Security Security Interview: 'Rusland weet heel goed op wat het schiet' Data News spreekt met Serhii Demediuk. De man die mee verantwoordelijk is voor de cyberveiligheid van Oekraïne, dat naast de fysieke inval ook al jaren digitaal wordt aangevallen door Rusland. ‘Grondaanvallen lopen vaak gelijk met een cyberaanval.’
Kwetsbaarheden Kwetsbaarheden ‘Volop beveiligingsincidenten die NIS2-compliance had kunnen voorkomen’ Veeam Software ondervroeg ruim vijfhonderd IT-besluitvormers naar hun ervaringen met de NIS2-richtlijn. Maar liefst negentig procent van de respondenten meldt minstens één beveiligingsincident in de laatste twaalf maanden dat voorkomen had kunnen worden als het bedrijf NIS2-compliant was geweest.
Overnames Overnames HPE mag van Verenigd Koninkrijk Juniper Networks overnemen De Britse marktwaakhond de keurt overname van netwerkspeler Juniper door HPE goed.
Gaming Gaming Petitie wil EU-wet om oude games in leven te houden Een burgerinitiatief wil de Europese Commissie verplichten om een wet aan te nemen die het verbiedt dat oude (online) games worden stopgezet na enkele jaren.
Overnames Overnames AMD koopt Finse AI-start-up Silo in grootste Europese deal in jaren Met de deal is 665 miljoen dollar gemoeid, en daarmee is het een van de grootste overnames voor een Europees bedrijf. AMD hoopt hiermee de concurrentie aan te gaan met Nvidia.
iOS iOS Eerste DMA-boete in EU zou naar Apple gaan De Europese Commissie lijkt van plan om Apple aan te klagen onder de vernieuwde Digital Markets Act. De zaak draait onder meer rond de mogelijkheid van ontwikkelaars om gebruikers naar apps buiten de eigen App Store te sturen.
Social media Social media EU onderzoekt verslavende werking Instagram en Facebook op kinderen De Europese Commissie denkt dat Instagram en Facebook kinderen verslaafd maken. Dat is tegen de Europese regels die internetbedrijven voorschrijven dat ze bijvoorbeeld kinderen moeten beschermen. De commissie heeft een officieel onderzoek ingesteld.
Wetgeving Wetgeving Wetenschappers waarschuwen voor EU-plan dat meekijkt op onze smartphone Meer dan tweehonderdvijftig wetenschappers en onderzoekers zijn, opnieuw, zeer kritisch voor de Europese plannen om encryptie te omzeilen in de strijd tegen beelden van seksueel kindermisbruik. Technisch onhaalbaar, gevaarlijk voor de maatschappij en nutteloos als oplossing.
Security Security Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei Europa gaat pas in mei stemmen over de regels rond EUCS. Een laatste versie gaf grote Amerikaanse techbedrijven meer kans om cloudcontracten binnen te halen, dat was niet naar de zin van lokale spelers.
Analyse | iOS Analyse | iOS VS naar de rechter om monopoliepositie Apple De Amerikaanse Justitie heeft Apple voor de rechter gedaagd voor diens ‘anticoncurrentiële’ en ‘monopolistische’ praktijken rond de iPhone. Het gaat om de eerste grote antitrustzaak van de regering-Biden tegen het Amerikaanse technologieconcern.
Opinie | Rob Vink Opinie | Rob Vink Het DMA-dilemma: evenwicht tussen privacy en frauderisico’s Nu de Digital Markets Act (DMA) van kracht is gegaan, hebben gebruikers meer controle over hoe grote techbedrijven hun gegevens gebruiken. De Europese wet moet de dominantie van bedrijven als Google, Facebook en Apple verminderen. Maar waar de wetgeving aan de ene kant gebruikers beschermt tegen de stortvloed aan ongewenste advertenties of spamberichten, blokkeert het aan de andere kant ook maatregelen, bijvoorbeeld multifactorauthenticatie (MFA), die nodig zijn om ons te beschermen tegen online fraude.
Juridisch Juridisch Pornhub in beroep tegen EU-regels voor online content Pornhub tekent beroep aan tegen nieuwe EU-regels. Het is er niet mee akkoord dat het als een Very Large Online Platform wordt beschouwd.
