrappen. Bij de Zweedse muziekstreamingdienst Spotify verliezen honderden medewerkers hun baan.
Bron: ANP/Belga
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier