'Automatiseren moet je leren'. Dat is het motto waaronder de Leuvense scale-up Pick-it3D robots aanleert om in bedrijfsomgevingen zelf onderdelen te herkennen. Want een robot die weet wat hij nodig heeft, die hoef je niet langer spullen aan te reiken. En dat scheelt een behoorlijke slok op de borrel.

Ons gezondheidssysteem kraakt in zijn voegen. Niet alleen zorgt de vergrijzing voor een toenemende vraag, daarbovenop komt nu ook de coronacrisis. Als de instroom van zorgkundigen dan achterblijft, zit er maar één ding op: de zorg efficiënter maken. Daar wil de Genkse start-up DEO een handje bij helpen, door de processen in het operatiekwartier te stroomlijnen.

De grote industrie zuipt energie en vaak is ze daar zelf niet gelukkig mee. Met behulp van een managementplatform probeert het Antwerpse Condugo hen te helpen het verbruik in kaart te brengen en in één beweging te verduurzamen.

Delen is de toekomst: waarom zou je immers een auto, wasmachine of zelfs logeerkamer permanent moeten 'bezitten' als je die slechts af en toe nodig hebt? De Gentse start-up Tapazz ontwikkelde software om private deelgemeenschappen op te zetten, waardoor je heel wat geld kan besparen.

'Het kan niet dat je in twintig seconden een boek online bestelt, maar dat je wel zes telefoontjes moet plegen om een graafmachine op je werf te krijgen'. Zo kort en krachtig benoemd Smartyard hét probleem in de bouw. En zo simpel is hun oplossing: een online platform voor alles wat in de sector moet worden gehuurd.

Afgaande op de hoeveelheid oplossingen, is de eindeloze stroom mails en documenten het grootste probleem waar bedrijven mee te kampen hebben. Ook de Gentse start-up Paperbox waagt zich op deze markt, en doet dat met een innovatie die de volledige keten beheert.

Het Hasseltse Umital helpt bedrijven al langer om hun medewerkers de digitale omslag te laten maken. Waar ze dat tot nu toe deden met workshops en andere coaching, is de start-up nu klaar voor de volgende stap: een eigen weboplossing waarmee bedrijven kennis en kennisnetwerken beter in kaart kunnen brengen.

Data News Jobs