14 technologiegebeurtenissen uit 2014 die ons zullen bijblijven

© Reuters

Hackings, bugs, overnames, stoelendansen: 2014 was weer een bewogen maar boeiend technologiejaar. 14 gebeurtenissen om te onthouden.

1. De aanstelling van Dominique Leroy bij Belgacom

In januari werd Dominique Leroy, voorheen executive vicepresident voor de consumer business unit bij Belgacom, aangesteld als CEO van het bedrijf. Ze volgde Didier Bellens op na een erg woelige periode vol incidenten met de regering.

2. De overname van Nest door Google (en de komst van Nest naar België)

Google nam in januari de slimme thermostatenmaker Nest over voor 2,3 miljard euro. In september werd de Nest-thermostaat ook in ons land uitgebracht, samen met de slimme rookdetector Nest Protect. De ‘lerende’ thermostaat past het klimaat in huis automatisch aan aan het leefpatroon en aan de gewoontes van de bewoners. Een Nest-gestuurde verwarming springt enkel aan wanneer dat echt nodig is, waardoor er bespaard kan worden op energie.

Behalve Nest kwamen er nog heel wat andere slimme huishoudtoestellen op de markt in 2014. Dit zijn 15 producten die van uw woning ‘het slimste huis ter wereld’ maken.

3. De omstreden ‘smartphonetaxidienst’ Uber

De Amerikaanse mobiele taxidienst Uber, die het mogelijk maakt een taxiritje te bestellen per smartphone, is sinds februari actief in België – weliswaar in een afgeslankte versie genaamd UberPOP. Er kwam echter al snel veel kritiek op Uber van de klassieke taxidiensen, en er werden enkele Uberwagens in beslag genomen door de regering. Uber zou namelijk niet voldoen aan de Brusselse wetgeving. De Amerikaanse service zou ook niet geheel legaal handelen door met niet-professionele chauffeurs te werken die vaak niet over de nodige papieren beschikken. De laatste ontwikkeling is dat Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) een strafklacht indiende tegen Uber.

14 technologiegebeurtenissen uit 2014 die ons zullen bijblijven
© Uber

4. De stoelendans bij HP Belgium

Eric Van Bael promoveerde in februari van Managing Director bij HP Belux naar een Europese job als vicepresident bij HP. Van Bael werd opgevolgd door Geert Rottier, maar die vertrok in november alweer, om directeur corporate markets bij Proximus te worden. Sinds begin december leidt Luc Opdebeeck de Enterprise-afdeling van HP Belux.

5. De verkoop van Oculus VR aan Facebook

In maart kochten Mark Zuckerberg en de zijnen Oculus VR over voor 2 miljard dollar, met als doel de technologie van dit virtual reality-bedrijf ook te gebruiken op het gebied van communicatie, media en entertainment. Oculus is de producent van de Oculus Rift, een speciale bril waarmee gamers volledig kunnen opgaan in een spel.

6. De exit van Windows XP

Op 8 april stopte Microsoft met de ondersteuning en beveiliging van het besturingssysteem Windows XP, waardoor duizenden pc’s in ons land het risico liepen gehackt te worden. Al dook er reeds snel een achterpoortje op dat XP toch beveiligingsupdates gaf.

Ondertussen, meer dan een half jaar na de stopzetting, is Windows XP nog altijd groter dan Mac OS X en Linux samen, zo blijkt uit recente cijfers van Netmarketshare.

7. De Heartbleed-bug

De technologiewereld werd in april opgeschrikt door de ontdekking van de Heartbleed-bug, een lek in OpenSSL dat al twee jaar aanwezig was en ‘één van de grootste bedreigingen ooit op het internet’ werd genoemd.

De wachtwoorden, kredietkaartnummers en andere accountgegevens van gebruikers van Gmail, Facebook en tal van andere drukbezochte sites kwamen in het gedrang. Ook heel veel smartphones, ip-telefoons, switches en routers werden aangemerkt als kwetsbaar.

Een paar maanden later werd met Shellshock nog een grootschalige bug ontdekt (in Linux en het Mac-besturingssysteem OS X), die afgedaan werd als ‘even ernstig of zo niet ernstiger dan Heartblead’.

