Magazine Magazine DOCUMENT MANAGEMENT STAAT NOG IN DE KINDERSCHOENEN De digitalisering van archieven vormde de eerste stap. Vandaag is het de beurt aan dossiers, gestructureerde documenten en facturen. Maar de echte push zal ongetwijfeld komen van 'intelligentere' technologieën en een rendabeler outsourcingmodel.
Magazine Magazine Wallonië heeft ambitieuze informaticaplannen 2012 is het eerste 'post-GIEI'-jaar voor de Waalse administratieve informatica (ook al spelen sommige delen verlengingen). Heel wat projecten moeten opgestart worden. Een kort overzicht.
Carrière Carrière Belgisch team naar Imagine Cup 2012 MakeASign trekt naar Sydney voor de Imagine Cup van Microsoft.
Start-ups Start-ups The Smart Company: behaviour-driven IT Wipus werd opgericht in 2008, maar het is 'The Smart Company' dat misschien een belletje zal doen rinkelen. Deze benaming past alleszins beter bij de koerswijziging die de vennootschap kort na haar oprichting heeft doorgevoerd. De eerste activiteiten van Wipus beperkten zich tot klassieke it-projecten, maar de start-up ontdekte al snel een meerwaarde in het 'personaliseren van it-implementaties'.
Start-ups Start-ups Numeri'zik: online radio voor bedrijven Er zijn passies die terugkeren als een boemerang. Guillaume Tilleul was van kleins af aan al een fan van all things radio en muziek. Maar voor hij begon met Numeri'zik, maakte hij een omweggetje in it, onder meer bij IBM, waar hij 8 jaar bij als systeembeheerder en als accountmanager aan de slag was.
Magazine Magazine ' IT draait vierkant en we durven het niet te zeggen' Als man van het terrein die al vele jaren als zelfstandige werkt, wil Bernard Thys graag enkele lessen doorgeven. De rode draad: it zoals het vandaag bedreven wordt, steunt vaak op tegenstrijdigheden die mogelijk rampzalige gevolgen kunnen hebben.
Start-ups Start-ups Knowbel: Semantiek op maat Knowbel, ontstaan vanuit het Cental (Centre de Traitement Automatique du Language) van de UCL, heeft zijn toetreding tot de markt voor kennismanagement voorbereid door samen met het agentschap Belga een prototype te ontwikkelen "dat biografische informatie kan extraheren en organiseren die gebruikt kan worden in het redactieproces."
Start-ups Start-ups Amoobi: virtuele witte steentjes voor de retailsector Amoobi, een spin-off van de ULB, ontwikkelt mobiele toepassingen en tag-oplossingen voor gebouwen.
Magazine Magazine CHU Luik: een intelligente zwerm wifi-toegangspunten Voor de structuur en het beheer van zijn wifi-netwerk koos het CHU van Luik voor een Aerohive-oplossing, gebaseerd op het principe van gespreide intelligentie.
Carrière Carrière Laureaten bekend van Belgische Olympiade in de Informatica De laureaten van de derde Belgische Olympiade in de Informatica zijn aangeduid. Zij maken kans om deel te nemen aan de internationale Olympiade, die dit jaar in Italië plaatsvindt, van 23 tot 30 september.
Nieuws Nieuws Systemat, een jaar na de MBO Iets meer dan een jaar na de management buy-out waarbij een ...
Magazine Magazine Open data nieuwe doos van Pandora? Het hergebruik van openbare gegevens zorgt voor tal van uitdagingen op het gebied van bescherming en naleving van bestaande rechten.
Magazine Magazine iPad op grote schaal in Luiks ziekenhuis Het Centre Hospitalier Chrétien van Luik neemt op grote schaal iPad-tablets in gebruik. Een belangrijke tool voor zijn mobiliteitsproject binnen en buiten het ziekenhuis.
Magazine Magazine Krijgt de toekomstige UsiXML een Belgisch accent? De Belgische actoren werken hard aan een voorstel van een nieuwe versie van UsiXML. Een club gebruikers opende zijn deuren om de metataal, kandidaat voor een W3C-homologatie, te testen, te valideren en te verspreiden.
Magazine Magazine xBrainSoft van Watson tot Angie De publieksmarkt voor mobiele toestellen is het eerste doelwit van xBrainSoft en van IAS, zijn platform voor de ontwikkeling van pda's. Binnenkort volgen ook andere toestellen én omgevingen.
