5 star star star star star

Met de OnePlus 9 en 9 Pro brengt de Chinese smartphonebouwer deze week twee nieuwe flagships tegelijk op de markt. Met als grootste blikvanger: de optiek van het toch wel iconische Zweedse cameramerk Hasselblad. Data News kon beide toestellen al uitgebreid testen.

Facebook is bezig met de ontwikkeling van een polsband waarmee je in een virtuele omgeving kunt communiceren door je vingers te bewegen. De polsband moet gecombineerd worden met een AR-bril.

De eerstvolgende nieuwe iPhone krijgt een scherm dat altijd aan blijft. Dat claimt de doorgaans goed geïnformeerde techblogger Max Weinbach. De technologie zou vergelijkbaar zijn met die van de Apple Watch Series 5, die eveneens een scherm heeft dat niet op zwart gaat.

De Chinese elektronicafabrikant Xiaomi gaat de Mi Lux TV OLED Transparent Edition in de Benelux uitbrengen. Het bijzondere aan die televisie is dat het scherm compleet doorzichtig is wanneer het apparaat uitstaat.

De Chinese techreus Xiaomi heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om smartphones draadloos op te laden. Het bijzondere aan Mi Air Charge is dat het opladen vanop afstand gebeurt en niet via een 'oplaadplaat'. Zelfs wanneer je de telefoon gebruikt of in je broekzak hebt zitten, wordt de accu bijgetankt.

De Google Assistent kan voortaan ook in België met één opdracht een hele reeks handelingen tegelijk uitvoeren. Dat principe, dat naar de naam 'routines' luistert, wordt de komende weken landelijk uitgerold. Tamelijk laat wel, want onze noorderburen beschikken al sinds begin juli over dit handige snufje.

De naam was al eventjes bekend, maar sinds deze CES-week weten we nu ook hoe de Airpeak eruit gaat zien. En dat is... best imposant. Sony's eerste drone mikt specifiek op professionele filmmakers en is dan ook standaard uitgerust met een Alpha full-frame mirrorless camera van de Japanse fabrikant.

Fitbit, maker van sport- en gezondheidswearables, is overgenomen door Google. Beide bedrijven gaan meer dan een jaar na de eerste afspraken als één geheel verder, hoewel de antitrustgoedkeuringen nog niet allemaal binnen zijn.

Elektronicareus Samsung stelde donderdag zijn nieuwe topreeks smartphones voor. De Galaxy S21 komt in drie uitvoeringen en heeft onder meer verbeterde camerafuncties. Maar de grote vernieuwing blijft uit.

Michel van der Ven

Oude smartphones: je kan ze laten recycleren, maar meestal slingeren ze na een paar jaar nog altijd rond in een of andere schuif. Dat kan anders, bedacht Samsung. Via het Upcycling at Home-programma geeft de techreus je vorige telefoon(s) een tweede leven als IoT-gadget, zoals een lichtsensor of een babyfoon.

Data News Jobs