8. De samenwerking tussen Apple en IBM

In juli sloegen de Amerikaanse technologiegiganten Apple en IBM de handen in elkaar. Sindsdien verkopen ze samen mobiele apparaten en bijbehorende apps voor de zakelijke markt. Hun eerste reeks van tien business-apps, ontwikkeld voor onder meer de transport-, retail-, telecommunicatie-, financiële en overheidssector, werd in december gelanceerd.

9. De komst van Netflix naar België

Er werd al heel lang gespeculeerd over de komst van de Amerikaanse streamingdienst Netflix naar België, en in september dit jaar kwam het er dan eindelijk van. Sindsdien kan je in ons land onbeperkt films en series streamen via internet voor een vast maandbedrag, vertrekkende van 7,99 euro per maand.

14 technologiegebeurtenissen uit 2014 die ons zullen bijblijven
© Reuters

Netflix biedt onder meer gelauwerde eigen reeksen als House Of Cards en Orange Is The New Black aan, en op vlak van lokale content heeft het een overeenkomst met de VRT afgesloten. Inmiddels is Netflix ook beschikbaar via Proximus TV.

10.De Grote Netwerf van Telenet (+ het ‘decoderdebacle’ en de kritiek op prijsverhogingen)

Op 22 september begon Telenet te werken aan De Grote Netwerf, een project waarbij het de capaciteit van zijn coax-netwerk overal in Vlaanderen optrekt tot 1 GB per seconde. Dat is glasvezelsnelheid. Het project loopt over vijf jaar en kost 500 miljoen euro.

Nog in 2014 kreeg Telenet wel wat kritiek te verduren. Eerst was er het ‘decoderdebacle’, met een verplichte ugrade van SD- naar HD-decoders. Test-Aankoop was daar niet over te spreken en Telenet schikte zich. Later werd aangekondigd dat de prijzen van internet en digitale televisie opgetrokken worden, wat ook niet in goede aarde viel bij veel klanten. Onlangs verving Telenet ook nog Rex & Rio door nieuwe formules: Play en Play More.

11. De via iCloud gelekte naakfoto’s

In september doken er naakfoto’s van een vijftiental Hollywoodsterren als Jennifer Lawrence en Kirsten Dunst op, die door een hacker uit Apple’s online opslagdienst iCloud werden gehaald. Volgens Apple werden de naaktfoto’s echter niet bemachtigd door een lek in iCloud, maar voerden de hackers een gerichte aanval uit op de gebruikersnamen en wachtwoorden van de celebrities, om vervolgens met die gegevens op iCloud in te loggen. Na de hack verbeterde Apple wel de beveiliging van iCloud met tweestapsverificatie en ‘app-specifieke’ wachtwoorden.

12. De verdwijning van de merknaam Nokia voor smartphones

In oktober werd het einde van een tijdperk ingeluid, toen Microsoft de smartphones van het in 2013 overgenomen Nokia omdoopte tot Microsoft Lumia.

14 technologiegebeurtenissen uit 2014 die ons zullen bijblijven

Toch werd de merknaam niet vollédig overboord gegooid: bestaande smartphones blijven de naam Nokia behouden, evenals gewone gsm’s (de zogenaamde ‘dumb phones’, zie foto). Ook in de netwerksector blijft Nokia overeind, aangezien Nokia Solutions niet verkocht werd aan Microsoft.

13. De outing van Tim Cook

Apple-topman Tim Cook heeft zich in oktober voor het eerst in het openbaar ge-out als homo. ‘Als de wetenschap dat de baas van Apple homo is troost kan bieden aan mensen, offer ik daar graag mijn privacy voor op’, schreef hij in een bijdrage voor het Amerikaanse zakenmagazine Bloomberg Businessweek.

Tim Cook
Tim Cook© Reuters

14. De Sony-hack

In 2014 werden we (andermaal) overstelpt door hackschandelen. De recente cyberaanval op Sony Pictures was zonder twijfel één van de meest opmerkelijke. Daarbij werden vertrouwelijke bestanden zoals salarissen van bestuurders gestolen, alsook vijf nog onuitgebrachte films.

De hacking draaide voornamelijk rond The Interview, een komedie waarin gespot wordt met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Bioscopen die de film wilden tonen, werden bedreigd.

De VS vermoeden dat Noord-Korea achter de hack zit, maar het regime in Pyongyang ontkent dat. In eerste instantie gaf Sony gehoor aan de eis van de hackers om de film niet uit te brengen, maar uiteindelijk gaat de prent van Seth Rogen toch gedraaid worden in enkele Amerikaanse bioscopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content