Mobile Mobile Apple maakt overstap iPhone naar Android makkelijker (in de EU) Apple gaat vanaf volgend jaar de overstap van een iPhone naar een Android-smartphone gebruiksvriendelijker maken in de Europese Unie.
iOS iOS Apple dwarsboomt herlancering 'Fortnite' op iPhone Spelletjesmaker Epic Games wil zijn hit 'Fortnite' in de Europese Unie opnieuw uitbrengen voor iPhone, maar Apple steekt daar een stokje voor. Zo duurt het jarenlange steekspel tussen de twee bedrijven voort.
Wetgeving Wetgeving DMA-wetgeving duwt Maps opzij bij Google De Digital Markets Act, bedoeld om grote techbedrijven aan banden te leggen, heeft ook gevolgen voor de functionaliteit van sommige diensten. Zo is de kaart bij een Google-zoekresultaat plots niet meer aanklikbaar.
Bedrijven Bedrijven ‘EU slechts goed voor 7 procent van Apples App Store-inkomsten’ Recente aanpassingen onder druk van de Europese DMA-regelgeving zouden mogelijk niet veel impact hebben, zo zegt het bedrijf bij de voorstelling van zijn kwartaalcijfers.
iOS iOS Niemand echt blij met Apples EU-aanpassingen Vorige week kondigde Apple een reeks aanpassingen aan die concurrenten moeten toegang geven tot onder meer zijn App Store. Die concurrenten, waaronder Epic en Mozilla, vinden echter dat Apple niet genoeg doet. ‘Een schijnvertoning’, schrijft Spotify.
Cloud & Datacenters Cloud & Datacenters Inspeere: verdeel en heers voor veiliger back-ups De eenvoudigste manier om geen data kwijt te spelen, is ze op verschillende plaatsen bewaren. Loopt er iets fout, dan haal je de data terug uit één van die andere locaties. Maar wat als de data ook daar niet meer te herstellen zijn? Daar vond de Franse start-up Inspeere een antwoord op.
Cybercrime Cybercrime Europol: betaalgegevens gestolen bij 443 handelaren Europol heeft de voorbije twee maanden 443 online handelaren gewaarschuwd dat creditcard- of betaalkaartgegevens van hun klanten werden gestolen. De handelaren zijn actief in zeventien landen.
Wetgeving Wetgeving Sabam werpt zich op om rechten van auteurs voor AI-gebruik te vrijwaren Sabam, de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers, oefent het voorbehoud uit voor tekst- en datamining van haar repertoire door AI-tools. Dat maakt de organisatie woensdag bekend. Met die beslissing wil Sabam, net als auteursverenigingen over heel Europa, het recht op een eerlijke vergoeding voor haar auteurs vrijwaren, luidt het.
Privacy Privacy Meta aangeklaagd om betaald advertentievrij model noyb, de organisatie van privacyactivist Max Schrems, stapt naar de rechter tegen Meta. Het noemt het betalend model zonder advertenties geen voorbeeld van vrije keuze.
Wetgeving Wetgeving Wetenschappers: eIDAS-wetgeving blijft gevaar voor privacy Ook na een herwerking van de teksten blijven wetenschappers kritisch voor de eIDAS-wetgeving. De aanpassing maakt het nog altijd mogelijk dat bedrijven te veel data verzamelen of dat overheden het webverkeer van burgers afluisteren.
Wetgeving Wetgeving ‘Europa wil cybersecurity-verificatie voor bedrijven verder opentrekken’ De standaarden waaraan cloudbedrijven moeten voldoen om Europese overheden te bedienen worden mogelijk uitgebreid. Dat wil vooral zeggen dat ook bedrijven buiten de techsector zich aan hogere standaarden moeten houden.
Platformen & Social Platformen & Social Google Chrome zal vanaf juni volgend jaar ad-blockers blokkeren De techgigant, die de voorbije weken ook al probeerde ad-blockers te weren op YouTube, herneemt zijn plan om extensies op Chrome uit te faseren.