Start-ups Start-ups MIC viert driejarig bestaan met positieve balans Het Microsoft Innovation Center in Bergen, dat begin maart zijn driejarig bestaan viert, kan een positieve balans voorleggen. De operationele doelstellingen die in het begin werden vastgelegd op het vlak van werkgelegenheid, begeleiding van start-ups en opleiding (certificeringen) werden overschreden. Of toch lichtjes, voor sommige ervan. Het MIC schat dat het in totaal 266 banen heeft doen ontstaan, geholpen heeft bij de oprichting van 30 start-ups en 1112 certificeringen heeft uitgereikt.
Start-ups Start-ups IS-Job: 'het opsporen van de juiste profielen, maar dan echt!' Dé grote beproeving in de wereld van de vacatures: hoe kunnen rekruteerders en kandidaten efficiënt vinden wat ze zoeken, en zo ontgoochelende sollicitatiegesprekken vermijden?
Start-ups Start-ups Semetis: 'het internetverkeer objectiveren' In 2009 besloten twee leden van het oorspronkelijke team van Google België om op eigen benen te gaan staan door voort te bouwen op wat volgens hen een goudader is: online marketing, en meer bepaald natuurlijke referencing en referencing tegen betaling (SEO/SEA).
Start-ups Start-ups MIC: winnaars eerste Brusselse 'Boostcamp' bekend Zes maanden na zijn inhuldiging heeft het MIC (Microsoft Innovation Center) in Brussel zopas zijn eerste Boostcamp afgerond en zijn eerste prijzen toegekend.
Start-ups Start-ups Modalisa Technology: Real-time BPM Dit jonge bedrijf positioneert zich op het terrein van modelvorming, beheer en procesoptimalisatie. Misschien is dit een allesbehalve origineel profiel, maar dan moet je toch eens goed kijken naar wat de ModaTech-oplossing zo bijzonder maakt.
Start-ups Start-ups D-Sight: "a virtual decision room" Overspoeld door de vele opties, waarbij de criteria elkaar in tegenstrijdige rangorde verdringen, vinden "besluitvormers" het soms moeilijk om een objectieve synthese te maken en, belangrijker nog, hun keuzes uitdrukkelijk te formuleren en te verantwoorden.
Carrière Carrière Internet Attitude: start-up dossiers professioneler aanpakken Binnen twee jaar zou het Waalse investeringsfonds Internet Attitude goed moeten zijn voor minstens 7 miljoen euro. Bovendien gaat het zich openstellen voor nieuwe partners, ook Nederlandstalige. In de eerste helft van 2012 vinden er voorlopig drie nieuwe participaties plaats.
Nieuws Nieuws Craig Mundie: 'Niet te fel terugplooien in crisistijden' Microsoft-topman Craig Mundie hamerde in Brussel op het belang van een langetermijnvisie.
Magazine Magazine FUNDP werkt aan 'virtuele adviseurs' Door de sterke toename van de gegevens die moeten uitmonden in besluitvorming, werkt een team van de FUNDP aan een systeem voor automatische aanbeveling op basis van expertkennis.
Start-ups Start-ups Pfease voorspelt het onvoorziene Pfease positioneert zich op de veelbelovende markt van de voorspellende business intelligence. Het bedrijfje werd opgericht door Séverine Ovyn en Xavier Rouby, beiden doctors aan de UCL, de ene in de wetenschappen, de andere in fysica.
Start-ups Start-ups Wat uw metadata u zou moeten vertellen De oude baas van Sybase België, Philippe Vaessen, is actief gebleven in de wereld van de business intelligence. In 2010 richtte hij Avati op. In zekere zin een spin-off van Sybase België, want het heeft er een van de erfenissen uit meegenomen, namelijk Xstream Control Center (XCC): een oplossing waarbij het Belgische team zich liet inspireren door de behoeften die ontstonden tijdens lokale projecten (meer bepaald in de bankwereld).
Nieuws Nieuws Drie jaar erbij voor het MIC in Bergen Het eerste Belgische Microsoft Innovation Center ('MIC'), dat in 2008 geopend werd in Bergen, zal de activiteiten naar alle waarschijnlijkheid nog minstens drie jaar verderzetten.
Magazine Magazine FellowNation wil 'een Facebook voor werk' zijn Om de traditionele arbeidswereld te beconcurreren wil FellowNation.com jongeren tools geven om in een community info te delen over bestaande vacatures. Een soort 'Facebook voor werk' dus.
Magazine Magazine Geen kwaliteit mogelijk zonder betrouwbare gegevens Om zijn efficiëntie en evenwicht tussen kosten en kwaliteit te verbeteren, zal ons gezondheidszorgsysteem de informatie toegankelijker, transparanter en relevanter moeten maken.
Magazine Magazine Facebook: de beste vriend van de werkgever? Rechtbanken die een oordeel moeten vellen bij ontslagen wegens het gebruik van sociale netwerken, lijken de werkgever vaak in het gelijk te stellen en geven zo een andere betekenis aan het begrip privéleven van de werknemer.