Overnames Overnames EU heeft bezwaren tegen overname Figma door Adobe De Europese antitrustwaakhond heeft een reeks opmerkingen voor Adobe wat betreft diens overname van Figma. Volgens de Europese Commissie kan de deal van 20 miljard dollar zware gevolgen hebben voor de concurrentie.
Windows Windows Microsoft maakt Bing-integratie ongedaan in de EU Het bedrijf voorziet ook de mogelijkheid om de Edge browser te verwijderen. De aanpassingen zijn nodig om tegemoet te komen aan de Europese Digital Markets Act.
Achtergrond Achtergrond Europa is rond met Europese digitale portefeuille: wat wil dat zeggen? Europa heeft de regels klaar voor een Europese digitale identiteit en portefeuille. Dat biedt binnen enkele jaren heel wat mogelijkheden. We sommen op wat het is en hoe we dat gaan leren kennen, maar ook wat het addertje onder het gras is.
Wetgeving Wetgeving Britse internetwet maakt techbedrijven aansprakelijk voor hun gebruikers Het Verenigd Koninkrijk is na zes jaar klaar met haar Online Safety Bill. De controversiële wet moet het Britse internet veiliger maken, maar zet ook de deur open voor het omzeilen van encryptie, al is dat momenteel nog niet helemaal aan de orde.
Social media Social media Meta lanceert, met lichte tegenzin, betaald abonnement zonder advertenties Facebook en Instagram zijn in Europa voortaan zonder reclame en datavergaring verkrijgbaar. Maar daar betaal je voor en Facebook stopt niet onder stoelen of banken dat het u liever begluurt dan factureert.
Politiek Politiek Europees Parlement wil alternatief voor massasurveillance Een groep Europese parlementariërs uit verschillende partijen komt met een alternatief voor de omstreden anti-kinderpornowet. Die zou techbedrijven verplichten om alle content van gebruikers te scannen, met mogelijke gevolgen voor de privacy.
Cloud & Datacenters Cloud & Datacenters AWS belooft een soevereine cloudregio voor Europa Amazon kondigt een specifieke cloud voor Europa aan, onder de naam AWS European Sovereign Cloud. Bedoeling is dat overheden en andere sectoren met strikte regels over databeheer daar hun gegevens kunnen opslaan, zonder allerlei gdpr-regels te overtreden.
Innovatie Innovatie Frans-Duits consortium gaat eerste exascale computer in Europa bouwen Een consortium, geleid door Eviden uit de Atos groep en het kwantumcomputingbedrijf ParTec, gaat Europa’s eerste ‘exascale’ computer bouwen.
Opinie | Frederik De Breuck Opinie | Frederik De Breuck Na privacy volgt duurzaamheid: Europese bedrijven moeten rapporteren over ESG In 2025 moeten de eerste bedrijven in de Europese Unie een rapport opmaken over hun activiteiten op het gebied van ESG, wat staat voor Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance (goed bestuur). Een GDPR voor duurzaamheid die de individuele inspanningen van organisaties doortrekt naar het volledige ecosysteem. Het betekent dat bedrijven ook informatie nodig hebben van hun partners. Voor wie die data vandaag nog niet verzamelt, is het vijf voor twaalf.
Juridisch Juridisch EU gaat Microsoft (en Teams) dan toch achterna met formele klacht Ondanks verzoeningspogingen van Microsoft, door het onderdeel Teams uit zijn 365-pakketten te halen, zou de EU toch een formele klacht neerleggen voor concurrentiebelemmerende praktijken.
Juridisch Juridisch Politie mag data van operatoren niet gebruiken bij corruptiebestrijding Persoonsgegevens over telefoonverkeer die komen van telecomoperatoren, mogen wel gebruikt worden om zware criminaliteit te bestrijden, maar niet in de strijd tegen corruptie. Dat heeft het Hof van Justitie van de EU geoordeeld.
Wereld Wereld Duitsland wil investeringen in AI verdubbelen Het land hoopt zo dat Europa meer technologisch onafhankelijk wordt van bijvoorbeeld China en de VS.
E-commerce E-commerce Ondernemersorganisaties willen onderzoek naar machtsmisbruik door grote winkelsites Ondernemersorganisaties Unizo en NSZ zijn voorstander van een onderzoek naar machtsmisbruik door grote internetplatformen als Bol.com. De organisaties willen dat er wordt ingegrepen in de dwangcontracten die die reuzen afsluiten met kleinere handelaars die hun platform gebruiken, en dat er een eerlijk speelveld wordt gecreëerd voor handelaars die online actief zijn.
Platformen & Social Platformen & Social Browserversie Threads komt eraan Meta zegt binnenkort te komen met een versie van zijn berichtendienst Threads die je in de browser op je pc kan draaien. De techgigant hoopt zo mogelijk beter te concurreren met Twitter (dat zich tegenwoordig X noemt).
Cybercrime Cybercrime Interpol arresteert veertien cyberscammers De verdachten zouden in totaal zo’n 40 miljoen dollar (omgerekend 37 miljoen euro) hebben buitgemaakt.
Analyse Analyse De Europese AI Act: 'Het venijn zit in de details' Met veel trots keurde het Europees Parlement op 14 juni een wet goed die een kader biedt aan artificiële intelligentie. De Europese AI Act moet AI-technologie reguleren en voor meer veiligheid en transparantie zorgen. Intussen kijkt het bedrijfsleven met argusogen naar het komende wetgevende verloop.
Business IT Business IT Broadcom mag dan toch VMware overnemen van Europa De Europese Commissie heeft een voorwaardelijke goedkeuring gegeven voor de overname van VMware door Broadcom. Met de overname is 61 miljard dollar gemoeid.
Overnames Overnames Microsoft weer stap dichter bij overname Activision De Amerikaanse techreus Microsoft mag speluitgever- en ontwikkelaar Activision Blizzard overnemen. Dat oordeelde een rechter in San Francisco. De Amerikaanse waakhond FTC probeerde met de rechtszaak de verkoop uit te stellen.
Wereld Wereld Techbedrijven mogen opnieuw data EU-burgers naar de VS doorsturen De Europese Commissie heeft een opvolger voor het Privacy Shield aangenomen, het Data Privacy Framework. Dat regelt het dataverkeer tussen de EU en de VS.
Emerging tech Emerging tech Europa komt met project om meer te halen uit supercomputers De Europese groep voor supercomputers komt met een nieuw project dat specifieke software moet maken voor exascale-systemen. het kreeg de naam Inno4scale mee.
Innovatie Innovatie Vlaanderen en de Europese Commissie willen extra investeren in imec Vlaams minister-president Jan Jambon tekent vandaag een intentieverklaring om tot 750 miljoen euro te investeren in het onderzoekscentrum imec.
Juridisch Juridisch 'Miljarden telefoonnummers illegaal verwerkt': privacyactivist klaagt Proximus-dochter BICS aan Privacyactivist Max Schrems heeft een privacyklacht neergelegd tegen Proximus-dochter BICS. Die zou via haar Amerikaanse dochter Telesign miljarden telefoonnummers een score van vertrouwen geven, maar die verwerking is in strijd met de wetgeving.
Emerging tech Emerging tech Proximus test eerste hybride kwantumverbinding in België Proximus heeft samen met Nokia een eerste demonstratie gegeven van een hybride ‘quantum key distribution’ opstelling. Het netwerk moet de provider meer expertise geven over beveiligde kwantumnetwerken.
Analyse Analyse Europees Parlement stemt in met AI Act: wat is er beslist? Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid een eerste versie van de zogeheten AI Act goedgekeurd, die regels wil uitwerken voor AI-systemen. Onder meer automatische gezichtsherkenning wordt verboden.
Politiek Politiek EU stemt vandaag over de AI Act: 'Discriminatie dringend probleem' Discriminatie en ‘bias’ zijn momenteel dringender problemen voor geavanceerde artificiële intelligentie dan het mogelijke einde van de mensheid. Dat zegt EU-commissaris Margrethe Vestager. Ze doet de uitspraken enkele dagen voor de eerste stemming rond de Europese AI Act.
Overnames Overnames Amerikaanse privacyregulator wil overname Activision door Microsoft stoppen De Amerikaanse privacyregulator FTC wil de overname van videogame-aanbieder Activision Blizzard door Microsoft tegenhouden met behulp van een noodbevel van de rechtbank. Volgens FTC zou Microsoft door de overname te veel macht krijgen.