Magazine Magazine Vrouwen in IT: de dialoog hervatten Eind september had Interface3 Namur enkele it-spelers, vooral vrouwen, uitgenodigd voor een colloquium 'Geslacht en ICT'. Doelstelling: de diepere oorzaken van de ondervertegenwoordiging van vrouwen in it bepalen en nieuwe wegen en ideeën bedenken.
Magazine Magazine KAN 'BI' OPLOSSING VOOR 'BIG DATA' ZIJN? Afgezien van de techniek zal business intelligence (bi) allerlei conceptuele en organisatorische uitdagingen moeten oplossen: mobiliteit, 'big data', sorteren en structureren van content, valstrikken van een outsourcing waar sommigen niet meer omheen kunnen.
Magazine Magazine Gevirtualiseerd medisch dossier voor check-ups Het principe van het geautomatiseerde patiëntendossier, dat up-to-date gehouden wordt en toegankelijk is via internet voor de patiënt en zijn verschillende medische zorgverleners, zal een van de argumenten vormen van een nieuw internationaal privénetwerk van centra voor check-ups. Een van de eerste drie centra zal gevestigd zijn in Brussel. De it-oplossing is grotendeels Belgisch.
Magazine Magazine ERP EN KMO een moeilijk huwelijk In een kmo steunen kennis en procedures meer dan elders op ieders gewoonten en vaardigheden. Processen worden zelden gedefinieerd, gedocumenteerd, georganiseerd. Een mooie gelegenheid dus bij de implementatie van een erp om de bestaande situatie te structureren, erin te snoeien of ze aan te vullen.
Magazine Magazine WAALS ICT MASTER PLAN springplank VOOR DE ECONOMIE? Twee spelers op het terrein - Thierry Castagne van Agoria en Frédéric Jourdain van Infopole Cluster TIC- buigen zich over het Waalse ICT Master Plan dat de Waalse regering in juni goedkeurde. Het plan wordt ambitieus genoemd en er wordt dan ook ongeduldig uitgekeken naar de precieze toepassingsvoorwaarden.
Magazine Magazine Veteranen bieden hun kennis aan Om te slagen heeft een idee, hoe goed ook, nood aan een vruchtbare bodem, die niet zomaar vanzelf ontstaat. Zeven "veteranen" bieden een all-in-one formule aan.
Nieuws Nieuws MIC Brussel: de machine komt op gang Het MIC (Microsoft Innovation Center) van Brussel lanceert een oproep aan privépartners als aanvulling op de openbare partnerschappen die al werden gesloten.
Magazine Magazine Krijt is een anachronisme geworden Digitale borden krijgen vaste grond in de scholen. Maar er is nog veel werk op vlak van opleiding, creatie, en uitwisseling van inhoud en een doeltreffend gebruik van het hulpmiddel.
Magazine Magazine Europa zoekt wetenschappelijke vooruitgang Over een jaar kiest Europa twee nieuwe ict-onderzoeksprojecten "met een sterke nadruk op wetenschappelijke vooruitgang". De shortlist bevat nog 6 kandidaten.
Magazine Magazine De iPad, een creatief pedagogisch hulpmiddel? De iPad en tablets wekken de aandacht van het lager tot het hoger onderwijs. De eerste projecten zien het daglicht. Waarvan bijvoorbeeld één aan de Hogeschool van Namen.
Nieuws Nieuws Windows-servers voor Cyberclasse Geen nieuwe Apple-servers meer voor het Cyberclasse-project voor de Waalse scholen. Computerland heeft het contract in de wacht gesleept voor de vernieuwing van het serverpark. Het stelde een oplossing voor op basis van HP-servers op Windows en Eonix-software.
Nieuws Nieuws Sociaal netwerk voor adepten van autodelen Het jonge Duitse bedrijf flinc heeft een 'sociaal mobiliteitsnetwerk' gelanceerd.
Magazine Magazine Marktmodel energiesector niet altijd even duidelijk Haulogy, specialist in de integratie van beheerapplicaties voor bedrijven uit de energiesector, investeerde in r&d om zijn oplossingen voor te bereiden op de toekomstige marktmodellen.
Nieuws Nieuws IT Master Plan voor Wallonië Sinds een jaar ongeveer zinspeelt Minister Marcourt regelmatig op ...
Start-ups Start-ups Kollector: Transparantie over muziekrechten Hoeveel artiesten ontvangen hun auteursrechten? Het antwoord ligt niet voor de hand in België. De Zwitserse tegenhanger van Sabam echter geeft toe dat 43% van zijn leden niets ontvangt!